Cesta do Říma zamíří po Varech do letních kin

Světovou premiéru si česko-polská duchovní komedie režiséra Tomasze Mielnika zažila na uplynulém karlovarském festivalu. Sekci Na východ od západu dokonce zahajovala. Ve filmu se objevuje mimo jiné Miroslav Donutil, Václav Hrzina, Berenika Kohoutová, Igor Chmela a další. Příběh má dvě úrovně – je dobrodružstvím pašeráka, především ale příběhem osamělého a unaveného moderního muže, který se z posledních sil rozhodne vydat na velkou cestu. Tak trochu se poohlédnout po své spáse, prozrazuje o filmu sám režisér. Do kin novinka zamíří 5. srpna.

Cesta do Říma

Cesta do Říma

Vašek je vzorným hlídačem v galerii, alespoň do chvíle, než potká Zrzku – femme fatale, jež s ním má vlastní plány. Z hodného hocha se pod vlivem lásky stává zloděj. Vyzbrojen falešným knírem, slunečními brýlemi a ukradeným obrazem nasedá do vlaku a otázkou zůstává, zda je jeho cesta do Říma dlážděna dobrými úmysly, či nikoliv. Kupé jsou plná spolucestujících, kteří touží s ním – nebo možná jen sami mezi sebou – sdílet své příběhy. Uzavřený mladík všem pozorně naslouchá, i když má svých starostí dost. Policie i nekalé živly mu jsou v patách a zmizet jim není tak snadné, pokud s sebou nosíte velký obraz. Duchovní komedií, vlakovou road movie, polemikou nad životní cestou každého z nás, tím vším je prý celovečerní debut Tomasze Mielnika.

Delegace k filmu Cesta do Říma na MFF KV 2015

Delegace k filmu Cesta do Říma na MFF KV 2015

Pár otázek pro Tomasze Mielnika

057-tomasz-mielnik

Tomasz Mielnik

Váš film se dotýká velice závažných témat. Které z nich považujete ve filmu za nejdůležitější?

Mě tam zajímá třeba téma osudu. Může to, že mám nos jako bramboru, chůzi jako Chaplin kříženy s Isaacem de Bankolé ovlivnit špatně můj život? A to jestli jsem se narodil pod dobrou nebo špatnou hvězdou? A co vlastně znamená narodit se pod dobrou hvězdou? Miloš Forman se určitě narodil pod tou dobrou, protože v mém věku měl už deset Oskarů… Ale pod jakou hvězdou se narodil Nietzsche, Kristus nebo Dalajláma? A vlastně, co je to žít dobrý, šťastný život? Přiznám se, že to mě občas trápí a doufám, že to je ve filmu vidět.

Zvolil jste vizuálně silně stylizovanou formu. Co bylo hlavním důvodem?

Stylizovaná forma filmu vznikla z inspirace uměním, hlavně tím zlomovým obdobím mezi gotikou a renesancí, kterou mimo jiného charakterizovala placatost a centralni kompozice. Nerealističnost stylizace umožňuje snazší prolínání „reality“ a fantazie, což se dá využívat humorně. Výtvarné odkazy prohlubují význam filmu. Nebo alespoň dávají ten pocit.

V čem je film Cesta do Říma specifický? Čím se liší od současné české tvorby?

Mam pocit, že se často mluví o malých věcech vážným tónem. Já jsem se snažil mluvit o velkých věcech jako je třeba náboženství zcela nevážným tónem. Mnoho filmů se dnes přibližuje žurnalistice – odsuzuje, ukazuje trendy atd. Nikdy jsem se necítil kompetentní na vytváření diagnóz a odsuzování něčeho. To není nic pro mě. Zajímá mě humor, který se vytváří z napětí protikladu: mezi sakrálním a profáním, patosem a prozaičností, parabolou a vtipnou anekdotou. Jak říká jeden český spisovatel: „Humor pročišťuje zrak.“ Proto doufám, že humor v našem filmu dovolí divákovi podívat se z jiného úhlu a všimnout si toho, co neviděl dříve. Považoval bych to za velký úspěch.

foto/video: Background Films © 2015

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.