Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Kráska a zvíře vsadila na vizuál – vyplatilo se

V krátké době se v kině objevuje další restart známého příběhu. Angelika dopadla velmi neslavně. Kráska a zvíře to bude mít u diváků jednodušší. Slavný příběh krásky, která se obětuje za milovaného otce znají čeští a slovenští diváci z verze, kterou natočil Juraj Herz v roce 1978. Panna a Netvor se Zdenou Studénkovou a Vlastimilem Harapesem je velmi působivý film s hlubokou atmosférou.

Kráska a zvíře (foto: HCE)

Kráska a zvíře (foto: HCE)

Známý příběh byl zpracován nesčetněkrát v televizi a mnohokrát na plátně. Nejslavnější francouzská verze pochází z roku 1946 a zvířetem byl tenkrát v režii Jeana Cocteaua slavný Jean Marais.

Kráska a zvíře (foto: HCE)

Kráska a zvíře (foto: HCE)

Jaká je adaptace z roku 2014? Kupec objevuje zakletý zámek a nádherné poklady, které si odváží domů. Cestou utrhne růži pro svou nejmladší dceru. V tu chvíli se objeví obludné zvíře a žádá za růži smrt. Muž se jede rozloučit se svou rodinou, nejmladší dcera Belle se obětuje a do zámku se vrací místo otce. Není to ale smrt, co statečnou dívku v zámku čeká…

Příběh krásné Belle v nové verzi to má pochopitelně těžké. Výsledek ale není vůbec špatný. Nároky dnešních diváků jsou samozřejmě jiné a režisér Christophe Gans klade důraz především na vizuální stránku.
Na filmu je na první pohled vidět, že nechyběly peníze. Není v něm téměř jediný záběr, který by v postprodukci neprošel počítačem. Vizuál je místy velmi krásný, úchvatný a snový.

Kráska a zvíře (foto: HCE)

Kráska a zvíře (foto: HCE)

Zvířete hraje Vincent Cassel, známý především z rolí padouchů ve francouzské i americké produkci. Mladičká Léa Seydoux svým vzezřením potvrzuje titul filmu. Umí ale i hrát a nepostrádá charisma (narozdíl od nové představitelky Angeliky, vzpomínané na začátku).

Kráska a zvíře (foto: HCE)

Kráska a zvíře (foto: HCE)

Ve filmu nenajdeme jen líbivý a pohádkový vizuál, melencholii a snové okamžiky. Je tu místo i pro humor (Belliny marnivé sestry), fantasy prvky a akční scény. Režisér vytváří vlastní fantasy svět s gotickými prvky. Stavba polozbořeného zámku a barvy, jež září v dokonalé a příjemné obrazové harmonii. To je stručně řečeno obraz, který se jako linka táhne celým filmem.

Kráska a zvíře (foto: HCE)

Kráska a zvíře (foto: HCE)

Co mi trochu nesedí jsou Belliny sny, v nichž rozplétá postupně osud zakletého zvířete. Pokud by nám tvůrci jeho příběh odvyprávěli celý na začátku nebo konci filmu, udělali by lépe. Takhle to místy působí rušivě a zbytečně to tříští celek.

Fotogalerie návrhů realizovaných vizuálů filmu 

Christophe Gans natočil okázalý snímek, kterému nechybí pohádkovost a velkolepost. Trochu se ve vší té pompéznosti ztrácí cit a identifikace diváka s Bellou. Není úplně jasné, proč se do zvířete zamilovala. Ten postupný přerod od odporu k lásce tu chybí (narozdíl od vzpomenutého Herzova filmu).
Přesto – jeden z vizuálně nejpůsobivějších komerčních titulů evropské provenience poslední doby. Už proto se vyplatí na něj zajít.
[usr 8]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Hollywood Classic Entertainment

Kráska a zvíře
La Belle et la bête
Fantasy / Romantický / Thriller
Francie, 2014, 112 min

Režie: Christophe Gans
Scénář: Christophe Gans
Kamera: Christophe Beaucarne
Hudba: Pierre Adenot
Hrají: Léa Seydoux, Eduardo Noriega, Vincent Cassel, André Dussollier, Audrey Lamy, Sara Giraudeau, Mickey Hardt, Myriam Charleins, Marie Gruber, Richard Sammel

KraskaAZvire_poster_balkon

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast