Adam Elliot: Jsem tak trochu animátor sadista

Ve středu na Anifilmu proběhlo promítání pěti filmů Adama Elliota, které oscarový scenárista, producent a režisér uvedl osobně slovy: “Když jsem v roce 1996 dokončil školu, měl jsem takový zvláštní dojem, že za svůj život udělám 9 filmů. Já tomu říkám trilogie trilogií.” Diváci viděli snímky Strýc, Bratranec, Bratr a také oscarového Harvieho Krumpeta a jeho nejnovější počin Arnošt Piškot z roku 2015. Dnes večer bude v Třeboni k vidění Elliotův první celovečerní film Mary a Max.


Režisér posléze v diskuzi s diváky prozradil, že teď pracuje na svém druhém celovečerním filmu. Zásadní roli by ve filmu měl hrát hlas australské herečky Cate Blanchett. Jak ale dodal, má to jeden háček, sama herečka to zatím netuší.
Elliot při své práci nikdy nepoužívá počítačovou animaci. Vždy jde kompletně o ruční práci. Jeden film tak vzniká přibližně 5 let.

Harvei Krumpet (foto: archiv)

Diváky také zajímalo, co bude A. Ellliot dělat poté, co natočí svůj plánovaný devátý film. Prozradil, že kdyby to stihl do svých šedesáti pěti let, tak by pak rád udělal svůj stoprocentně autobiografický snímek.
Ten si chce režisér natočit hlavně sám pro sebe a nechce řešit, zda se bude také líbit divákům. Navíc vtipkoval o tom, že jemu osobně by se líbil film, kde by všechny postavy byly úplně nahé.
Naštěstí i tak doposud ve své práci nemusel podle svých slov dělat mnoho kompromisů. Jedinými omezeními byly snad jen stopáže filmů a rozpočty.

Adam Elliot ve svých filmech vypráví o rodině a přátelích: “Všechny moje postavičky vypadají nedokonale, protože i já jsem nedokonalý. Jsem postava bratra, strýce, bratrance a nejvíc ze všeho jsem Harvie Krumpet.”
Zmínil i svou lásku k českému animátorovi Janu Švankmajerovi: “Máme sice odlišný styl práce, ale to podstatné, čím mě inspiroval, je odvaha lišit se od ostatních. Zvlášť v Austrálii je kladen velký důraz na to, aby se stop motion animace dělala hlavně pro děti. Já ale toužím dělat něco neobvyklého a troufalého.”
Příběhy Elliotových filmů vždy balancují na hraně bolesti a humoru. Na své dílo se snaží dívat spíš jako na tragédie, které v sobě mají komedii, raději než naopak a dodává: “Spoustu let přemýšlím nad tím, proč dělám filmy. Jde mi o to diváka hlavně rozplakat, ne rozesmát. Přiznávám, že je to možná trochu zvláštní a sadistické. Ale je to tak…”

Program Kronikář Outsiderů Adam Elliot můžete vidět v pátek ve Světozoru v 19:30
V sobotu je pak připraveno setkání s tvůrcem v 16:00 v Divadle J. K. Tyla

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto: Anifilm, Eva Kořínková © 2017
video: Totalfilm.cz © 2017

Australský režisér, držitel Oscara a mnoha dalších významných ocenění – Adam Elliot, se narodil 2. Ledna 1972 v jižní Austrálii. Vyrůstal na farmě se svým otcem (akrobatický klaun v penzi), matkou (kadeřnice), dvěma bratry, sestrou a dvěma papoušky. Když pro Adamova otce nastaly zlé časy a farma zkrachovala, s rodinou se přestěhoval zpět do Melbourne.
V roce 2003 vytvořil půlhodinový snímek HARVIE KRUMPET, jehož vypravěčem byl Geoffrey Rush. O rok později, v únoru 2004, mu toto dílo vyneslo prestižní ocenění Oscar v kategorii nejlepší krátký animovaný film, kterým nekompromisně převálcoval a zastínil ostatní soutěžní snímky i tak zvučných jmen, jako je Salvador Dali & Walt Disney, Pixar nebo Twentieth Century Fox. Jeho dosavadní tvorbu měly možnost shlédnout miliony diváků z více než pěti set filmových festivalů světa. V roce 2009 se mu dostává dalšího famózního úspěchu – filmový Sundance Film Festival se návštěvníkům vůbec poprvé v historii otevírá uvedením animovaného filmu MARY AND MAX, jehož autorem není nikdo jiný, než Adam Elliot.