Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Neruda není životopis, ale road movie s citem pro detail

Do českých kin přichází snímek chilského režiséra Pabla Larraína Neruda. Podílela se na něm široká koprodukce, která čítá Chille, Argentinu, Francii, Španělsko a USA. Scénář napsal Gillermo Calderón, který už s režisérem Larraínem spolupracoval na scénáři k filmu Klub, za který obdrželi Stříbrného medvěda na berlínském festivalu.

Neruda (foto: Artcam)

Neruda vypráví o krátkém úseku života chilského básníka, diplomata a politika, který si svůj pseudonym zvolil jako kombinaci jména francouzského prokletého básníka Paula Verlainea a českého Jana Nerudy. Jeho pravé jméno je dle jihoamerické tradice dlouhé a zní Ricardo Eliezer Neftalí Reyes y Basoalto. Stejně rozsáhlé je i jeho dílo, ve kterém se prolíná erotika se surreálnem a hned vedle toho stojí díla historická i politické eposy.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Noir atmosféra[/pullquote]Je to film se zvláštním kouzlem plný prvků „noir“. Spočívá ve schopnosti režiséra naladit se na osobní vnímání života Pabla Nerudy a zaujetí detailem. Nedá se tvrdit, že je to snímek životopisný, snad spíš road movie, která má v sobě tragikomické prvky zabalené do surrealistického kabátu.

Neruda (Luis Gnecco) v něm společně se svou druhou ženou a malířkou Deliou del Carril (Mercedes Morán) víc než rok prchá a schovává se před zatčením poté, co prezident v zemi zakáže komunismus. Zatknout ho má pro film smyšlená postava inspektora Oscara Peluchonneaua (Gael García Bernal), jenž je i přes svou neúnavnost a ambice jen směšným a smutným stopařem chilského giganta.

Neruda (foto: Artcam)

Inspektor je i vypravěčem příběhu. Plněním úkolu škemrá o trochu pozornosti s vědomím, že i jemu hrozí, že bude zapomenut jako většina. Larraín se snaží dát filmu atmosféru neuchopitelnosti a měňavosti, kterou v sobě sám Neruda měl. Podporuje to i barevně se měnícími záběry nebo třeba záběry, kdy se během stíhání inspektorem snaží splynout s různými jemu věrně známými prostředími. Navíc Neruda není zobrazen jako nikterak hezký muž (a ani ve skutečnosti nebyl). Ale jeho charisma a reputace kolem něj udržovaly auru žádanosti a slávy.

Neruda (foto: Artcam)

Mám-li zhodnotit výsledek, musím použít slovo nepřehledný a komplikovaný. Řekla bych tak komplikovaný jako bývá děj jihoamerických novel a to nemyslím nijak hanlivě. Jako studijní a pracovní materiál si bezesporu Larraín vybírá zajímavé osobnosti (viz film Jackie z loňska) a spolupracuje s velmi soustředěnými herci.

  • 50%
    Režie - 50%
  • 65%
    Scénář - 65%
  • 70%
    Vizuál - 70%
  • 70%
    Herci - 70%
65%

Neruda (2016)

Všichni společně v Nerudovi vytvořili hodně svébytný a surreálný mikrokosmos. A v tom je myslím zakopaný pes. Z pohledu umělecké hodnoty filmu v tom nevidím problém, ale z pohledu diváka už to tak úplně fungovat nemusí. Podíl na tom ale určitě má i specifičnost tématu. Více nadšeněji bude jistě film přijímán ve španělsky mluvící části světa.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Artcam © 2017

Neruda
Drama / Životopisný
Chile / Argentina / Francie / Španělsko / USA, 2016, 108 min
Premiéra: 7. 9. 2017 Artcam

Režie: Pablo Larraín
Scénář: Guillermo Calderón
Kamera: Sergio Armstrong
Hudba: Federico Jusid
Hrají: Gael García Bernal, Alfredo Castro, Mercedes Morán, Pablo Derqui, Michael Silva, Héctor Noguera, Francisco Reyes, Luis Gnecco

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast