Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Jiří Macháček: Umím řídit paroloď a zápasit s nekromantem

Právě dnes má premiéru nový český film Wilsonov. Jiří Macháček v něm hraje tak trochu cynického agenta FBI Aarona Fooda. Ten do města přijíždí, aby za pomoci policejního čekatele Kvida Eisnera (Vojtěch Dyk) vyřešil záhadné vraždy. Vybral si ho režisér Tomáš Mašín přímo pro roli agenta? „Ne, ještě se uvažovalo, že si zahraju Šajndele Popperovou. Roli ale nakonec získala Táňa Pauhofová,“ sdělil s úsměvem Macháček. Co ještě řekl v našem rozhovoru o své postavě, která se možná v pokračování vydá do boje se zombies?

Jiří Macháček jako Aaron Food ve filmu Wilsonov

Jiří Macháček jako Aaron Food ve filmu Wilsonov

Jak byste Aarona charakterizoval?Wilsonov-logo
Aaron Food je Američan, detektiv, specialista FBI, především na boj proti zlu a vzhledem k tomu, že má téměř neomezené finanční prostředky od amerického kongresu, tak se vybavil poměrně slušným technickým zázemím. Ovládá spoustu jazyků, technických, chemických, fyzikálních schopností a prokazuje se taky mimořádnou mrštností a to nejen fyzickou ale i psychickou. Je to taky člověk schopný úsudku tak rychlého, že rychlost tohoto úsudku kolikrát brání i kvalitě toho úsudku a to leckdy může způsobit komickou situaci.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Především bylo náročné obsluhovat stroj na vymítání ďábla[/pullquote]
Wilsonov od vás vyžaduje poměrně dost akce. Co jste se musel naučit?

Musel jsem se naučit pracovat s koltem, který měl větší rozměry než klasické šestiranné tehdejší pistole, protože Aaron používal větší kanón, a to nebylo úplně jednoduché. Museli jsme pro tento případ nechat vyrobit i speciální pouzdro. Taky jsem se musel naučit řídit malou paroloď, zápasit s nekromantem, anebo setrvat pod vodní hladinou v trošku delším časovém úseku. Především obsluhovat ten složitý stroj na vymítání ďábla z těla posedlé bylo velmi náročné a určitě bych si vzpomněl na víc věcí, ale teď už mně nic nenapadá.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Konečně hraju někoho, kdo nemá žádný vztah se ženou[/pullquote]
Co jste si říkal, když jste poprvé četl scénář?

Když jsem četl scénář úplně poprvé, tak nejsilnější pocit byl, že to není nic tak běžného, co by se u nás realizovalo a že především výtvarně a žánrově se to vymyká běžné filmové produkci. A pak jsem byl rád, že konečně budu mít příležitost nehrát postavu, která prožívá vztah s nějakou ženou, případně více ženami a řeší kolize těchto vztahů, ale naopak postavu, která svůj vztah k ženám má zcela vyhraněný, neboť Aaron Food měl pět manželek a všechny jsou – jak říká – zaplaťpánbůh po smrti! Tak to bylo konečně něco, čemu se říká protiúkol.

Wilsonov (V. Dyk a J. Macháček)

Wilsonov (V. Dyk a J. Macháček)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]S Vojtou jsme sdíleli jeden karavan[/pullquote]
Jak se vám spolupracovalo s Vojtou Dykem, který hraje policejního čekatele Eisnera?

Myslím, že kdyby jeden z nás byl opačného pohlaví než ten druhý, tak spolu budeme velmi úspěšně tvořit krásný pár a budeme mít určitě milé, chytré a hodné děti. Ale vzhledem k tomu že osud byl přísný a jsme oba stejného pohlaví, nezbývalo nám tedy, než se stát kamarády, což už se stalo dávno před natáčením tohoto filmu. Takže já jsem byl šťasten, že s přítelem Vojtou Dykem mohu strávit pár krásných tvůrčích okamžiků a už jenom to, že jsme si každý nezažádali o svůj karavan s vlastním bazénem, ale že jsme se rozhodli sdílet jeden pojízdný obytný prostor, hovoří za to, že máme touhu spolu být, tvořit a nejen tvořit.

-red- / materiál Totalfilm.cz
foto/video: Falcon 2015

Wilsonov-banner

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast