Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

JIŘINA BOHDALOVÁ SE V NEDĚLI NA ČT1 PŘEDSTAVÍ V DRAMATU JIŘÍHO STRACHA SVATÁ, HRAJE PŘEŽIVŠÍ VĚZENKYNI GULAGU. TRAILER ZDE

Recenze | Slídil servíruje psychopata s kamerou

Jake Gyllenhaal Slídila koprodukoval a zahrál si v něm hlavní roli. Má to šťávu, ale i sporný scénář. Jako režisérský debut s dobrou atmosférou je to ale slibné.

Slídil (foto: HCE)

Slídil (foto: HCE)

Lou Bloom je velmi zvláštní týpek. Živí se jako drobný zlodějíček a snaží se uchytit. Poctivou práci mu ale nikdo dát nechce.  Jednoho dne se stane svědkem autonehody, ke které přijedou reportéři na volné noze. Snaží se získat co nejlepší záběry, aby je následně prodali místním televizním stanicím. Loua napadne, že by to mohl být dobrý způsob obživy. Koupí si v bazaru kameru, nasedne do auta a začne lovit vraždy, požáry, nehody a jiné katastrofy. Začíná se mu dařit… Ale za jakou cenu? Slídil zvedá ukazováček na americké lokální TV stanice a jejich praxi. Obchodování s lidským neštěstím a katastrofami.

Film napsal Dan Gilroy, což je velmi protřelý scénárista a nutno uznat – ne špatný. Slídil je zároveň jeho režijní debut. Paradoxem je, že zklamal spíš v roli, ve které má mnohem větší zkušenost. Hlavní postava je totiž napsaná velmi zvláštně. Lou je evidentně psychopat se silným asociálním chováním. Přesto kolem něj našlapujeme po špičkách, stále čekáme na nějaký solidní výbuch či akci. V tomto ohledu nás Gilroy natahuje až do samého závěru. Nestane se ale vůbec nic neočekávaného.

Slídil (foto: HCE)

Slídil (foto: HCE)

Je tu několik vyložených nesmyslů, řekněme spíš velmi nevysvětlených věcí. Lou je velmi přizpůsobivý a úspěšný ve své nové profesi. Je k sobě navíc velmi tvrdý a totéž očekává od ostatních. Posun od počátečních minut, kdy na plátně Gyllenhaal předvádí bezohledného zlodějíčka je tedy značný. Těžko říct, kde se vzal. Prostě je tu najednou uvědomělý mladý muž, který hodlá zbohatnout, je mu jedno jakými prostředky a postupně odkrývá svou sociopatickou tvář. Scénář prostě nemá přirozený vývoj a obsahuje několik prazvláštních a nevysvětlitelných WTF momentů.

Slídil (foto: HCE)

Slídil (foto: HCE)

Na druhou stranu je třeba ocenit právě režii a atmosféru. Ta místy připomíná nedávného Maniaka a velmi (velmi) vzdáleně Drive. Hodně tomu pomáhá kromě kamery i hudba Jamese Newtona Howarda. Noční L. A. je prostě za všech okolností fotogenické a tak nějak americky sexy.

  • 70%
    Režie - 70%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 70%
    Kamera - 70%
  • 90%
    Hudba - 90%
70%

Slídil (Nightcrowler)

Slídil není špatný film. Divákovi nabízí dobrou atmosféru, vyšinutého Gyllenhaala, který kvůli roli zhubl 30 kilo, šéfku zpravodajství Rene Russo (stále sexy i v pokročilém věku) a skvělou hudbu Jamese Newtona Howarda. Na etický přesah i studii psychopatovy duše ale Dan Gilroy nedosáhl. Debut je to ale slibný. Uvidíme příště.

Sending
User Review
0 (0 votes)
Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: HCE © 2015

Slídil
Nightcrawler
Krimi / Drama / Thriller
USA, 2014, 117 min
Premiéra: 29. ledna 2015 (HCE)

Režie: Dan Gilroy
Scénář: Dan Gilroy
Kamera: Robert Elswit
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Riz Ahmed, Bill Paxton, Ann Cusack, Michael Hyatt, Kevin Rahm, Eric Lange, Kathleen York, Anne McDaniels, Jamie McShane, Michael Papajohn, Marco Rodríguez, Leah Fredkin, James Huang

slídil plakát

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast