Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Spojenci mají nádherný vizuál a uvěřitelný scénář

Americká režisér Robert Zemeckis už pár pěkných filmů vytvořil a byl za to i patřičně oceněn (Forrest Gump 1994, Trosečník 2000).Teď do kin vstupuje jeho nový snímek Spojenci (Allied 2016). Není ale jednoduché definovat ho žánrově. Nakonec možná takto: drama s prvky thrilleru zabalené do romantického hávu, ve válečné době 40. let minulého století. Půlka filmu se ho odehrává v Maroku, ta druhá potom v Londýně. Velká část filmu se ale natáčela v ateliérech a české studio UPP na něm v postprodukci odvedlo slušný kus práce.

Spojenci (foto: CinemArt)

Hlavní hrdiny v příběhu svede dohromady tajná mise při níž jsou nuceni sehrát dokonalou manželskou dvojici se vším všudy. Práce ale přeroste ve skutečný vztah. To by asi nebylo nic divného, kdyby mezi nimi posléze nestálo podezření, které by se mohlo stát nekonečnou pohromou. Jak pro ně dva, tak i pro svět.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Sentiment na uzdě[/pullquote]Zemeckis do hlavních rolí válečných špiónů Maxe a Marianne obsadil Brada Pitta a Marion Cotillard. A divák si hned po pár minutách filmu ověří, že chemie mezi nimi funguje skvěle.
Brad Pitt už dávno dobře ví, co znamená střílet na německé nacisty, takže si v tomhle filmu jenom osvěží paměť a splní rozkazy. Občas ale během jednotlivých scén zapomíná, že obličejová mimika dělá hodně. Marion mu šarmantně sekunduje a ani náhodou není jen bezduchou ozdobou. Trochu jsem se bála, jestli se milostná linka nestane přeslazenou limonádou, ale Zemeckis tuhle obavu naštěstí nenaplnil. Udržel sentiment na uzdě, i když tu a tam se mu nějaké klišé do děje vloudilo. Postavy se navíc chovají velmi věrohodně a za to režisérovi tleskám. Výsledek drží pohromadě, až na absolutně zbytečných posledních pět minut filmu.

Spojenci (foto: CinemArt)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Skvělé kostýmy a vizuál[/pullquote]Ke starosvětské atmosféře příběhu hodně pomohl i soundtrack. Jeho orchestrální provedení skvěle graduje napětí a dokáže diváka pohoupat i na vlnách swingových melodií. Na kostýmech filmu pracovala návrhářka Joanna Jonhston, která se nechala inspirovat filmovou klasikou Casablanca a zvláště šatník Marianne by jí mohla závidět leckterá milovnice této historické dekády. Povedenou dobovou náladu může nabourat snad jen skutečnost, že exteriéry filmu jsou až trochu moc nablýskané v době válečného stavu.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 85%
    Herci - 85%
  • 90%
    Kostýmy - 90%
  • 80%
    CGI - 80%
  • 90%
    Hudba - 90%
80%

Spojenci

Krásný vizuál, dobré herecké výkony a klišé méně, než byste čekali. Spojenci jsou nadstandardní špionská jednohubka, kterou Zemeckis udržel na uzdě.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2017

Spojenci
Allied
Akční / Drama / Romantický / Thriller / Válečný
Velká Británie / USA, 2016, 124 min
Premiéra: 26. ledna 2017 CinemArt

Režie: Robert Zemeckis
Scénář: Steven Knight
Kamera: Don Burgess
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris, Lizzy Caplan, Matthew Goode, Charlotte Hope, Raffey Cassidy, Lasco Atkins, Marion Bailey, Christian Rubeck, Daniel Betts, Miroslav Zaruba, Lukas Johne, Simon McBurney, August Diehl

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast