Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Česká televize představila jarní novinky – vévodí jim Svět pod hlavou a Bohéma

V nadcházející sezóně přichází ČT krom běžných seriálů i s několika minisériemi. Podle generálního ředitele Petra Dvořáka nabízí tento formát filmovým tvůrcům větší rozmach, ale zároveň zachování filmového feelingu. Hlavní hrdina stěžejního seriálu sezóny Svět pod hlavou se ze současnosti ocitá v roce 1982. Proč tu je? Jaký je jeho úkol? Co si má myslet o světě, kde příslušník Sboru národní bezpečnosti je autorita, které se za žádných okolností neodporuje, dnešní tuneláři patří ke zlaté mládeži a džíny jsou modla zpoza zadrátované hranice? A jak se dostane zpátky? Seriál natočili podle britského formátu Marek Najbrt a Radim Špaček. V hlavních rolích se představují Václav Neužil a Ivan Trojan.

Televize přichystala také výpravný seriál na motivy života prvorepublikových filmových hvězd. Jak se Vlasta Burian, Jaroslav Marvan nebo Oldřich Nový vyrovnali s nacistickou a později komunistickou propagandou? Kdo dělal kompromisy a kdo obětoval kariéru? Scénář napsala Tereza Brdečková a režíroval Robert Sedláček. Minisérie Bohéma má 6 částí.

Bohéma (foto: ČT)

Bohéma (foto: ČT)

Dvanáct historických detektivek z první republiky přinesou Četníci z Luhačovic. Novinku, která silně připomíná populární Četnické humoresky natočili Biser A. Arichtev (Vyprávěj, První republika), Peter Bebjak a Dan Wlodarczyk. Odlehčený styl prvorepublikových detektivek mají čeští diváci rádi a televize se tedy rozhodla k tomuto formátu vrátit. Scénář napsali Petr Bok a Tomáš Feřtek.

Četníci z Luhačovic (foto: ČT)

Četníci z Luhačovic (foto: ČT)

Přichystána je i druhá řada seriálu Jiřího Stracha Labyrint. V ní bude tým majora řešit rozsáhlý a komplikovaný případ série vražd. Druhá řada má sedm dílů. „K Labyrintu se nyní vracím rád. Kombinace thrilleru a detektivky je v Česku hodně opomíjený filmový tvar a my jsme si ověřili, že diváka baví. Vyplatilo se nám vstoupit do riskantních filmových vod,“ říká režisér Jiří Strach. První řadu Labyrintu, kterou Česká televize vysílala loni na podzim, sledoval více než milion diváků u obrazovek, dalších 300 tisíc pak na iVysílání ČT.

Labyrint II. (foto: ČT)

Labyrint II. (foto: ČT)

Do vysílání půjde také nový komediální seriál Petra Kolečka a Jana Prušinovského Trpaslík o obyčejné rodině z Nymburka. „Trpaslík je dobrodružná rodinná komedie, která není pro celou rodinu. Nebo první rodinná komedie s označením mládeži nepřístupné,“ říká režisér Jan Prušinovský a dodává: „Taky jsem někomu říkal, že jsem chtěl natočit něco, co by se mi líbilo, kdyby mi dneska bylo patnáct. Nevím, co z toho definuje Trpaslíka nejlépe.“

Trpaslík (foto: ČT)

Trpaslík (foto: ČT)

Třídílné psychologické drama Spravedlnost natočil režisér Peter Bebjak s Ondřejem Vetchým a Martinem Fingerem v hlavních rolích. „Zločin je dějovým pilířem mnohých divácky, ale i kritiky oceňovaných děl, které buď do zločinu ústí, nebo jím začínají. Náš příběh je příběhem zločinu a trestu, před kterým se snaží náš hrdina Richard ochránit svou dceru. Kdo z nás by neudělal totéž?“ ptá se režisér a spoluautor scénáře Peter Bebjak.

Spravedlnost (foto: ČT)

Spravedlnost (foto: ČT)

Ve filmu Zádušní oběť je Milan Kňažko na stopě sériového vraha. „Máme společný pohled na svět. Je to režisér, který si nevolí jednoduchá témata,“ říká Milan Kňažko o Jiřím Svobodovi a k aktuálnímu filmu dodává: „Stejně tak se komplikovanými tématy zabývá i Zádušní oběť. Beze stopy patosu lze říci, že v tom příběhu se hraje o všechno, o život i o smrt.“

Zádušní oběť (foto: ČT)

Zádušní oběť (foto: ČT)

Kromě nových dokumentů a docusoap sérií se na obrazovce objeví i premiéry koprodukčních filmů ČT. Na obrazovce se objeví jeden z nejnavštěvovanějších filmů letošního roku Teorie Tygra, oba díly Gangstera Ka, Rodinný film, Ztraceni v Mnichově, Wilsonov, Rudý kapitán, Já, Olga Hepnarová či Laputa.

-red-
foto/video: Česká televize, Totalfilm.cz

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Všechny jarní novinky ČT si můžete prohlédnout zde[/pullquote]

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast