Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Zemřel Jan Tříska (80) – život herce ukončil pád z Karlova mostu

V sobotu proběhla médii zpráva o muži, který spadl z pražského Karlova mostu. O pár hodin později bylo jasné, že šlo o herce Jana Třísku. Ten byl ve vážném stavu hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Tam také v noci na dnešek zemřel. Herec se naposledy objevil ve Svěrákově novince Po strništi bos. Ve Slavonicích jsme s ním natočili jeden z jeho posledních rozhovorů, který si na videu můžete připomenout.

Jan Tříska se narodil v roce 1936 v Praze. Původně chtěl být tanečníkem, ale když ho Karel Höger slyšel mluvit, přemluvil ho, ať zkusí herectví. Diváci si ho pamatují především z jeho filmových rolí. Objevil se ve Starcích na chmelu, Radůzovi a Mahuleně nebo komedii Na samotě u lesa.
V roce 1977, uprostřed slibně rozjeté kariéry emigroval do USA po podpisu Charty 77.
Příležitostí se chopil i ve Státech. Spolupracoval nejen s Milošem Formanem. Pamatovat si ho můžete i z krimi Ronin (1998).
V Česku po svém návratu nejvíc zazářil v roli Igora Hnízda ze Svěrákovy Obecné školy. Natáčel třeba i s Davidem Ondříčkem komedii Jedná ruka netleská. Ve filmu Jana Svěráka příznačně svou filmovou kariéru také ukončil. Jeho poslední rolí byl nerudný děda ve filmu Po strništi bos.
Dnes měl osmdesátiletý Jan Tříska začít natáčet nový film Na střeše s Jiřím Mádlem.

Bulvární média v několika posledních hodinách spekulovala o sebevraždě. Herec, ale prý pravidelně na Karlův most chodil čerpat energii a štěstí před další prací.

-red-
video: Totalfilm, Biograf Jan Svěrák © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast