Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První dojmy | Vintage atmosféra Špíny Manhattanu je dokonalá

HBO má novou minisérii The Deuce: Špína Manhattanu. Pilotní díl televize chystá na 11.září. Po novinkou jsou podepsáni George Pelecanos a David Simon. Známe je už jako autory pěti řad populárního seriálu The Wire: Špína Baltimoru. Nechce-li se vám čekat, je pilotní díl ke shlédnutí už teď na HBO GO.

The Deuce: Špína Manhattanu

Seriál vypráví o době od počátku 70.let minulého století do poloviny 80.let, kdy se z pornoprůmyslu stával velký legální byznys. V titulní dvojroli James Franco. Z jeho seriózního hraní, které vyžaduje role Vincenta a pak i jeho dvojčete, jsem byla absolutně nadšená od prvního záběru. Jsem si jistá, že HBO dobře ví, proč si vybrala právě jeho. Nehledě na to, že v koženém saku se „smetákem“ pod nosem je v sedmdesátkách jako doma. Zato jeho manželku Andreu jsem herečce Zoe Kazan (Pěkně blbě) věřila mnohem míň. Další hvězdou seriálu je Maggie Gylenhaal v roli solitér prostitutky Candy, která už dobře ví, co to je život. Pro tuhle herečku mám slabost odjakživa. Pokaždé dokáže v roli působit absolutně civilně se špetkou jinakosti, která tkví možná v jejích rodinných kořenech, mixu mnoha národností.

Úplný začátek pilotního dílu je pomalejší a je to dobře. Divák má prostor ladit se na atmosféru a poměry extravagantního a zároveň povrchního newyorského světa. Seznamuje se s životem hlavního hrdiny Vincenta, který pracuje jako barman a jemuž nechybí ani ambice, ani nápady. Pak je tu banda černošských pasáků, kteří kdykoliv otevřou pusu, zní jakoby spíš zpívali než mluvili (při dialogu o válce ve Vietnamu pochopíte, o čem mluvím). A nakonec jejich holky – rozumějte prostitutky, které musí ustát nejrůznější sexuální praktiky a zvrhlosti svých zákazníků stejně jako drsné chování svých „chlebodárců“.

The Deuce: Špína Manhattanu

„Vintage“ atmosféra pilotního dílu je dokonalá. Lokace, kostýmy, masky, výborně vybraná hudba, podařené dialogy plné slangu a dvojsmyslů. New York se představuje jako maškarní nejrůznějších národů světa. Kultury se míchají a na scénu přichází nové drogy.

  • 90%
    Režie - 90%
  • 80%
    Scenář - 80%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 90%
    Kamera, vizuál - 90%
85%

The Deuce: Špína Manhattanu

Tvůrcům se tu vede tvořit svět, jenž nepůsobí ani trochu uměle. Je to obraz třaskavé směsice stále tepajícího města s nekonečným chtíčem, nebetyčnou okázalostí i nebezpečnou zvrhlostí. Diváka čeká sledování zrodu nového byznysu, který vychází z nejstaršího řemesla na světě. A mě těší, že má HBO na kontě po čase zase minisérii, která není fikcí. Nemůžu se dočkat dalších dílů!

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: HBO © 2017

The Deuce: Špína Manhattanu (TV seriál)
The Deuce
Drama
USA, 2017
Premiéra: září 2017 HBO a HBO GO

Režie: Michelle MacLaren
Scénář: David Simon
Kamera: Pepe Avila del Pino
Hrají: James Franco, Maggie Gyllenhaal, Zoe Kazan, Margarita Levijeva, Lawrence Gilliard Jr., Don Harvey, Kim Director, Method Man, Michael Lombardi, Kevin Breznahan, Doris McCarthy, Sepideh Moafi, James Waterston, James Saito, Happy Anderson, Daryl Edwards, Van Hansis, Gary Carr, Emily Meade

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast