Začínají Mezipatra – podívejte se na tipy z programu

Projekcí rakouského dramatu Kocour začíná ve čtvrtek večer v pražské Lucerně queer festival Mezipatra. 17. ročník potrvá do 10. listopadu a uvede 64 hraných i dokumentárních filmů. V soutěži je 10 snímků, které budou bojovat o cenu za nejlepší celovečerní film. Po skončení pražské části se festival bude konat v Brně (od 11. do 18. listopadu). Následně ještě v Hradci Králové a Olomouci.

V hlavní soutěži se utká deset aktuálních snímků s queer tematikou. K vidění budou dramata, která sbírala ocenění na zahraničních festivalech, jako je Je to jen konec světa (Just la fin du monde) režiséra Xaviera Dolana, portugalský Ornitolog (O Ornitólogo) nebo francouzské Stát pevně (Rester vertical), evropskou kinematografii zastoupí také italská Arianna, švédská pohádka pro dospělé Kluci (Pojkarna) nebo rakouský Kocour (Kater), který bude zahajovacím filmem ročníku.

Americkou nezávislou tvorbu v soutěži zastupuje dramedie My ostatní (Other People) a intimní drama Lovesong. Z Chile dorazí Nikdy nebudeš sám (Nunca vas a estar solo) debutujícího režiséra Alexe Anwandtera; izraelská režisérka Michal Vinik pak osobně představí svou romanci Barash.

Sandra Hezinová z programového oddělení nabízí několik programových tipů

Kocour

Kočku máme letos ve znělce i na vizuálech, na Instagramu soutěžíme o nejroztomilejší kočičí fotku – a samozřejmě zahajujeme filmem Kocour. Ten ale spíš než milovníky domácích mazlíčků potěší ty, co si potrpí na silná dramata, která je vtáhnou a vyplivnou až u závěrečných titulků. Intimní studii vztahu dvou mužů, kterým se zčistajasna začne sesypávat zdánlivě „dokonalý“ vztah, můžete vidět hned dvakrát: na zahájení a pak na projekci za účasti režiséra Händla Klause.

Stát pevně

Stát pevně

Stát pevně

Novinka Alaina Guiraudieho, režiséra úspěšného snímku Neznámý od jezera, se těžko popisuje, ale o to víc vás překvapí. Samozřejmě příjemně, zvlášť pokud fandíte trochu netradičním příběhům a ještě méně tradičnímu pojetí lidské sexuality. Film s lehce surreálnou atmosférou, úžasně syrovými hereckými výkony a spoustou ovcí je pro mě hlavně zajímavým pohledem na roli muže v současném světě.

Barash

Příběhů o prvních láskách a dospívání se točí bezpočet a jen hrstka z nich se dá označit za originální či dobré. Debutující režisérka Michal Vinik však svůj debut o vztahu dvou spolužaček, ale i o rodinných trablích, se kterými se jedna z nich potýká, pojala s lehkostí a bezprostředností, která si získá snad každého. Jsme také velmi rádi, že režisérka přijala naše pozvání na festival a budeme se s ní moci nad vykreslením dívčího světa situovaným do současného Izraele pobavit osobně.

Ornitolog

Méně přístupný, o to více strhující – tak bych ve zkratce charakterizovala nejnovější snímek portugalského tvůrce Joãa Pedra Rodriguese, jehož tvorbu Mezipatra s pravidelností uvádějí (za všechny zmiňme queer melodrama Umřít jako muž nebo Odete). Když se mlčenlivý ornitolog v podání Paula Hamyho ztratí v hlubokých lesích na severu Portugalska, zažije dobrodružství, které mohl tušit jen stěží. Rodrigues bere diváky na vizuálně uchvacující pouť, která posouvá hranice současné queer tvorby, ale i artové produkce jako takové.

Nikdy nebudeš sám

Málokterý ze snímků, které jsem měla příležitost v uplynulé sezóně zhlédnout, mě zasáhl tolik jako skutečnými událostmi inspirované chilské drama o homofobním útoku na dospívajícího chlapce. Alex Anwandter, dosud známý především pro svou hudební tvorbu, si formát celovečerního filmu vyzkoušel vůbec poprvé a nutno podotknout, že své prvotině vtiskl vyspěle stylovou tvář.

Hustler White

Hustler White

Hustler White

 

Není snad potřeba zdůrazňovat, že návštěva kultovního kanadského tvůrce Bruce LaBruce je velkou událostí. Spolu s českými porotci Karlem Ochem a Šárkou Gmiterkovou bude vybírat nejlepší film 17. ročníku Mezipater a také osobně uvede svůj film Hustler White, který je řazen do kánonu queer kinematografie. Subverzivní a ve své době kontroverzní snímek, který mísí odkazy ke klasickému filmu s pornografií, americkým nezávislým filmem a zánrem New Queer Cinema, navíc uvádíme u příležitosti jeho dvacetiletého výročí.

Stejně rozdílné

Dokumentárních filmů věnujících se lesbické tematice opravdu vzniká jen poskrovnu. I proto byl debut Nneky Onuorah v rámci letošního výběru zjevením. Sonda do komunity především afroamerických leseb v New Yorku má ten správný říz a podává svědectví o internalizované homofobii, v rámci níž se ženy a dívky na základě různých pravidel kastují. Tvůrkyně navíc na Mezipatra zavítá osobně.

Irská královna

Panti Bliss je podle magazínu Time vlivnější než Trump, Putim i Kim Kardashian. Po zhlédnutí jejího dokumentárního portrétu pochopíte proč: tahle charismatická drag queen má rozjetou kariéru nejen v šoubyznysu, ale i v politice. Byla tváří kampaně, která v Irsku vedle k přijetí zákona o stejnopohlavních sňatcích a adopci dětí stejnopohlavními páry – tedy k něčemu, na co u nás stále čekáme. A z její řeči o tom jaké to je být queer, se právem stal virální hit.

redakce, L. Blichová, S. Hezinová
foto/video: Mezipatra, Totalfilm, Aerofilms