TOP letošních komiksových filmů (ukázky)

Vybrali jsme pro vás TOP 7 komiksáren a 3 černé koně, na které se letos můžete těšit. Bude to opět nadvláda Marvelu, nebo se DC vzchopí a rozjede své univerzum na plné obrátky? Podívejte se na přehled s komentářem, ukázkami a tím nejdůležitějším, co zatím o filmech víme.

1. Logan (v kinech od 2. března)

Režie:  James Mangold
Hlavní hvězda: Hugh Jackman
Superhrdina: Wolverine, Profesor X
Komiksová stáj: MARVEL/FOX

První místo drží neotřesitelně Hugh Jackman a jeho velkolepá rozlučka s Wolverinem. Osobně dohlížel na scénář, produkci a s pomocí úspěchu Deadpoola vyprosil s režisérem Mangoldem i R-kovou verzi. Sice se musel vzdát části své výplaty, ale vem to čert. Po nekonečném čekání konečně dostaneme Wolverina, který bude mít své adamantinové drápy v plné polní. Krev poteče jako rozvodněná Vltava, končetiny se budou sekat a krájet.

Nejnovější přírůstek do rodiny X-menů si nebude nijak zvlášť lámat hlavu s časovou návazností. Odehrává se několik let v budoucnosti, v roce 2029. Mělo by to být zhruba šest let po konci Budoucí minulosti. Jedná se o volnou adaptaci jednoho z nejlepších komiksů série X-men – Old Man Logan, a s mutanty to tu nevypadá zrovna růžově. Již dlouho se žádný nenarodil, jsou celosvětově stíháni a vražděni. Wolverine se tu stará o skomírajícího Profesora X, když se jim do cesty připlete mladá dívka. A z rukou jí občas vyjíždí ostré drápy… Nový Logan by měl být komiksovým westernem. Vaaa! Těšíte se taky?


2. Strážci Galaxie vol. 2 (v kinech od 4. května)

Režie:  James Gunn
Hlavní hvězda: Chris Pratt, Zoe Saldana, Vin Diesel, Dave Bautista, Bradley Cooper
Superhrdina: Star-Lord, Gamora, Groot, Drax, Rocket
Komiksová stáj: MARVEL

Strážci Galaxie byli Marvelem prezentováni jako obrovský risk. Ono přinést vesmírnou jízdu, kde hlavními hrdiny jsou mýval, strom s hlasem Vina Diesela, červený chlápek, zelená kráska a lidský machýrek, se tak na první pohled může jevit. Marvel ale jede na jistotu a ví, co dělá. Takže vás nepřekvapí, že z toho byl obrovský hit. Strážce osobně považuji za to nejlepší, čím nás zatím Marvel obohatil a za poslechu vykopávkového soundtracku jsem si film neskutečně užil. Teď ale přichází dvojka s nelehkým úkolem.

Překonat první díl a připravit Strážce na příchod na Zem. Protože se připojí k Avengers v Infinity War, která nás čeká v roce 2019. Stěžejním příběhem bude ale zápletka kolem Star-Lordova otce, kterého hraje Kurt Russel. Jsme tedy velmi zvědaví, jak se James Gunn s tímto úkolem popasuje. Ať už to je tady a hned na začátku hraje nějaká vykopávka z Awesome mix vol. 2! Pro třetí mix si už bude muset Star-Lord přiletět na Zem.


3. Liga spravedlnosti (v kinech od 16. listopadu)

Režie:  Zack Snyder
Hlavní hvězda: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Ray Fisher, Jason Momoa, Ezra Miller
Superhrdina: Batman, Superman, Wonder Woman, Cyborg, Aquaman, Flash
Komiksová stáj: DC/Warner Bros.

A je to zase tady. Kolem připravovaných DC adaptací se totiž táhne jeden velký nepříjemný stín. Stín velkých problémů. Asi jste zaznamenali, že Ben Affleck odstoupil od režie Batmana, že Flash se měl už dávno točit a nemá ani režiséra ani scénář… mohli bychom pokračovat dál. Ale nebudeme se zdržovat, sepíšeme vám k tomu samostatný článek. Liga spravedlnosti je splněným snem všech komiksových fandů. A to ještě dávno před tím, než nějaký Iron-man spatřil světlo filmového světa. Justice League už se natáčet měla, v roce 2009, byl pod ní podepsaný George Miller, ale pár dní před natáčením studio poslalo film k ledu. A chudák George, než se z toho vzpamatoval, musel natočit Happy Feet 2… aby nám později novým Mad Maxem vytřel zrak. Když se po triumfu Christophera Nolana s trilogií Temného rytíře chtěli WB vyšvihnout v komiksovou velmoc, přišel Zack Snyder s Mužem z oceli. No, a od tohoto úspěchu nalajnovali ve studiu zhruba 9 DC premiér, které, jak sami dnes vidíme, se rozsypávají jako domeček z karet. Ambiciózní plány na základě jednoho úspěšného filmu se nepovedlo uskutečnit. V listopadu ale přijdou. Batman, Superman, Wonder Woman Aquaman, Flash a Cyborg v jednom filmu. Jsme velice opatrní. I tak ale dáváme Zacku Snyderovi ještě šanci, přeci jen, je tahle týmovka splněným velkofilmovým snem. Přejme si štěstí, ať do dopadne na výbornou.


4. Thor: Ragnarok (v kinech od 26. října)

Režie: Taika Waititi
Hlavní hvězda: Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Tom Hiddleston,
Superhrdina: Thor, Hulk, Loki
Komiksová stáj: MARVEL

Thor Ragnarok – z natáčení (Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Taika Waititi)

Ragnarok bude nejzásadnějším filmem před příchodem nového dílu Avengers. Z Hulka se stane gladiátor na opuštěné planetě, a Thor mu přijde pravděpodobně na pomoc. Proč? Aby mu na oplátku pomohl vysekat se z ještě větší šlamastyky. Zachránit vesmír před Armagedonem. Za hlavní záporačku tu bude tentokrát bohyně smrti Hela, no a už se blížíme k arcipadouchovi celého Marvel universe, Thanosovi. Ten je totiž smrti oddán, a je do ní tak trochu zamilovaný. Takže se tu bude muset nějak osvětlit Thanosův příchod na Zem, kde si to pak v roce 2019 v Infinity War na férovku rozdá s Avengers. My se těšíme! Za filmem stojí Taika Waititi, který má na kontě například Co děláme v temnotách nebo Hon na pačlověky, takže se jedná rozhodně o zajímavou volbu. Nemůžeme se dočkat rozepře mezi Hulkem a Thorem a jejich pravděpodobným soubojem v aréně. K tomu se má ukázat i Doctor Strange. No, máme se na co těšit.


5. Wonder Woman (v kinech od 1. června)

Režie: Patty Jenkins
Hlavní hvězda: Gal Gadot, Chris Pine
Superhrdina: Wonder Woman
Komiksová stáj: DC/Warner Bros.

Prokleté DC. I s Wonder Woman se táhnou drby o tom, že bude problémová jako Batman v Superman nebo Suicide Squad a že ve střižně do ní zasahovalo víc lidí než by bylo zdrávo. I tak podle trailerů vypadá první zfilmovaná komiksová hrdinka historie celkem sympaticky. Ostrovní záběry jsou krásně exotické, a pak přijde kontrast 1. světové války, do které se Wonder Woman aktivně zapojí. Gal Gadot to jako Wonder Woman nesmírně sluší, a i když fanoušci při obsazení trošku prskali, musí teď uznat, že Gadot byla pro roli přinejmenším skvělou volbou. Režíruje Patty Jenkins, která natočila například Zrůdu a tohle je pro ni první blockbusterová zkušenost. Uvidíme, jak si s ní poradila. Každopádně se na Wonder Woman těšíme. Můžeme být jenom překvapeni. Warneři by si ale měli dát majzla, protože by případný neúspěch mohl poslat DC univerzum pod drn. Potíž je, že při tomhle vědomí se zoufalí WBčkáři snaží režisérům kecat do práce a to většinou nedopadá dobře. Suicide Squad by o tom mohlo vyprávět.


6. Spider-Man: Homecoming (v kinech od 6. července)

Režie: Jon Watts
Hlavní hvězda: Tom Holland, Robert Downey Jr.
Superhrdina: Spider-Man, Ironman
Komiksová stáj: MARVEL/Sony

Studio Sony vlastní práva na Spider-Mana a přišlo s několika verzemi. Nejdřív jako pavouk řádil Tobey Maguire, pak Andrew Garfield. První trilogie je až na pár klopýtnutí skvělá. O novém restartu se to říct nedalo. Velkohubé plány (připomínající postup studia Warner Bros.) se po finančních neúspěších vypařily a Sony tápalo co s postavou vyvádět dál. A tak se stalo něco nemyslitelného. Sony se spojilo s Marvel Studios a zapojilo Spider-Mana mezi Avengers. Samozřejmě se jedná o další restart. V Občanské válce se nový pavouk v podání Toma Hollanda uvedl na výbornou, takže se na Homecoming těšíme. A to nejen proto, že se tu objeví i Iron Man. Ještě si na závěr dovolíme malou vsuvku. Nynější rozdělení práv se má tak, že Sony stále vlastní práva na Spider-Mana a Marvelu jej zpátky rozhodně neprodá. Tahle symbióza spočívá v tom, že postava může být využita v rámci Marvel universe, s tím, že má Marvel plnou tvůrčí svobodu. Sony tu tak zůstávají v roli producenta/zadavatele, kteří si u Marvelu vlastně objednali film na zakázku. Takže se velkou měrou budou podílet na zafinancování, a pak se s Marvel Studios podělí o zisk. V těchto smluvních pletencích aby se čert vyznal.


7. Kingsman: Zlatý kruh (v kinech od 5. října)

Režie: Matthew Vaughn
Hlavní hvězda: Taron Egerton, Mark Strong
Superhrdina: Eggsy
Studio: Fox

Kingsman: Tajná služba (foto: CinemArt)

Vaughn netočí pokračování. A přesto přinese tento říjen nový díl Kingsmana. Údajně měl takové nápady, že do toho po úspěchu prvního filmu musel jít. A je to zatraceně dobře. Kingsmani se tentokrát vydají do Ameriky, kdy potkají podobnou organizaci. Tu povede Halle Berry. Objeví se také Channing Tatum a dokonce opět Colin Firth. Jak je to možné, netušíme. Čekají nás prý strašné šílenosti, takže návrat jeho postavy se jeví jako malichernost. Na tuhle podívanou se těšíme, mírné obavy jen vzbuzuje podivné ticho, které kolem filmu panuje. Objevilo se pár plakátů a fotek, to je ale všechno. Buď tvůrci drží všechno pod pokličkou a nebo tu jsou nějaké problémy s produkcí. Doufejme, že přeložení data premiéry na podzim bylo jen přesunem na lukrativnější termín. Snad nám s prvním trailerem sklapne.

Černí koně výběru

1. Ghost in the Shell (v kinech od 30. března)

Režie: Rupert Sanders
Hlavní hvězda: Scarlett Johansson

Adaptace úspěšné mangy, ze které dodnes těží celý cyberpunk, Matrix a jiné kousky z pochmurných robotických budoucností přinese v hlavní roli Scarlett Johansson, která bude skoro nahá po celou dobu filmu. Hraje totiž kyborga. Její tělo je celé robotizované, lidská zůstává jen část páteře a mozek. Ghost in the Shell je zlomové dílo na poli mangy, takže uvidíme, jestli Hollywood využije jeho potenciál nebo ho roztrhá na kusy. Režíruje Rupert Sanders (Sněhurka a lovec) a podle ukázek se alespoň vizuálně komiksu skutečně drží. Uvidíme.


2. LEGO® Batman film (v kinech od 9. února)

Režie: Chris McKay
Hlavní superhrdina: LEGO BATMAN!!!

Pokud jste zklamaní odsunem filmového Batmana, můžete sáhnout po této komediální Lego alternativě. Přiznám se, Lego příběh jsem neviděl, ale vzhledem k tomu, že režisérské duo Lord-Miller (Lego příběh, 21/22 Jump Street) vyšvihl do sedla Star Wars spin offu, nějaké kvality mít bude. Ovšem nového Lego Batmana už nerežírují, takže můžeme dostat také jen slabý odvar. Doufejme, že tomu tak není a Chris McKay se s touto animovanou příležitostí popasuje se ctí.


3. Valerian a město tisíce planet (v kinech od 20. července)

Režie: Luc Besson
Hlavní hvězda: Dane DeHaan, Cara Delevingne

Luc Besson si pomocí evropského komiksu chtěl natočit vlastní Star Wars. A tak v létě uvidíme nejdražší evropskou produkci všech dob. Valerian samozřejmě vychází z komiksu. Představí nám Valeriana (Dane DeHaan) a Laurelinu (Cara Delevigne), dva vesmírné agenty pro správu lidských území, kteří dohlíží na pořádek v celém vesmíru.  Jejich putování je zavede do města Alfa, kde žije přes 17 milionů obyvatel. Najdete tu lidi i mimozemšťany. Jak už to tak bývá, vždycky se najde někdo, kdo mírumilovnému soužití tak úplně nefandí… Uvidíme, jak si Besson poradí s takhle obrovskou produkcí a jestli náhodou nebude jeho vysněný projekt také prokletím… Věříme, že ne.

připravil: Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm.cz, Falcon, Freeman, CinemArt, Bioscop © 2016, 2017