Recenze | Cesta Naděje – Russel Crowe si režisérským debutem ostudu neudělal

Cesta naděje je režisérský debut oscarového herce Russela Crowea. Urostlý chlapík, kterého všichni známe jako Gladiátora nebo z poslední doby jako biblického Noe, se tak staví po bok Angeliny Jolie, Bena Afflecka nebo George Clooneyho. Ti všichni po dlouhé a úspěšné herecké kariéře chtěli okusit pocit z režisérské sesle. Některým to vyšlo, jiným ne a někdo zůstal v půli cesty. Kam se zařadí svým prvním celovečerním filmem Crowe? Již na začátku prozradím, že se Gladiátor za svůj debut rozhodně stydět nemusí.

Cesta naděje (foto: Bontonfilm)

Cesta naděje (foto: Bontonfilm)

Crowe jako rodilý Novozélanďan, který se v mládí přestěhoval do Austrálie, natočil snímek pro oba státy velice důležitý. Pojednává totiž o bitvě o Gallipoli. Konflikt z první světové války, kde spojené síly Velké Británie a Francie bojovali s rozpadající se Osmanskou říší. A sem právě byli také vyslány početné australské a novozélandské jednotky – proto ta důležitost. K našemu malému dějepisnému okénku můžeme ještě přidat, že se bitva odehrála mezi lety 1915-1916 a padlo zde až 300 000 vojáků.

Cesta naděje (foto: Bontonfilm)

Cesta naděje (foto: Bontonfilm)

Kdo čeká velkolepý vojenský film, bude nejspíše zklamán. Válečné obrazy jsou zde jen v několika flashbacích, zato jsou ale velmi působivé. Jmenovat můžu jeden prostinký záběr na bitevní pole, kde několik stovek postřelených vojáků velice dlouze naříká. Filmová realita války, kde všichni umírají rychlou smrtí, je zde doslova zpřetrhána. A stačil k tomu několika vteřinový pohled.

Příběh se točí kolem Croweovy postavy Connora. Je proutkařem, žijícím v Austrálii, který s manželkou vychovává své tři syny. Ti se rozhodnou i díky jeho přičinění narukovat, čímž odjíždějí do dnešního Turecka – právě do bitevní vřavy o Gallipoli. Ze zaslaného deníku se dozvídá, že o své syny přišel. Jeho manželství je podrobeno těžké zkoušce. Connorova žena situaci těžce nese a vezme si život. Na jednoho je toho umírání už příliš, Connor však dává u hrobu své manželky slib. Jeho cílem je najít padlé syny a přivést je domů.

Cesta naděje (foto: Bontonfilm)

Cesta naděje (foto: Bontonfilm)

Kromě své hlavní role se Croweovi podařil velice přesný casting. O jeho herectví a charizmatu nepochybujte, i tentokráte utáhne celý film, kdy prakticky nesleze z plátna. Ostatní se vedle něj neztratili. Olga Kurylenko, Jai Courtney, ale hlavně Yilmaz Erdogan v roli majora Hasana hrají výborně.

Russel Crowe má na kontě tři nominace na Oscara, za snímky Gladiátor, Čistá duše nebo Insider: Muž, který věděl příliš mnoho. Za první jmenovaný film Oscara vyhrál. Nominací na Zlatý glóbus má pět a za Čistou duši glób získal. Hrál také v pěti filmech Ridleyho Scotta – kromě Gladiátora také v Dobrém ročníku, Americkém gangsterovi, Labyrintu lží a Robinu Hoodovi.  V posledních letech výrazně zaujal ve snímcích Noe nebo Muž z oceli, kde se zhostil role Jor-Ela, otce samotného Supermana. Pokud jde o nadcházející projekty, uvidíme jej v Nice guys od Shanea Blacka (Ironman 3) nebo v dramatu Fathers and Daughters.
Cesta naděje (foto: Bontonfilm)

Cesta naděje (foto: Bontonfilm)

Film je opravdovou Cestou naděje. Ukazuje totiž velmi nepravděpodobná přátelství i nepřátelství. Často se mi vkrádal ten pocit lidské sounáležitosti, kdy pod tíhou okolností najdeme přátele a spojence tam, kde to nejméně čekáme. Další zvrat, známý však už z ukázek, nastane tehdy, kdy se Connor dozvídá, že jeden z jeho synů pravděpodobně žije. Samozřejmě vás napadne, že nás na konci čeká emoční doják, nenechte se ale zmást. Finále není tak prvoplánově slzopudné. Crowe zde perfektně pracuje právě s bitevními flashbacky svých synů a triumf si schovává až do úplného finále.

Cesta naděje (foto: Bontonfilm)

Cesta naděje (foto: Bontonfilm)

Problém závěru je v tom, že přijde zcela neočekávaně. Nic k ní výrazně nesměřuje. Connor s majorem Hasanem sice syna hledají, všechno hezky plyne… a najednou prásk. Shledání se synem emočně funguje na jedničku, jen je do celého konceptu filmu podivně našroubované. Pokud zůstaneme u chyb, je potřeba ještě zmínit několik zvláštních střihů a především zpomalovačky, které se mi do filmového pojetí příliš nehodili a působili spíše rušivě, než efektně.
Jinak je ale Cesta naděje velice povedená. I přes jistou předvídatelnost se Crowe se svou prvotinou popasoval skvěle. Záda mu také kryl padnoucí soundtrack a především kamera oscarového Andrewa Lesniho. Záběry na hranici kýče se sem hodí a příjemně dokreslují atmosféru.

  • Režie - 75%
    75
  • Scénář - 75%
    75
  • Herci - 80%
    80
  • Vizuál a kamera - 80%
    80
  • Hudba - 80%
    80

Cesta naděje (2014)

Cesta naděje dostála svému názvu. Russela Crowea v roli vdovce, hledajícího své syny, drží při životě právě naděje a velká dávka štěstěny. Ta ho dovede ke zdárnému konci. Jak filmového, tak režisérského. Crowe by neměl tlumit svou hereckou dráhu. Pokud ale přijde jako režisér s dalším filmem podobných kvalit, není proč se zlobit. Vždyť také koukal přes rameno těm nejlepším a zejména vliv Ridleyho Scotta je z Cesty naděje cítit.

80 %
Petr Račko, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bontonfilm © 2015

Cesta naděje
The Water Diviner
Drama / Válečný
Austrálie / USA, 2014, 111 min
Premiéra: 26. 3. 2015 Bontonfilm

Režie: Russell Crowe
Scénář: Andrew Anastasios, Andrew Knight
Kamera: Andrew Lesnie
Hudba: David Hirschfelder
Hrají: Russell Crowe, Olga Kurylenko, Jai Courtney, Isabel Lucas, Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz, Megan Gale, Deniz Akdeniz, Jacqueline McKenzie, Damon Herriman, Ryan Corr, Dan Wyllie, Robert Mammone, James Fraser, Michael Dorman, Steve Bastoni, Salih Kalyon

Cesta naděje-plakat