Začíná Be2Can – unikátní přehlídka filmů z Berlína, Benátek a Cannes (soutěž o lístky)

Mimořádnou přehlídku přichystala pro milovníky artových a festivalových filmů distribuční společnost Film Europe. Dnes večer začíná úplně první ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů. V kinech, na VOD (O2 Videotéka) a v televizi (Film Europe Channel) se objeví zbrusu noví vítězové letošních festivalů v Berlíně a Cannes. Doplní je loňské tituly z Benátek (letošní vítěze neuvidíme, protože benátský festival skončil teprve před několika týdny). V kinech se tak v jednu chvíli objeví 4 vítězové Zlaté Palmy z Cannes, 2 tituly s berlínským Zlatým medvědem, tři snímky ověnčené Zlatým lvem z Benátek, 10 držitelů Cen porot, 6 majitelů Oscara a tři filmy se Zlatým glóbem. Festival trvá od 6. do 15. října.

be2canside

Český a slovenský divák bude mít unikátní možnost vidět nejdůležitější filmy roku podstatně rychleji a pohodlněji než dosud.

“Myslím si, že je to ojedinělá koncepce celosvětově. Nevím o podobném festivalu ve světě. Ta velká festivalová trojka si drží léta primát v kvalitě a je zárukou jisté kulturní hodnoty”, říká ředitel Film Europe Ivan Hronec.
Přehlídka se zároveň koná v Praze, Brně, Zlíně, Českých Budějovicích, Bratislavě, Nitře, Banské Štiavnici, Trenčíně, Liptovském Mikuláši a Vranově nad Topĺou.

Celý festival odstartuje slavnostní večer v pražském kině Lucerna, po kterém bude následovat projekce filmu Vyšší moc. Film o dovolené čtyřčlenné švédské rodiny ve francouzských Alpách získal na letošním festivalu v Cannes Cenu poroty. Režíroval ho Ruben Östlund.

Za pozornost stojí všech 19 filmů uváděných v rámci festivalu v kinech. Upozorníme zde jen na pár z nich. Boj sněžného pluhu s mafií se objevil v hlavní soutěži Berlinale a skvěle v něm hraje zejména Stellan Skårsgard. Cenu poroty dostal v Cannes Godardův snímek Sbohem jazyku. Pokud chcete Kristen Stewart vidět ve skutečně kvalitní roli, zajděte na drama Sils Maria z Hlavní soutěže v Cannes, ve kterém se mladá herečka objevuje s Juliette Binoche. V kinech se objeví také Zimní spánek. Toto „mistrovské dílo, jehož skutečným darem je upřímnost,“ ocenila Hlavní porota na MFF Cannes 2014 nejvyšším festivalovým oceněním Zlatou palmou, která se zařadila do Ceylanovy početné sbírky filmových trofejí.

Film Europe také experimentuje s Day and Date release. Jedná se o filmy, které se ve stejnou chvíli objeví v kinech, na internetu, případně i v televizi. Průkopníkem byl letos dokument Sacro gra. V rámci festivalu Be2Can se na několika platformách zároveň ocitnou filmy Čtyřikrát (Cannes), Balada o přijetí světa (Berlín) a Příběh dětí a filmu (Cannes).

O tomto tématu čtěte naše dřívější články:
Sacro Gra – vítěz Benátek míří naráz do kin, na web i televize
Tygr a drak 2 bude prvním velkofilmem v kinech a zároveň na internetu

be2can logoVstupenky na jednotlivé projekce stojí 99,- Kč. Půjčovné v O2 Videotéce se pohybuje od 45,- do 55,- Kč.
Informace o festivalu a podrobný program najdete zde.
www.be2can.eu

Spolu s Film Europe jsme pro vás připravili soutěž o 2×2 vstupenky na festival a DVD z Be2Can edice s filmy Život Adele, Pozice Dítěte a Sacro Gra.

Soutěž se koná od 6. 10. do 8. 10. 2014 – Pořadatelem soutěže je Totalfilm.cz, dodavatelem cen společnost Film Europe.
logo_femcFILM EUROPE MEDIA COMPANY s týmy v Praze, Bratislavě, Londýně a v Cannes nakupuje, koprodukuje, v kinech, na VoD a DVD distribuuje a ve vlastních televizích vysílá jen evropský film. Do programů českých, slovenských, maďarských a polských kin a festivalů přinesla od roku 2009 více než 200 špičkových filmů. V roce 2014 spustila festival francouzského filmu Creme de la Creme a festivalovou přehlídku soutěžních filmů z Cannes, Berlinale a Benátek – Be2Can. Film Europe je evropským lídrem nákupu, festivalových uvedení, kinodistribuce a televizního vysílání evropského filmu.

připravil: M. Staněk, totalfilm.cz
zdroj: Film Europe, 2media

  1. […] Začíná Be2Can – unikátní přehlídka filmů z Berlína, Benátek a Cannes (soutěž o lí… […]

Comments are closed.