Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První dojmy | Strach mít strach nemusí, pokračování Anděla Páně je stejně dobré jako jednička

Dnešní novinářskou projekci uvedl sám režisér Jiří Strach: „S většinou z vás se tu setkávám po jedenácti letech. To je čas, který uběhl od premiéry Anděla Páně. A myslel jsem si, že budu mít menší trému, ale připadám si jako před maturitou. Strach má strach.“ Režisér a spoluautor pokračování dvojky jedné z nejúspěšnějších novodobých pohádek ale strach mít nemusí. Pokračování je stejně dobré jako jednička. Je to skvělá zpráva. Film si drží stejnou úroveň. Ani se nechce věřit, že od natočení prvního dílu uběhla tak dlouhá doba, vypadá to spíš, jakoby oba filmy vznikly současně. Mají stejný feeling, vtip i atmosféru.

Anděl Páně 2 (foto: Marlene Film Production)

Anděl Páně 2 (foto: Marlene Film Production)

Ivan Trojan s Jiřím Dvořákem jako anděl Petronel a čert Uriáš fungují stejně dobře jako v prvním díle. Ne-li lépe. Jejich humor a parťáctví uzrálo. Tvůrci si byli totiž velmi dobře vědomi, co fungovalo v prvním díle. Byla to právě ústřední dvojice. A na ní stojí i dvojka. Scenáristku Lucii Konášovou vystřídal Marek Epstein. Změna autora z plátna není na první pohled cítit. A to je dobře.
Režisér Strach přesně věděl, co po autorovi chtít a jak sám podotýkal v rozhovorech, otálel s pokračováním tak dlouho právě proto, že chtěl perfektní scenář. Nebyly to vůbec plané řeči. V kině se to dnes potvrdilo.

Režisér po natočení jedničky litoval, že ho posléze napadaly další katolické vtípky, ale nebylo už možné je použít. Ve dvojce se s Epsteinem doslova vyřádili. Dokonce je tu i humor pro dospělé, velmi chytře napsaný, protože ho většina dětí nerozklíčuje.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Na svatého Mikuláše, hoďte párky do guláše!
Párky už mi neberte, děti už mě ne****![/pullquote]Ale skvělé jsou krom nebeských postav (Bartoška, Issová, Hádek, Huba, Bohdalová) i ty pozemské. Šikovná Anička Čtvrtníková jako Anežka spolu se svou maminkou (Vica Kerekes) potěšily. Novinkou je obsazení zlodějského tria Taclík – Majer – Liška. Geniální je především Marek Taclík a jeho andělský smích. Rovněž negativní postavou je tentokrát netypicky Bolek Polívka v roli velkokrejčíře. Jeho nadávka „U sta jáhelníků!“ sice nemá takové grády jako třeba hlášky Trautenberka, ale i tak podobně funguje jako sebekarikatura.

Anděl Páně 2 (foto: Marlene Film Production, ČT)

Anděl Páně 2 (foto: Marlene Film Production, ČT)

Hudebně se doprovod dvojky výrazně změnil. Miloše Boka vystřídal Ondřej Brzobohatý. Soundtrack není lepší ani horší, je jiný. Odlehčenější, více prvoplánový.
Výprava je skvělá. Lokace se často střídají. Na plátně jsme neobjevili žádné chyby, rušení. Tvůrci pohlídali vše co bylo třeba. Kostýmy jsou funkční, ale střídmé. Žádné zbytečné kudrlinky, na plátně je jen to, co je nezbytně nutné, aby fungovala pohádková atmosféra.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]90% – recenze už brzy[/pullquote]
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Marlene Film Production, Česká televize, Falcon, Totalfilm.cz

andel-pane-2-vizual-horizont

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast