Recenze | Osm hrozných je prostě další Tarantino – stačí to!

Dnes začnu trochu jinak, než by měl recenzent obvykle začít. Přiznáním. Četl jsem totiž recenze několika českých kolegů. A nestačil jsem se divit. Osm hrozných je prý film neúměrně dlouhý, opakující Tarantinovy zajeté postupy, hlášky a dokonce i dějové zvraty. Je to prostě opět Tarantino. Žádný progres, žádný posun. Zaplať pánbůh, říkám já. A výše popsané nedostatky jsou jedněmi z mnoha důvodů, proč Tarantinovi fanoušci i hodnotící na filmových databázích Osm hrozných milují a teprve milovat budou. A nyní se pustím do obhajoby těchto slov.

Ultra širokoúhlý záběr se starosvětskými titulky, hlava Krista s ultimátní hudbou Ennia Morriconeho. Tak nějak vypadá začátek Osmi hrozných. Záběr na dostavník v zasněžené krajině a střet prvních hrdinů před blížící se sněhovou bouří.

Osm hrozných (foto: Forum Film)

Osm hrozných (foto: Forum Film)

Nasnímáno s láskou na 70 mm

Hrdinové jsou tu vskutku odpudiví, sympatie nacházíme velmi těžko. Aktérů je nakonec víc než 8, ale popořadě. Tarantino film opět rozdělil do několika kapitol či aktů. To je možná výraz výstižnější. Drtivá většina filmu se totiž odehrává v interiéru zájezdního hostince – zásadní scény tedy mají spíš charakter komorního dramatu a připomínají divadelní představení. Skvělá kamera se sice párkrát ven za běsnícím živlem podívá, ale ku škodě 70mm snímání nutno poznamenat, že tento potenciál nebyl využit, tak jak jsem očekával. Přesto je skvělé i interiérové scény sledovat v ultra širokém formátu. Je to přeci jen hodně nezvyklá záležitost.

Lovec zločinců John Ruth (Kurt Russell) v dostavníku transportuje na popravu zločinnou Daisy (Jennifer Jason Leigh) a nedobrovolně přijímá do vozu další dva cestující – Marquise Warrena (Samuel L. Jackson) a budoucího šerifa městečka Red Rock Chrise Mannixe (Walton Goggins). Tam shodou okolností všichni cestující směřují. Před bouří se ale musí schovat v Miniině galanterii, kde už čeká pár dalších cestujících z předchozího dostavníku.

Osm hrozných (foto: Forum Film)

Osm hrozných (foto: Forum Film)

Red Rockský kat Oswaldo Mobray (Tim Roth), který úlisností a skvělým výkonem dokonale nahradil Christopha Waltze z předchozích Tarantinových filmů. Dále málomluvný John Gage (Michael Madsen), který míří na Vánoce za matkou. V křesle sedí starý generál Smithers (Bruce Dern) a o hosty se místo nepřítomné Minnie stará mexický sluha Bob (Demián Bichir). Společnost doplňuje už jen dostavníkový kočí O. B. (James Parks). Při čekání na konec bouře dochází k hledání nebezpečného zrádce, který chce Daisy osvobodit a ke konci k rozkošnému rozuzlení ve stylu Agathy Christie.

Osm hrozných (foto: Forum Film)

Osm hrozných (foto: Forum Film)

Konverzační a zvrácené

Tarantino se opět vyžívá v zábavné zrůdnosti všech svých postav. Přesně napsané a vypointované absurdní dialogy povyšují sami herci svou roztomilou a zábavnou deklamací. Všechno to bezvadně funguje a i v dlouhých třech hodinách jsem nenašel místo, které by mne vyloženě nudilo. Drtivá většina filmu je sice spíš konverzační a zvrácenou komedií se spoustou nechutných míst. Přesto se Tarantino ve své cinefilní onanii drží osvědčených postupů a skládá hold svým filmařským vzorům. Láska k žánru i filmu jako takovému je z Osmi hrozných cítit na sto honů.

Osm hrozných (foto: Forum Film)

Osm hrozných (foto: Forum Film)

Pravdou je, že scénář je trochu spornější a je z něj poznat kam míří. Některé zvraty tedy budou moci bystřejší z vás odhalit dopředu, ale o to tady úplně nejde. Vše tu má vlastně jediný cíl – hrdinové se prostě musí postupně mezi sebou vyvraždit. Teď už jen záleží na tom proč, jak, v jakém pořadí. Prozradit chci vlastně jediné – vždy to dokonale baví.

Osm hrozných (foto: Forum Film)

Osm hrozných (foto: Forum Film)

Hudba Ennia Morriconeho, nahrávaná v Praze je skvělá – jak jinak. Kamera Roberta Richardsona je výborná – stejně tak svícení v Minniině galanterii. Osm hrozných zdobí krom vizuálu především nadsázka a láska režiséra k žánru.

  • Režie - 85%
    85
  • Scénář - 70%
    70
  • Kamera - 80%
    80
  • Hudba - 85%
    85
  • Herci - 90%
    90

Osm hrozných (USA, 2016)

Novinka Quentina Tarantina je nesmírně onanistická, bezohledná a úchylná. Ale v tom tkví její kouzlo. Osm hrozných pro mne bylo přesně tím zážitkem, který jsem očekával. A je mi jedno, že si tento western režisér natočil především sám pro sebe.Pokud máte rádi režisérův smysl pro humor a bazírování na klasických filmařských postupech, vydejte se do kina. Litovat nebudete.

80 %
Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Forum Film/Weinstein Comp. © 2016

Osm hrozných
The Hateful Eight
Western / Drama / Thriller
Jazyk originálu: angličtina
USA, 2015, 182 min
Premiéra: 7. 1. 2016 Forum Film

Režie: Quentin Tarantino
Scénář: Quentin Tarantino
Kamera: Robert Richardson
Hudba: Ennio Morricone
Hrají: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demian Bichir, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern, James Parks, Dana Gourrier, Zoë Bell, Lee Horsley, Gene Jones, Channing Tatum, Quentin Tarantino (vyp.), Keith Jefferson, Craig Stark, Belinda Owino

8 hroznych-plakat CZ

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.