Recenze | Opravdu letní a příjemný Love song

Režisér John Carney je českým divákům známý především díky úspěšnému snímku Once, ve kterém v roce 2006 zazářila Markéta Irglová. Zopakuje-li Carney svůj úspěch je zatím ve hvězdách, už teď je ale jisté, že Love song ve svém žánru hudební komedie určitě obstojí.

Love song (foto: A- Company)

Love song (foto: A- Company)

Film vypráví příběh mladé zpěvačky Grety (Keira Knightley), která přijíždí se svým přítelem Davem (Adam Levine), rovněž hudebníkem, do New Yorku, aby ho podpořila při podpisu první smlouvy s nahrávací společností. Dave ale brzy začne chytat hvězdné manýry a oslněn velkým světem showbusinessu Gretu opouští.

Love song (foto: A - Company)

Love song (foto: A – Company)

Ta rozchod velmi špatně snáší, v čemž ji ani trochu nepomáhá, že je sama v cizím velkém městě. Vše se ale změní, když si Grety během vystoupení všimne hudební producent Dan (Mark Ruffalo) a přesvědčí ji, že spolu nahrají album. Danova producentská sláva však už dávno minula – topí se v dluzích, pije a nežije se svou rodinou (Hailee Steinfeld, Catherine Keener) – takže nahrávání alba u velké společnosti není možné. Dan se proto s Gretou rozhodnou vytvořit desku přímo v newyorských ulicích.

Herecké obsazení, kterým se film může pyšnit, láká samo o sobě. Keira Knightley a Mark Ruffalo vytvářejí skvělý herecký pár a Catherine Keener ve vedlejší roli či volba známého zpěváka skupiny Maroon 5 Adama Levina vybízejí k návštěve kina zrovna tak. Scénář je sice v mnoha ohledech poměrně snadný a předvídatelný, postavy ale zároveň jednají logicky a více či méně se s nimi lze ztotožnit.

Love song (foto: A-Company)

Love song (foto: A-Company)

Bohužel je z hlediska příběhu a prokreslenosti postav na film nutné pohlížet jako na hudební komedii a neočekávat, že budou hlavní protagonisté řešit kdovíjak složité problémy či dilemata. Zářným příkladem plochosti některých postav jsou ve filmu dcera a manželka producenta Dana. V příběhu figurují v zásadě jen proto, aby dokreslili jeho charakter – ukazují, že má také srdce, rodinu, jen to občas nezvládá. O nich samotných se toho ale dozvídáme pramálo, především pak o manželce, jejíž příběh je sice slovně nastíněn, ona sama ale příležitost projevit svůj charakter nedostává. Nejsou to zbytečné postavy, to jistě ne, ale bohužel jim chybí dostatečné vykreslení.

Love song (foto: A - Company)

Love song (foto: A – Company)

Co se filmu velmi dobře daří, je vyhnout se obvyklým klišé zvratům a celkem vždy, když se k něčemu takovému schyluje, je situace nějakým způsobem narušena a možná i „zachráněna“. Děje se tak sice spíše v menších dílcích příběhu, ale i samotné vyvrcholení filmu příjemně překvapí a snímek odlehčí.

Love song (foto: A - Company)

Love song (foto: A – Company)

Volba Adama Levina do role Dava zaručila hlas schopný zdařile nazpívat písničky na soundtrack. Nakolik ale bylo rozumné obsadit ho i herecky není jisté. V momentech, kdy stojí na pódiu a zpívá, má možná až příliš naučené pohyby na začátečníka, kterého ve své roli představuje, ale čert to vem. Ovšem ve chvílích, kdy se navzájem doplňuje s Keirou Knightely, je to jasné. Rozdíl je patrný, ona je herečka, on hudebník. Zároveň je ale nutné říct, že Levinovo herectví ve filmu okatě neruší a jím nazpívané písničky do snímku velmi dobře zapadají.

Love song (foto: A - Company)

Love song (foto: A – Company)

Celkově je hudební složka filmu skvělá. Písně příběh doplňují, prostupují jím, posouvají ho, dovysvětlují nedořčené. A ulpívají v hlavě ještě dlouho po opuštění kina, ač nejsou vlezlé ani laciné. Keira Knightley zároveň dokazuje, že je tak dobrou herečkou, že zvládá i roli zpěvačky – a to právě se vším všudy, její zpěv je překvapivě skvělý.

Love song (foto: A - Company)

Love song (foto: A – Company)

Vizuálně je film zdařilý. Záběry jsou citlivě natočeny, v některých případech – především díky ruční kameře – dokonce navozují pocit dokumentárního snímání, který rozhodně není na škodu. Mnohé scény působí velmi autenticky, čemuž napomáhají i záběry z „opravdového“ New Yorku. Město opravdu tepe a chuť se tam okamžitě vypravit v divákovi roste s každým dalším zákoutím, které se ve filmu objeví. Více než kde jinde se tu potvrzuje hláška producenta Dana – každá scéna ještě získá na významu, pokud k ní použijete tu správnou hudbu.
[usr 8]
Love song perfektně naplňuje svůj žánr. Navozuje příjemný pocit, je milý, nevtíravý, vizuálně podařený a v neposlední řadě má také velmi povedený hudební doprovod. Právě to ze snímku Love song dělá ideální film na letní večer, kdy nechcete koukat na hlouposti, ale ani se zatěžovat těžkým dramatem.

Zajímavosti o filmu se soutěží  o lístky přineseme ve čtvrtek.

Alžběta Kovandová, totalfilm.czicon_csfd
foto: ©2013 Killifish Productions, Andrew Schwartz

Love song
Begin Again
Komedie / Drama / Romantický / Hudební
USA, 2013, 104 min

Režie: John Carney
Scénář: John Carney
Kamera: Yaron Orbach
Hudba: Gregg Alexander
Hrají: Keira Knightley, Mark Ruffalo, Hailee Steinfeld, Catherine Keener, Mos Def, James Corden, Aya Cash, Adam Levine, Raquel Toro

Love song_poster_Begin_again

  1. […] patří v letošní letní nabídce k vrcholu. Měl jsem z něj stejně skvělé pocity, jako z Love Songu, který také přináší lehký letní úsměv, který dlouho vydrží. Mistr Allen je stále ve […]

    Reagovat na tento komentář
  2. […] Recenze | Opravdu letní a příjemný Love song […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.