Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Michal Viewegh o filmu Vybíjená – „Takovou krásku jsme ve třídě neměli!“

Už za týden (12. března) v českých kinech odstartuje další adaptace románu Michala Viewegha. Novou komedii Vybíjená natočil Petr Nikolaev (Báječná léta pod psa) a v hlavních rolích spolužáků, kteří se potkávají na abiturientském srazu uvidíme Simonu Krainovou, Ondřeje Sokola, Simonu Babčákovou, Michala Suchánka, Richarda Genzera a další. Spisovatel Michal Viewegh v rozhovoru prozrazuje, jak to má s třídními srazy on sám.

vybijena_800x300

Vybíjená patří k Vašim dřívějším knihám, jaké místo jí vy sám přikládáte v celé Vaší tvorbě?
Je to prostě jeden z mnoha mých románů, čtenářsky úspěšný – a ani já sám se za něj dosud nestydím.

Michal Viewegh

Michal Viewegh

Hrdiny Vybíjené jsou mimo jiné tři dlouholetí přátelé. Jakou hodnotu přátelství přikládáte v osobním životě?
Zásadní. Přátelé tvoří bez jakékoli nadsázky pilíře mého života – zcela ojedinělé roztržky jsem vždy prožíval velmi těžce.

Petr Nikolaev říká, že i když to pochopitelně není možné, zdá se, jako byste postavy tří kamarádů psal na tělo triu Suchánek – Genzer – Sokol. Jak se vám herci v těchto postavách líbili? Byl jste tím obsazení překvapen?
Jsem samozřejmě za tohle obsazení vděčný. Byl to nápad pana producenta Biermanna a já upřímně věřím, že po premiéře budeme moci k onomu nápadu přidat slovo „geniální“.

Tvůrci filmu Vybíjená na novinářské projekci (foto: Showpix)

Tvůrci filmu Vybíjená na novinářské projekci (foto: Showpix)

Máte ve svém životě podobně intenzívní přátelský vztah – podobně jako trio postav ve filmu?
Ano, dodnes se několikrát ročně potkávám se třemi spolužáky z benešovského gymnázia, jezdíme společně i na dovolené… 

Všichni tři hrdinové jsou celý život okouzlení krásnou spolužačkou Evou – měl jste ve školní třídě nějakou podobně obletovanou krásku, do níž byli všichni kluci – i vy – zamilovaní?
Ve třídě bylo pár hezkých holek, ale podobnou skutečně výjimečnou krásku jsme tam – při vší úctě ke spolužačkám – asi neměli. Nicméně opravdu existuje jedna hezká dávná spolužačka, která je volným předobrazem románové Evy a  kterou si za ženu, kdysi vzal můj spolužák, jakkoli se jaksi líbila i mně…

Vybíjená je zalidněná postavami různých typů – máte  některou z nich raději než ty ostatní?
Jako autor rozděluji svou přízeň co možná nejspravedlivěji, nicméně tentokrát pro mě nebylo možné Evu nemilovat, Toma s Jeffem si neoblíbit a s Hujerovou a Větvičkovou nesoucítit.

Film se z části odehrává na abiturientském srazu.  Chodíte na srazy s dávnými spolužáky? Nebo se svými žáky jako bývalý pedagog?
Své bývalé žáky ze zbraslavské základní školy se snažím dále netraumatizovat, tj. neoživovat v nich všechny ty děsivé vzpomínky. Gymnaziálních třídních srazů nebylo moc, ale absolvoval jsem myslím skoro všechny. Se spolužačkami (a jedním spolužákem) z Filozofické fakulty UK se stýkám často – a moc rád.

Vybíjená (foto: Falcon)

Vybíjená (foto: Falcon)

Hlavní hrdinové Vybíjené se ohlížejí po pětadvaceti letech za svým životem. Kdybyste se ohlédl Vy právě teď a měl vybrat jeden moment, který byste si chtěl stále připomínat, co by to bylo?
Svůj rozhodující koš v basketbalovém utkání proti říčanskému gymnáziu, například. Zahlédnuté ramínko od spolužaččiny podprsenky. Vážně: ten svůj vnitřní klid, tu jednoduchost života, tu nevinnost…

Hrdinové Vybíjené tak trochu bilancují své úspěchy nebo prohry, kdybyste měl vybrat tři vlastnosti, které nakonec dělají život lehčím a jednodušším, které by to byly?
Sebestřednost, cynismus, vypočítavost.

Období maturity je spojené se sny i představami, co dál se životem. Jak se od maturity změnily Vaše sny a přání?
Po maturitě jsem chvíli tápal, ale zhruba od dvaceti už jsem se začal nacházet. Vystudoval jsem vysokou školu, stal se úspěšným spisovatelem…. V posledních zhruba deseti letech jsem se bohužel začal znovu ztrácet – především sám sobě. Těch úspěchů bylo asi na mě moc. 

Vaše filmografie – tedy adaptace Vašich knih se již kompletuje. Která Vaše knížka by si z vašeho osobního pohledu ještě zasloužila svůj film?
Filmů bylo myslím už docela dost. Na Vybíjenou se těším, ale někdy si sebekriticky říkám, že úplně všechny mé knihy by se snad ani na plátno převádět nemusely, některé si to možná nezaslouží. I když zrovna ta úplně nejnovější, ještě nevydaná, by se mi na plátně líbila… Je to příběh atraktivní sexy ženy, která umí číst myšlenky druhých… Hádejte, co se vždycky dočte u mužů?

připravil: JG, totalfilm.cz
foto: novinky.cz(1), Showpix (2) Falcon, Infilm (3) © 2014, 2015
[button-blue url=“https://www.facebook.com/filmVybijena?fref=ts“ target=“_self“ position=“center“]Facebook filmu Vybíjená[/button-blue]

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast