Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Úchvatné pokračování oscarového snímku ukazuje tučňáky tak, jak je nikdo ještě neviděl

Po dvanácti letech se vrací pokračování oscarového snímku Putování tučňáků s podtitulem Volání oceánu. Technika za tu dobu poskočila o notný kus dopředu a tak se režisér Luc Jacquet pustil do pokračování v rozlišení 4K, svyužitím ponorek a dronů. Dobrodružství nejodlehlejších částí naší planety se mu díky tomu podařilo zachytit tak, jak bylo ještě před několika lety nemyslitelné.

Příběh malého tučňáka, připravujícího se na svou první cestu k moři, nás zavádí do ledového království vzdálené Antarktidy. Tak jako každý tučňák, i náš hrdina naslouchá tajemnému volání, které ho vábí na dalekou pouť do neznáma. V zásadních chvílích dospívání jsou mu oporou matka a moudrý otec, který díky svým zkušenostem a autoritě dodává odvahu i dalším členům skupiny a pomáhá jim čelit těžkostem a nástrahám.

Putování tučňáků: Volání oceánu

Kateřina Dvořáková z Aerofilms zve diváky do kina a osvětluje, proč se distributor rozhodl poslat jedinečný dokument do kin: „Luc Jacquet se svou expedicí strávil s těmito výjimečnými tvory na ledovém kontinentě v nehostinných podmínkách dlouhé týdny a z každého záběru je cítit láska a fascinace, kterou se nedá nenakazit. Díky touze zprostředkovat divákům životní příběh tučňáků se vším všudy tak můžeme spolu s nimi třeba proplouvat hlubinami ledových vod – což je filmařský majstrštyk, který se doposud nikomu jinému nepodařil. Vidět tento film na velkém plátně je pohlcující a jedinečná zkušenost.

„Za více než deset let, které uběhly od natáčení filmu Putování tučňáků, se technické vybavení samozřejmě velmi změnilo. Měli jsem chuť toho využít a udělat záběry, které by opravdu vyzdvihly úchvatnou krásu Antarktidy,“ říká producent Yves Darondeau. Technologický pokrok nám umožnil vrátit se s neuvěřitelnými záběry, vyzkoušeli jsme 360° video a zachytili více imerzní zvuk. Ale opravdu mistrovský kousek se podařil týmu potápěčů vedeným Laurentem Ballestou (námořním přírodovědcem a biologem, světovým specialistou na podmořské fotografování). Tým uskutečnil světovou premiéru tím, že provedl sérii ponorů do hloubky přes 70 metrů v Antarktickém oceánu, kde teplota byla -1,8°C. Jejich technické možnosti a lidské dovednosti nám umožnily odhalit širokému publiku jednu z naprosto neznámých tváří tučňáka císařského: jeho podmořský život. Díky záběrům získaným během těchto ponorů pozorujeme tučňáka pod vodou, v jeho přirozeném prostředí. Je to půvabný plavecký mistr dokonale přizpůsobený životu ve vodě.

Putování tučňáků: Volání oceánu

VĚDĚLI JSTE?

Souostroví Géologie Archipelago

Filmové záběry byly pořízeny na jednom z nejkrásnějších míst planety: na souostroví Géologie Archipelago, kde před více než stoletím Francouzi úplně poprvé vkročili na Antarktidu. Je to území v okruhu patnácti kilometrů poseté skalisky. To z něj dělá opravdovou přírodní rezervaci, a to z důvodu velké biodiverzity, protože je to jedno z mála míst na Antarktidě, kde ptáci mohou nalézt skaliska svažující se až do vody, na kterých mohou hnízdit. Na jaře se tu setkávají tři čtvrtiny druhů, které se rozmnožují na Antarktidě, a společně tu žijí po dobu čtyř měsíců. Místo, které v zimě spalo, se náhle probouzí. Buřňáci sněžní, tuleni Weddellovi, tučňáci kroužkoví, chaluhy antarktické… V několika týdnech se místo začne hemžit životem. Na jednom metru čtverečním je více než stovka ptáků! Na Antarktidě je jaro velmi krátké, zvířata mají jen několik měsíců na námluvy, páření a výchovu mladých předtím, než se ona sama vydají na další cestu. Všechno se děje velmi rychle. Po několik měsíců to tu vře. V prosinci, když nastává na jižní polokouli léto, se pak všichni vracejí do oceánu. Rozruchu ubývá. Zvířata se vrátí zase až příští rok.

Putování tučňáků: Volání oceánu

Obrácený reprodukční cyklus

Ptáci mají tendenci rozmnožovat se v období, kdy je pro ně dostatek potravy, aby mohli dostatečně nakrmit mladé. Tučňáci císařští se podřizují naprosto opačnému rytmu: rozmnožují se uprostřed zimy, kdy je potravy nejméně. Na to, aby vychovali mladé, potřebují spoustu času, téměř pět měsíců, aby byli mladí tučňáci dostatečně zdatní a mohli se na konci prosince, kdy je léto, vrhnout do moře. Tou dobou je potravy nejvíce. Mladí tučňáci snadno najdou něco k jídlu. Je to rozmnožovací strategie, která umožňuje tučňákům císařským získat na svou stranu všechny šance, aby maximální počet nezávislých mláďat přežil.

Tučňáci královští se mezi sebou poznají podle zpěvu

Každý tučňák je obdařen jedinečným hlasovým projevem, který spolehlivě umožňuje rozpoznat jednotlivce. U tučňáků císařských a královských je tímto projevem krátký zvuk, pomalý, čtyřikrát nebo pětkrát zopakovaný přechod od hlubších k vyšším tónům, jehož forma je pro celý druh shodná.
Aby bylo tučňáky slyšet přes celou kolonii, vzpřímí se a využívají své hrudi jako ozvučné skříňky. Okolo zpěváka se na pár vteřin rozhostí ticho. To stačí, aby ten, koho volá, mohl zpěv zachytit. Aby zpěv slyšeli a lokalizovali ti, které hledají, mají tučňáci pravé a levé ucho asymetrické vzhledem k tělu. Takto může tučňák rozpoznat křik přehlušený zpěvem ostatních. Dospělý jedinec pozná křik svého mláděte i ve chvíli, kdy je hluk v kolonii vyšší než 6 dB – tedy dvakrát tak hlasitý než zvuk samotného mláděte. V kolonii s tisícovkou tučňáků může vzájemné shledání trvat až 85 minut.

Putování tučňáků: Volání oceánu

Peří tučňáků je ještě chladnější než okolní vzduch
Při zkoumání infračervených záběrů z kolonie tučňáků císařských v Dumont d’Urville přišli skotští a francouzští vědci na to, že povrch peří tučňáků je chladnější než vzduch. Téměř celý povrch peří zvířat byl dokonce pod bodem mrazu, s výjimkou zobáku a očí. To jim umožňuje zachytit teplo díky konvekci: při kontaktu se studeným peřím uvolňuje vzduch několik částic tepla.

Milostné námluvy
Námluvy začínají při návratu tučňáků do kolonie. Trvají zhruba deset dnů. Je to obrovské shromáždění, na kterém jsou najednou všichni tučňáci z kolonie. V tomto okamžiku je počet tučňáků největší. Jsou tu samice a samci schopní reprodukce, a také někteří mladí zvědavci. Ti se letos rozmnožovat nebudou, ale vrátí se příští rok. Tučňáci se namlouvají všichni společně a najednou. Je to úplný pěvecký koncert. V těchto dnech se zdá, jako by tučňáci tančili, natahují krky, sklánějí hlavy, jako kdyby skládali poklony. Je udivující pozorovat v jejich namlouvání tolik něhy. Některé páry, je jich jen kolem patnácti procent, se v dalších sezónách dokážou opět poznat. Ostatní si hledají partnery nové. Mladí tučňáci a dospělí jedinci, kteří partnera nenašli, se vracejí zpět do oceánu. Život uprostřed zimy je na pevnině příliš tvrdý, tučňáci sem přicházejí jen za účelem rozmnožování. Na konci námluv spolu páry kopulují a poté opět nastane klid.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Putování tučňáků: Volání oceánu je v kinech od 6. dubna.[/pullquote]

Seznam kin, kde se film promítá najdete zde: http://www.aerofilms.cz/filmy/327-Putovani-tucnaku-Volani-oceanu/v-kinech/

-red-
foto/video: Aerofilms/Totalfilm © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast