Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Mapy ke hvězdám – důmyslné drama šokuje i ostřílené diváky

Od Davida Cronenberga lze čekat úplně cokoliv kromě nudy nebo klišé. Dokazuje to i v nejnovějším snímku Mapy ke hvězdám, který  svou festivalovou cestu započal v Cannes oceněním Julianne Moore za její herecký výkon.

Mapy ke hvězdám (foto: CinemArt)

Mapy ke hvězdám (foto: CinemArt)

Sama Julianne Moore jako zneuznaná herečka Havana Segrand je asi na první pohled nejkřiklavější, ale přes svou nesnesitelnost a výstřelky vlastně nejnormálnější postavou celého filmu – ačkoliv ji (zřejmě díky užívání barbiturátů) straší její zemřelá matka. Je tu ještě Stanford Weiss (John Cusack), Havanin psychoterapeut s manželkou Christinou (Olivia Williams).

Mapy ke hvězdám (foto: CinemArt)

Mapy ke hvězdám (foto: CinemArt)

Spolu mají třináctiletého syna Benjieho, rozmazlenou hereckou hvězdičku. Matka o něj pečuje po protidrogové odvykací kůře a zároveň se snaží rozvíjet jeho kariéru. Mají ale ještě dospělou dceru Agátu (Mia Wasikowska), ta se vrací z psychiatrické léčebny. Rodina ji ale zpátky nechce a Agáta to ví. Vloudí se tedy jako osobní asistentka k Havaně…

Popis děje nenapovídá nějaké výrazné drama. Ale vězte, že rodina Stanforda Weisse ukrývá velké a temné tajemství.
Mapy ke hvězdám jsou především obžalobou Hollywoodu, vyprázdněnosti a mnohdy absurdního života jeho obyvatel. Scénář Bruce Wagnera je velmi promyšlený, přesto úsporný a neukecaný.

Mapy ke hvězdám (foto: CinemArt)

Mapy ke hvězdám (foto: CinemArt)

Cronenberg dokáže na plátně vytvořit velmi napjatou atmosféru. Je tu i určité penzum nečekaného a šokujícího násilí, které dokáže i ostříleného diváka vyvést z míry. Není ale samoúčelné. Ostatně to není nic v tomto dramatu mixovaném s psychologickým thrillerem. V poslední třetině filmu vše do sebe perfektně zapadne a přirozeně vyplyne. Ale to není nejdůležitější. Cronenberg opět vybral excelentní herce. Pozorovat Julianne Moore v roli Havany je opravdu velký zážitek.

Mapy ke hvězdám (foto: CinemArt)

Mapy ke hvězdám (foto: CinemArt)

Všichni její kolegové ale dělají ve filmu čest své profesi a to včetně mladého Evana Birda v roli cynického a zhýralého Benjieho. Silný scénář a režie v kombinaci s excelentními herci. To je hlavní deviza snímku, který zcela jistě nesedne každému. Faktem je, že obsahuje mnoho tíživých momentů. Asi z něj nebudete odcházet s dobrou náladou, ale se silným zážitkem zcela jistě. Je tu vyřčeno mnoho otázek bez odpovědí. Asi je vám tedy jasné, že nemáme co do činění s běžnou hollywoodskou produkcí. Fanoušci Davida Cronenberga si rozhodně přijdou na své.

  • 90%
    Herci - 90%
  • 80%
    Režie - 80%
  • 80%
    Scénář - 80%
  • 75%
    Kamera, Hudba - 75%
80%

Pár slov nakonec

Tohle není obyčejné drama. Velmi naléhavý psychologický thriller, který nenechá nikoho chladným. Skvělé herecké výkony, promyšlený scénář a silná režie. Není to film pro každého. Vydařená hollywoodská satira. Cronenberg je ve formě.

Jakub Gutt, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt © 2014
Mapy ke hvězdám
Maps to the Stars
Drama / Psychologický / Mysteriózní
Kanada / USA, 2014, 111 min
Premiéra: 30. 10. 2014 CinemArt

Režie: David Cronenberg
Scénář: Bruce Wagner
Kamera: Peter Suschitzky
Hudba: Howard Shore
Hrají: Julianne Moore, Robert Pattinson, Mia Wasikowska, Carrie Fisher, John Cusack, Kiara Glasco, Sarah Gadon, Olivia Williams, Niamh Wilson, Jayne Heitmeyer, Evan Bird

MKH_posterA1_web

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast