Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Výchozí bod – velkou devizou Cahillova filmu je skvělý Pitt

Michael Pitt zkoumá jako dr. Ian Gray evoluci oka. Samo o sobě to na velké drama nevypadá. Až do chvíle než si uvědomíme, že oční duhovka je jedinečným znakem každého lidského jedince, stejně jako otisk prstu. S novou spolupracovníci hodlají v laboratorních podmínkách vypěstovat umělé oko a dokonale pochopit evoluci lidského zrakového orgánu.

Výchozí bod (foto: Cinemart)

Výchozí bod (foto: Cinemart)

Práci na projektu ale doktoru Grayovi naruší Sofie. Nová láska mladého vědce ponouká, aby se na život nedíval jen vědecky, ale připustil i možnost, že existuje duchovní svět. Přestože to pragmaticky smýšlející muž neakceptuje, do života mu zasáhne tragická událost, která v konečném důsledku změní jeho pohled na věci, o kterých byl dosud jednoznačně přesvědčen.

Výchozí bod (foto: Cinemart)

Výchozí bod (foto: Cinemart)

Karlovy Vary 2014_posterMike Cahill film napsal i režíroval. Snažil se postavit funkční konstrukci existenciálního sci-fi a nutno říct, že se mu to do jisté míry určitě podařilo. Skvěle a plasticky zobrazuje osudový vztah mezi Ianem a Sofií. V této souvislosti umí v půli filmu i výrazně šokovat, aby nakonec celý příběh vygradoval závěrečnou scénou. Problém, ale nastává v příliš rozvláčných momentech, kterých je ve filmu více, než by měl snést. Sporný je také dějový skok, který je až příliš překotný a vypadá jakoby střihač omylem vyjmul důležitou scénu. Tyto nedostatky srazili velmi nadprůměrný a originální příběh a ideu do pytle s naprůměrnými žánrovkami, které jsou sice skvělé, ale ne nezapomenutelné.


Problém vidím pouze v tom, že tam kde se stříhat mělo se to neudělalo a naopak.
Jednoznačně opravdu velkou pochvalu zaslouží Michael Pitt. Na plátně tráví většinu času a svou roli zvládl bezchybně. Umí rozehrát i nejjemnější psychologické momenty pouhým pohledem a staví se tak po bok mnohem zkušenějších starších kolegů. Musím říct, že jeho slavnější jmenovec mu co se týče herectví nesahá ani po pás. Ale nesrovnávejme nesrovnatelné.

Výchozí bod (foto: Cinemart)

Výchozí bod (foto: Cinemart)

Celý herecký ansámbl vybral Cahill bezchybně, ale Pitt tu jednoznačně vévodí úplně všemu. Závěrečná výtahová scéna a chůze po hotelových schodech mi po dlouhé době na moment vehnala slzy do očí. A to je při mé praxi dlouholetého cynika mne mimořádná chvíle (alespoň pro mne).
Verdikt tedy zní: režie velmi dobrá, scénář nedotažený, ale vyžehlil to hlavní představitel, brilantní kamera, hudba a několik velmi silných momentů, na které nelze zapomenout.
[usr 8]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Cinemart © 2014

Výchozí bod
I Origins
Drama / Sci-Fi
USA, 2014, 107 min

Režie: Mike Cahill
Scénář: Mike Cahill
Kamera: Markus Förderer
Hudba: Phil Mossman, Will Bates
Hrají: Michael Pitt, Brit Marling, Astrid Berges-Frisbey, Archie Panjabi, Charles W. Gray, Cara Seymour, William Mapother, Steven Yeun, Rhonda Ayers

Vychozi bod_poster-page-001

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast