Až po uši – HBO nabízí třináctidílného Hřebejka – vztahový seriál jinak

Od 2. listopadu se na obrazovkách objeví další seriálová novinka z domácí originální tvorby HBO. Když slyší pojem vztahový seriál náročnější divák, vstávají mu často vlasy na hlavě. Jak si tento žánr, navíc spojený s komedií, představuje HBO Europe, zjistíme už za dva týdny.
Režii svěřila producentka Tereza Polachová (Hořící keř, Terapie) Janu Hřebejkovi.

Až po uši (foto: HBO Europe)

Až po uši (foto: HBO Europe)

Scénář nového seriálu o intimních vztazích pětatřicátníků napsaly Iva Klestilová (Terapie) s Terezou Dusovou (Soukromé pasti, Nevinné lži). Jako kostra jim sloužil izraelský formát When Shall We Kiss.

Podle režiséra Hřebejka se jím ale inspirovaly pouze volně. “Izraelský formát jsem viděl a na mě byl až příliš romantický. Od klasických romantických seriálů se Až po uši liší ve větší míře nadsázky a autenticity a taky v přesnějších, vtipnějších a úspornějších dialozích.”

Až po uši (foto: HBO Europe)

Až po uši (foto: HBO Europe)

až po uši logoAž po uši nabídne romantiky chtivým divákům vztahový propletenec osmi zásadních postav. Ústřední hrdinkou je ředitelka reklamní agentury Šárka (Anna Geislerová), kterou náhodně srazí na kole charismatický výtvarník Jakub (Jiří Havelka). Jakubovu bývalou vypočítavou partnerku Markétu hraje Lenka Krobotová. Šárčinu matku Carmen, bývalou herečku trpící ztrátou popularity ztvárnila Jana Švandová. Dalším důležitým párem je majitel autosalonu Milan (Hynek Čermák), který svou ženu Zuzanu (Jitka Čvančarová) permanentně podvádí. Do cesty jí nečekaně přijde masérka Linda (Jana Kolesárová), se kterou Zuzana naváže lesbický vztah. Pak je tu ještě neméně důležitá Zuzanina kamarádka Ema (Anna Polívková), která hledá na internetových seznamkách muže, jimž nebude vadit, že je ošklivá. V dalších rolích se představí Radek Holub, Jaromír Hanzlík či režisér Ivan Vojnár, který si zahrál Šárčina otce.

Scénáristka Tereza Dusová prozrazuje: “Psaní jednotlivých dílů předcházela úvaha, co z izraelského vzoru zachovat, co nahradit a jak danou látku adaptovat pro české prostředí. Tyto rozvahy byly z velké části prací Ivy. Později jsme si jednotlivé díly rozdělily. Ty jsme pak v několika verzích psaly a vzájemně korigovaly.”

Až po uši natočil kameraman Asen Šopov, hudbu složila Vladivojna La Chia. Stříhal Vladimír Barák. Producenty projektu jsou Tereza Polachová a Antony Root.
Recenzi celého seriálu vám přineseme po premiéře prvního dílu. Už teď ale můžeme prozradit, že nás HBO příjemně překvapilo. Dojmy z prvních třech částí si můžete přečíst níže.

Novinku si mohou diváci zapnout v neděli 2. listopadu ve 20:00 na HBO. První díl bude také zdarma k dispozici na online platformě HBO GO. Pustit si ho tak mohou i diváci, kteří HBO nemají předplacené.

Až po uši (2014) – PRVNÍ DOJMY* (*může se změnit po uveřejnění kompletní recenze)
  • Scénář - 80%
    80
  • Režie - 80%
    80
  • Herci - 90%
    90
  • Hudba - 70%
    70
  • Vizuál - 90%
    90

První dojmy - Až po uši

Hodnotit můžeme zatím první tři části. Seriál je skvěle obsazen. Herci výborně odpovídají svému typu a zdá se, že jim pomáhá i dobře napsaný a dotažený scénář. Velmi výrazně zaujme zatím neprofláklý Jiří Havelka, jehož Jakub je asi nejvtipnější a nejcharismatičtější mužská seriálová postava českých obrazovek posledních let. Jan Hřebejk si pohlídal dobrý střih. Kamera je na televizní dílo až neobvykle filmově rozmáchlá. Velmi výrazným prvkem seriálu je výprava a celkový vizuální styl.

82 %

ažpouši

AC, totalfilm.cz
foto/video: HBO Europe 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.