Jak šel čas s Básníky – vrací se pošesté a čekají na zázrak

Je to už více než 30 let, kdy byl uveden do kin první příběh filmových Básníků pod názvem Jak svět přichází o básníky.  Naštěstí svět o Básníky nepřišel a v těchto dnech už budeme sledovat šesté pokračování jejich příběhu a osudů – Jak básníci čekají na zázrak.

Jak básníci čekají na zázrak (foto: Bioscop)

Jak básníci čekají na zázrak (foto: Bioscop)

Dalo by se říct, že v historii kinematografie jde také o malý zázrak – snad neexistuje obdobná série filmů, kde by hlavní filmové postavy i jejich herečtí představitelé dospívali, dozrávali  a stárli „společně“ po dobu více než třiceti let…

Jak svět přichází o básníky (1982)

Píše se rok 1982. Do „filmové matriky“ se poprvé zapisuje film o Básnících – Jak svět přichází o básníky.  Z tvůrčí dílny doktora Ladislava Pecháčka a režiséra Dušana Kleina. A na filmových plátnech září  dvojice kamarádů –  Štěpán Šafránek s duší básníka a Kendy s velkými sny o velkých filmech – Pavel Kříž a David Matásek se stávají na skoro 35 let skvělými kamarády. A s nimi samozřejmě celá plejáda dalších postav a herců.

Jak svět přichází o básníky (foto: FSB)

Jak svět přichází o básníky (foto: FSB)

Namaluju tvoje ruce, dvě ještěrky na opuce na okamžik spící líně. Namaluju tvoje ruce, dvě lastury na mělčině.

Studentská komedie o maturantech, kteří jsou plní energie, nadějí, mají sny, ideály a chtěli by měnit svět, ale ten jejich je trochu zapouzdřený v totalitě. Ale to nevadí, protože je tady možnost studentské recese, drobné a vtipné rebelie, kamarádství a samozřejmě jsou tady první lásky… a zcela nečekaný hrdina – Štěpán Šafránek, trochu snílek, který píše a vymýšlí svým láskám básničky… Tu první napsal Borůvce … A byla to opravdu jeho první láska…  

 

Jak básníci přicházejí o iluze (1984)

Jsi modrá jako hladina, jak řeka, která usíná, jsi jako nebe za úsvitu  a věříš na lži ze soucitu,  na nemoci a uzdravení.

Už v roce 1984 se Štěpán a Kendy vrátili do kin v komedii Jak básníci přicházejí o iluze. Tentokrát jako vysokoškoláci – Štěpán, jak jinak, student medicíny, a Kendy, student režie na FAMU. K nim přibyly nové postavy, Vendulka Utěšitelka, moravský synek Venoš a dokonce „vyslanec“ černé Afriky – Mireček…   A samozřejmě nové lásky. Tentokrát psal Štěpán verše křehké Jeskyňce…  A diváci? – Film opět na stupních vítězů – 2. místo v tabulce divácky nejúspěšnějších českých filmů. 

Jak básníci přicházejí o iluze (foto: FSB)

Jak básníci přicházejí o iluze (foto: FSB)

Jak básníkům chutná život (1987)

Snad proto, že jste ze zámku, snad pro ten šampón z heřmánku, chtěl bych vám jednou do džbánku pro pivo skočit k Beránku…

O tři roky později vstupují Básníci do dospělosti a na vlastní kůži poznávají Jak básníkům chutná život. Je hořkosladký. Hořký poznáním, že ve světě není všechno růžové, a že pokud člověk chce „přežít“, tak by musel jít na kompromisy – a to samozřejmě Štěpán odmítá a místo do nemocnice nastupuje coby obvoďák v malém městečku… Sladký je život samozřejmě láskou – píšou se verše záhadné Píšťalce se smutným nádechem – i tato láska se hroutí… Jak to, že básníci nemají štěstí v lásce?

Jak básníkům chutná život (foto: FSB)

Jak básníkům chutná život (foto: FSB)

Konec básníků v Čechách (1993)

Noc je jak černá madona, jen půlnoc, když se přiblíží, princezna smutná za mříží, čeká, že jednou zavolá spanilý rytíř na koni.

„Nové“ časy nastaly – převratné změny společenské, politické, podnikatelský boom … Přežijí v takovém světě Básníci? Čtvrté pokračování, které si zapsala do své filmové matriky 1. soukromá filmová společnost Heureka, má trochu chmurný název Konec básníků v Čechách. Štěpán Šafránek „nepřežil“ ve světě podnikání, kde je hlavním diktátem zisk a prospěchářství na úkor obyčejné lidské soudržnosti. Zasáhlo to i Kendyho, který se s energií sobě vlastní vrhl na reklamu. Štěpán zůstává „jen“ lékařem s plným nasazením tohoto povolání a samozřejmě zůstává básníkem – zdá se, že setkání s podnikavou SUPERPOPELKOU Ute bude mít tentokrát „trvalejší následky“.

Konec básníků v Čechách (foto: Heureka Production)

Konec básníků v Čechách (foto: Heureka Production)

Jak básníci neztrácejí naději (2004)

Polož mi ruku do klína a zavři oči. Někdy tak všechno začíná, a někdy končí. Dřív nebo pozdě přijde chvíle, kdy uvadnou i čerstvé květy, z barevných snů jsou černobílé, z rozvitých vět jen holé věty.

Rok 2004! Na deset let se Básníci odmlčeli a možná chyběli – vrátil je do kin producent Miloslav Šmídmajer a byl to první film, kterým vstoupila na filmovou scénu společnost Bio Illusion. Jak básníci neztrácejí naději. Bylo prima uvědomit si, že ať už je jakkoliv a všelijak básníci neztrácejí  naději a my s nimi!  Premiéra se konala hned ve dvou kinech – Bio Illusion a Blaník. A více než půl milionů diváků v kinech! To už v době, kdy česká kina okupovala invaze amerických velkofilmů. Štěpán Šafránek si dokonce vyzkoušel jako lékař i pozici ředitele nemocnice, ale potvrdil si jen starou zkušenost – on je lékař – a musí být tomuto povolání věrný…  Pohodlná, vyhřátá a zkorumpovaná křesla není nic pro něho. A lásky? Určitě! Protože láska je věčná a k básníkům patří jak hvězda k nebi. Anička Zrzečka…  Vstoupila do jeho života s úsměvem vážky, aby se z něho vytratila… Naštěstí ne natrvalo – právě ve chvíli, kdy se na svět hlásil Štěpánův syn Štěpán Junior…

Jak básníci neztrácejí naději (foto: Bio Illusion)

Jak básníci neztrácejí naději (foto: Bio Illusion)

Jak básníci čekají na zázrak (2016)

Přijedu za tebou od Chrudimě, zeptám se, miláčku, vezmeš si mě? Budem se milovat, ze světa radovat, než umřu já tobě nebo ty mně.

Rok 2016! 12 let bez básníků.  Už se zdálo, že i ze strany tvůrců, Dušana Kleina a Ladislava Pecháčka, to bylo poslední setkání s oblíbenými hrdiny… Ale omyl!
Šestí Básníci vracejí na scénu řadu postav, které potkávají diváci už od prvního dílu.  Vedle Pavla Kříže se samozřejmě objeví David Matásek coby Kendy, nebo spolužák Karas (Lukáš Vaculík). Nebude chybět samozřejmě Vendulka Utěšitelka, tentokrát v roli ředitelky nemocnice a potenciální lásky. Do lékárny posílá Štěpán syna k tetě lékárnici Ute, jinak  Superpopelce a bývalé lásce ze čtvrtého dílu (Tereza Brodská). Junior si hned všimne, že dřív spolu chodili, a začne mít nápady… Stálým místem setkání zůstává Hanouskova hospoda (Miroslav Táborský), jehož snem je předělat hlučnou hospodu na místo tichého rozjímání: V této hospodě je zakázáno mluvit o politice, umění a sportu. Tady se smí jen tiše konzumovat. Kamarádi také často navštěvují nemocného profesora Ječmene (Josef Somr), setkávají se s neúnavným podnikatelem Milanem (Tomáš Töpfer) a jeho ženou Markétou Hrubešovou. Po delší pauze se vrátí do básnických příběhů i někdejší spolužák Venoš z Moravy v podání Václava Svobody nebo František Ringo Čech jako upovídaný a přísný plavčík Bouchal. Jen Mireček se nám toulá někde v černé Africe.

Nejnovější Básníci vstupují do českých kin ve čtvrtek 14. dubna 2016 v distribuci společnosti Bioscop.

zdroj: Bioscop, Filmové studio Barrandov, Heureka Production, Bio Illusion
-red-, Jana Šafářová