Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Šílený Max: Zběsilá cesta – akční filmový šperk plný bizarnosti

Fimový zázrak. Australský režisér George Miller, který naposled zaujal před hodně dlouhou dobou snímkem Čarodějky z Eastwicku se na dlouhá léta odmlčel, aby v pokročilém věku přinesl divákům úžasný zážitek. Šílený Max: Zběsilá cesta je restartem původní trilogie s Melem Gibsonem, pod kterou je podepsán týž režisér.

Šílený Max: Zběsilá cesta (foto: Freeman Entert.)

Šílený Max: Zběsilá cesta (foto: Freeman Entert.)

Apokalyptický příběh plný výrazných postav, stylizovaná a dokonalá výprava a kostýmy. Přesné herecké obsazení a pečlivě vysoustruhovaný scénář. Napadá mne ještě mnoho superlativů. Ale především je novinka s Tomem Hardym dokonalá akční zábava. A zvedá laťku žánru mnohem výš nad běžný standard. Choreografie akčních scén a jejich nápaditost vám vyrazí dech. Od začátku až do konce vás snímek nenechá vydechnout. Zažijete opravdu nevídanou Zběsilou cestu.

Max (Tom Hardy) spolu s Furiosou (Charlize Theron) pomáhají úprku manželkám diktátora z Citadely. Ve filmu se mluví velmi úsporně, prim hraje především akce. Miller servíruje dokonale propracovaný svět v tunách písku. Bizarnosti v čele se slepým kytaristou a bubeníky povzbuzujících vlčáky k boji. George Miller se vůbec nenechává spoutat běžnými filmovými a příběhovými konvencemi. Scénář vás dokáže neustále překvapovat, budit úžas, místy i pobavený úsměv. Odlehčených momentů je minimum, ale dokážou ve správnou dobu poskytnout divákovi prostor k nadechnutí.

Vizuál je dechberoucí, uhrančivý, plný drobných ale funkčních nápadů. Kamera i rychlý a dynamický střih dělají filmu skvělou službu. Hudba Junkie XL (300: Vzestup říše) zní přesně jak má. Dokonale doplňuje bizarní feeling a zapadá do perfektně fungujícího filmového soukolí.

Šílený Max: Zběsilá cesta (foto: Freeman Entert.)

Šílený Max: Zběsilá cesta (foto: Freeman Entert.)

  • 90%
    Režie - 90%
  • 90%
    Herci - 90%
  • 100%
    Vizuál, kamera - 100%
  • 90%
    Scénář - 90%
  • 90%
    Hudba - 90%
95%

Šílený Max: Zběsilá cesta (Mad Max: Fury Road)

Brutální, zábavné, drzé, troufalé a téměř dokonalé. Tak se dá popsat prvotní pocit po opuštění kina. Šílený Max: Zběsilá cesta je zatím největší překvapení letošního filmového roku a patří jednoznačně k nejlepším žánrovkám dekády.

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Warner Bros., Freeman Entertainment © 2015

Šílený Max: Zběsilá cesta
Mad Max: Fury Road
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Thriller
Austrálie / USA, 2015, 120 min
Premiéra: 14. 5. 2015 (Freeman Entertainment)

Režie: George Miller
Scénář: George Miller, Nick Lathouris, Brendan McCarthy
Kamera: John Seale
Hudba: Junkie XL
Hrají: Tom Hardy, Nicholas Hoult, Charlize Theron, Hugh Keays-Byrne, Rosie Huntington-Whiteley, Zoë Kravitz, Riley Keough, Josh Helman, Nathan Jones, Megan Gale, Angus Sampson, Abbey Lee, John Howard, Courtney Eaton

sileny-max-poster

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast