Recenze | V oku tornáda – je libo pořádný fičák?

Nikoliv osvěžující vánek, po kterém tohle léto občas tak marně prahneme, ale pořádný útok živlů zažívají v novém katastrofickém thrilleru obyvatelé malého amerického města Silverton. A není to jen ledajaká bouře. Město je vydáno na milost a nemilost absolutně nevyzpytatelným živlům, které není možné nijak spoutat ani před nimi uniknout.

V oku tornáda

V oku tornáda

Možná vám to připomíná Twister z roku 1996. Tahle nová větrná jízda má ale tu výhodu, že vznikla době, kdy jsou digitální triky na absolutním vrcholu a na filmu je to vidět. U toho mělo ale zůstat. Od začátku do konce. Žel, nestalo se. Prvních 25 minut je žalostně slabých. Seznamujeme se s postavami, které ve filmu hrají stěžejní role. Ale dialogy nápadité příliš nejsou. Spíš polopatické. Ale od tohoto typu filmu se samozřejmě neočekává divákův intelektuální výkon.

V oku tornáda

V oku tornáda

Nejvíc nad ostatní ční pochopitelně Richard Armitage (Thorin Pavéza z Hobita), který jako zástupce ředitele školy a otec dvou dospívajících hochů zachraňuje co se dá. Krom těchto tří hlavních postav se tu objevuje ještě skvadra lovců tornád, na níž je nejzajímavější jejich nezničitelné auto, které je takovým malým tankem. “Titus”, jak tomuto vozítku postavy přezdívají je skutečně zajímavé vozidlo.

V oku tornáda

V oku tornáda

Má kotevní drapáky, které udrží vůz pevně na zemi i v extrémním větru o rychlosti až 270 kilometrů za hodinu. Správně tušíte, že ve filmu budou tornáda ještě podstatně rychlejší. A když se nakonec vozítko s jedním jeho pasažérem vydá do “víru dobrodružství”, koná se zřejmě jediná opravdu vtipná scéna celého filmu.

Nutno uznat, že scény s kolosálním a fatálním ničením všeho, co tornádům přijde do cesty, jsou prostě skvělé. Velmi je podporuje zvuk, který jsme si při projekci ještě navíc mohli užít v systému Dolby Atmos™. Pocit, že to kolem vás sakra fouká ze všech stran byl opravdu velmi živý.

V oku tornáda

V oku tornáda

Nemá smysl rozplývat se nad dokonalými triky a CGI. To, co od tohoto filmu očekáváte prostě dostanete. Kritizovat bezobsažnost dialogů, potřebu řešit rodinné vztahy v průběhu boje o život a drobné nelogičnosti tu snad nemá ani smysl.
V oku tornáda je prostě letní jednohubka, kterou si v dobrém kině maximálně užijete a za čas si ji rádi zopakujete i doma s dobrým zvukovým systémem.
[usr 6]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Warner Bros CZ

V oku tornáda
Into the Storm
Akční / Thriller / Katastrofický
USA, 2014, 90 min

Režie: Steven Quale
Scénář: John Swetnam
Kamera: Brian Pearson
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Richard Armitage, Sarah Wayne Callies, Jeremy Sumpter, Matt Walsh, Nathan Kress, Arlen Escarpeta, Ron Causey

CZ Main Sheet STORM_V oku tornada

  1. […] Recenze | V oku tornáda – je libo pořádný fičák? […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.