Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Láska na kari – láska i válka na pozadí michelinských hvězd

Koupit si lístek do kina se naštěstí občas i vyplatí. Letošní sezóna nabídla několik titulů, které nelze s čistým svědomím jen tak hodit za hlavu. Láska na kari k nim jednoznačně patří. Ačkoliv další bestseller na plátně působí v záplavě podobných plakátových výkřiků vždy krajně podezřele, tady se bát skutečně nemusíme.

Láska na kari

Láska na kari

Za filmem stojí dva silní producenti. Slavná moderátorka a příležitostná herečka Oprah Winfrey se do předlohy Richarda Moraise zamilovala už před lety a realizace filmu je splněním jejího několikaletého snu. Parťákem na producentské sesli jí byl sám velký Spielberg. Nejdůležitější osobou ale přesto zůstává režisér Hallström, jehož rukopis je výrazný. Švédský režisér má výrazný otisk, který od chytrých chuťovek typu Lov lososů v Jemenu umí skočit i na temnou detektivku (Hypnotizér) či na prostoduchou romanci (Bezpečný přístav), které pomohl alespoň do té míry, aby se dala divácky přežít.

Láska na kari

Láska na kari

Láskou na kari se vrací ke svému typickému feeling good filmu, který tolik fungoval právě u skvělého snímku Lov lososů v Jemenu nebo Čokoláda.
Příběh indické rodiny, která se přestěhuje do Francie, aby si v malé vesničce otevřela indickou restauraci je kouzelným vyprávěním o střetu dvou rozdílných kultur.

Naivní indové se rozhodnou soupeřit s tradiční francouzskou restaurací, která má michelinskou hvězdu. Tu vede jistá Madame Mallory (Helen Mirren), která od začátku vůči novým sousedům nechová velké sympatie. Indická rodina má ale jeden velký trumf. Mladého talentovaného šéfkuchaře, který sobě i svému okolí dokáže, že umí být pokorný a zároveň zcela výjimečný.

Láska na kari

Láska na kari

O Helen Mirren nemá smysl psát sáhodlouhá souvětí. Tahle dáma umí přirozeně plavat v dramatických i komediálních vodách a role madame Mallory je přesně o tom. Jedenatřicetiletý Manish Dayal jako neobyčejně charismatický mladý kuchař Hassan je ve své zatím nejvýraznější filmové roli mimořádně dobrý.

Láska na kari

Láska na kari

Scénář není úplně vyvážený. Vyprávění několikrát mění tempo. Určité zásadní momenty jsou až příliš uspěchané. Především epizoda s Hassanovým odjezdem do Paříže a následným návratem by určitě zasloužila mnohem větší prostor.
Jako celek je Láska na kari velmi příjemný film. Jediné doporučení – před návštěvou kina se najezte.

Jakub Gutt, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bontonfilm, a.s. © 2014

Láska na kari
The Hundred-Foot Journey
Drama / Komedie
USA, 2014, 122 min
Premiéra: 4. září 2014 (Bontonfilm)

Režie: Lasse Hallström
Předloha: Richard C. Morais (kniha)
Scénář: Steven Knight
Kamera: Linus Sandgren
Hudba: A.R. Rahman
Hrají: Helen Mirren, Manish Dayal, Om Puri, Charlotte Lebon, Amit Shah, Farzana Dua Elahe, Dillon Mitra, Aria Pandya, Michel Blanc, Clément Sibony, Vincent Elbaz, Juhi Chawla, Rohan Chand, Saachi Parekh, Shaunak Parekh, Alban Aumard

Láska na kari_plakat

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast