Recenze | Král Artuš: Legenda o meči – jeden velký zábavný Ritchieho klip

Když jsem poprvé slyšel, že se Guy Ritchie (Podfu(c)k, Sherlock Holmes) chystá natočit známou artušovskou legendu, bylo mi úplně jasné, že z toho nevznikne nudný spektákl, o kterém po pár týdnech nebude nikdo mluvit. O Ritchieho Artušovi se mluvit bude a pro mne osobně znamená tahle novinka rehabilitaci jinak celkem fádní mytologie, která mně nikdy nijak zvlášť neoslovila. Ale Guye Ritchieho mám rád už od dob Sbal prachy a vypadni. Definitivně jsem mu propadl s filmem Podfu(c)k a mnohé z režisérových trademarků najdete i v Artušovi.

Král Artuš: Legenda o meči (foto: Vertical Entert.)

Historický a epický videoklip

Už úvodní válečná scéna napovídá, že Ritchie se rozmáchl ještě o něco víc než ve viktoriánském Holmesovi. Scény mají skvělou choreografii, kameru a víc než kdy jindy zde hraje prim hudba. Možná chvílemi až dominuje, což ve filmech Guye Ritchieho vlastně není nic neobvyklého.
Když nám pak režisér představuje Artušovo dětství a dospívání v ultra rychlém dvouminutovém klipovitém sledu, člověk ani nedýchá. Přesto dokáže Ritchie vměstnat na malý prostor spoustu důležitých informací a nechat naopak rozvinout zajímavé a epičtější momenty následně, v klidnějším módu.

Artuš jako drsný floutek

Pokud mu někteří kritici vyčítají nedostatečně vysvětlené a prokreslené postavy, nerozumím tomu. Artušovskou legendu a postavy zná opravdu každý. Patří to k základnímu všeobecnému rozhledu a právě popisný film si režisér dle svých vlastních slov rozhodně nepřál.
Samostatnou kapitolou tohoto artušovského zpracování je obsazení. Charlie Hunnam je opravdu skvělou volbou. Drsný a “dirty” floutek, možná až nezdravě sebevědomý, možná až příliš osvalený a moderní. Takový je Král Artuš v Hunnamově podání. Frackovské vzezření mu ale podle mne jenom prospívá. A sám herec i jeho postava dokonale zapadá do režisérovy filmografie, do jeho výrazného a osobitého stylu.

Král Artuš: Legenda o meči (foto: Vertical Entert.)

Historická gangsterka

Celý nový Artuš je vlastně další režisérovou typickou gangsterkou. Zase je tu Londýn, i když zván Londiniem. Prostředí je tu stejně drsňácké jako Artuš sám.
První polovina filmu je výrazně klipovitější a rychlejší než půle druhá. V té se zásadní experiment s historickou či mytologickou látkou přelévá ke klasičtějším filmařským postupům. Stejně ale Ritchie zachovává výrazné hláškování, které také k jeho filmům prostě patří a všichni na něj čekáme.

Král Artuš: Legenda o meči (foto: Vertical Entert.)

Záporák je až shakespearovský

Jediný zásadnější problém vidím v roli záporáka, kterého ztvárnil Jude Law. Vypadá totiž jako kdyby vypadl spíš z tolkienovských spektáklů. Je totiž až příliš shakespearovský. Nemyslím si, že je to úplně vina herce, spíš tkví problém v nekonzistenci této roli ve scénáři. To je moje jediná zásadnější výtka. Role Vortingera měla být prostě napsaná víc sexy. Chápu, že to co tato postava ve filmu provádí a co musí udělat, aby získala svou moc, není vůbec k smíchu. Ale ona osudovost je tu až příliš velká v kontrastu s ostatními postavami. Ale musím dodat, že to nic neubírá na celkové konzistenci snímku.

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 70%
    70
  • Vizuál, kamera - 80%
    80
  • Herci - 75%
    75
  • Hudba - 90%
    90

Král Artuš: Legenda o meči (2017)

Zvláštní kombinace gangsterky, historických reálií, ultra sexy hudby, videoklipu a fantasy pohádky. Lépe se nové zpracování Artuše charakterizovat asi nedá. Rozhodně ho můžeme doporučit. Leckdo mu přijde na chuť, staromilec se asi otřese. Ale Král Artuš: Legenda o meči nenechá chladným vůbec nikoho.

80 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Vertical Entertainment © 2017

Král Artuš: Legenda o meči (foto: Vertical Entert.)

Král Artuš: Legenda o meči
King Arthur: Legend of the Sword
Akční / Dobrodružný / Drama / Fantasy
Velká Británie / Austrálie / USA, 2017, 126 min
Premiéra: 11. května 2017 Vertical Entertainment

Režie: Guy Ritchie
Scénář: Joby Harold, Guy Ritchie, Lionel Wigram
Kamera: John Mathieson
Hudba: Daniel Pemberton
Hrají: Charlie Hunnam, Jude Law, Àstrid Bergès-Frisbey, Djimon Hounsou, Eric Bana, Annabelle Wallis, Hermione Corfield, Katie McGrath, David Beckham, Mikael Persbrandt, Freddie Fox, Neil Maskell, Peter Guinness, Poppy Delevingne, Kalle Hennie, Aidan Gillen, Peter Ferdinando, Mark Haldor, Miroslav Zaruba, Attila G. Kerekes, Tom Wu, Claira Watson Parr, Clem So, Eline Powell

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.