Polská hvězda Maciej Stuhr: Scénář Rudého kapitána jsem se musel učit slovensky (videorozhovor)

Polský herec Maciej Stuhr je ve své domovině známý především díky komediálním rolím. V našem rozhovoru prozradil, že o to víc si váží možnosti dokázat, že je zajímavý i v dramatické roli. Pro roli detektiva Richarda Krauze v thrilleru Rudý kapitán ho přímo do Polska přijel přesvědčovat slovenský režisér Michal Kollár.

Maciej Stuhr v thrilleru Rudý kapitán
„Společně se scénářem mi přivezl kompletní osobní doklady detektiva Krauze. Občanku, řidičák, různé pracovní výkazy, všechno to bylo s mojí fotkou, vypadalo to jako autentické doklady. Takže než jsem se vůbec dostal ke scénáři, tak už jsem měl dojem, že tohle je opravdu něco a říkal jsem si – Sakra, to už prakticky existuje, z toho už se tak snadno nevykroutím,“ prozrazuje o prvním kontaktu s postavou detektiva Krauze Maciej Stuhr.

Největší výzvu pro polského herce představoval jazyk. Scénář se musel naučit ve slovenštině. I když ve skutečnosti šlo spíš o správné pohyby úst, protože v české i slovenské verzi ho dabují domácí herci. K fyzické náročnosti role poznamenal: „Já jsem triatlonista, běhám, jezdím na kole a plavu. A všechny ty běhy po Bratislavě, které tam vidíte, ty jsem zvládl dobře a to právě díky triatlonu.”

Známý polský herec si pochvaloval připravenost štábu a velkou péči vizuálu filmu. „Já jsem v Polsku natočil 50 filmů, ale nikdy jsem nezažil, že by bylo něco takhle dobře připravené po vizuální stránce. Scéna, kamera, storyboardy, to mě denně překvapovalo, jak strašně precizní příprava za tím vlastně stojí. Je tam třeba záběr, kdy já a Marian Geišberg stojíme na podlaze, kde je díra, díváme se dolů tou dírou kamera nás zabírá zespoda. Je to třicetivteřinový záběr. Natočit něco takového samozřejmě není snadné. Bylo to speciálně rozkreslené ve storyboardu. Ta scéna měla asi 40 poloh kamery. Něco takového jsem opravdu v životě nazažil. Představuju si, že takhle se asi točí filmy v Hollywoodu a opravdu jsem nečekal, že něco takového zažiju na Slovensku a v Čechách.“

MS, AC
foto/video: Totalfilm, A-Company © 2016
Rozhovor natočen v kavárně Slavia / Z důvodu zvýšeného hluku není opatřen titulky ale voiceoverem.

  1. […] čtěte také: Maciej Stuhr: Scénář Rudého kapitána jsem se musel učit slovensky […]

Comments are closed.