Nejlepší filmy roku 2017 (přehled a ukázky)

Po žebříčku českých filmů a nejhorších filmů zahraničních je tu pomyslný TOP žebříček těch nejlepších filmových zážitků za rok 2017. Obsahuje jak velké blockbustery, tak intimnější artové filmy. Z následujícího výběru můžete v klidu vybírat a neprohloupíte. Alespoň podle redakčního názoru.

Nejlepší filmy roku 2017 podle redakce

26. Loganovi parťáci

Americký režisér Steven Soderbergh, který před pár lety svoje fanoušky strašil tím, že už se odporoučí do režisérského důchodu po svém snímku Liberace!, přece jen ještě zůstal při chuti a pustil se do anti-verze své úspěšné trilogie Dannyho parťáci. Zahraniční kritiky nešetří chválou a mají k tomu důvod. Loganovi parťáci se povedli. Dovedou pobavit, mají svěží tempo, na které jsme od Dannyho parťáků zvyklí a nabízejí podařenou skvadru outsiderů ve skvělém obsazení, kterému vévodí Channing Tatum, Adam Driver a Daniel Craig.

25. Jumanji: Vítejte v džungli

Velké překvapení. Původnímu filmu tahle nová verze rozhodně ostudu neudělala. Je skvěle obsazený, všechny vtipy výborně fungují. Má to nápad, spád a dynamiku. Jedna z nejlepších žánrovek pro celou rodinu za celý uplynulý rok.

24. Vražda v Orient expresu

Další verze klasické detektivky Agathy Christie dopadla výtečně. Kenneth Branagh uspěl jako režisér i představitel hlavní role. Perfektně obsazený film s hvězdami první velikosti si zachovává kouzlo předlohy a zároveň je moderně zpracované a odpovídá nárokům současného diváka.

23. Proč právě on?

Ulítlá komedie. Ale perfektní. Šílené scény střídané šílenými, ale narozdíl od jiných podobných komedií to tady funguje. V popředí především skvělí James Franco a Bryan Cranston. Jedna z nejlépe režírovaných mainstreamových komedií posledních let.

22. Král Belgičanů

Esence Balkánu je tu vyobrazena dokonale. Film má zajímavý nápad, zásadní je absurdita celého příběhu. Výborně to ale celé funguje. Celý příběh se natáčel chronologicky a díky tomu funguje postupný přirozený vývoj postav. Režiséři svým hercům nechávali hodně prostoru k improvizaci. V mnohých situacích se tak na plátno dostaly sekvence, které byly dílem momentu, jako třeba rozhovor krále s bulharským vesničanem při jogurtovém klání.

21. Borg/McEnroe

Velmi čisté a sugestivní životopisné drama o souboji dvou tenisových veličin. Poctivý snímek s promyšleným castingem. Pečlivá a přesná režie a dobře napsaný scénář. V popisu pozitiv nic originálního, ale zaplať pámbůh za to,.

20. Deník strojvůdce + Chlapi nepláčou

Deník strojvůdce
Natočit film o tak vážném tématu s takovou lehkostí a humorem, jako se to povedlo Miloši Radovičovi, srbskému scénáristovi a režisérovi, se nevidí tak často. Scénář filmu našel inspiraci v dokumentu Marka Glušace. Ten natočil zpovědi vlakových strojvedoucích a vůbec celé jejich fungování v jejich pracovním prostředí. Černý humor je v tomhle filmu na extra vysoké úrovni, ale stejně tak v něm pořád zůstává i určitá míra citlivosti v rámci závažnosti tématu.

Chlapi nepláčou
Chlapi nepláčou je silná psychologická sonda do nezpracovaných válečných traumat, která pomalu vyhřezávají z pochroumaných těl a duší různorodé skupiny mužů, kteří si ze své podstaty dlouho zakazovali plakat. Souvislosti jsou ve snímku díky dobře promyšlenému scénáři odkrývány postupně a udržují divákův permanentní zájem. Film nestřídá mnoho prostředí. Účinek, který přináší prostředí opuštěného vysokohorského hotelu, je mocný. Stejně jako jemně zakomponovaný ironický humor, který několikrát během děje působí velmi úlevně.

19. To

Druhý nejlepší horor z našeho žebříčku. Plnohodnotné zpracování známého hororu Stephena Kinga dopadlo výborně a diváci ho také skvěle přijali. Nechcete balónek nebo papírovou lodičku?

18. La La Land

Samozřejmě, že se jedná o jeden z nejlepších filmů roku. Nám sice úplně nesedl, tak jak by měl, vyčítáme mu výrobu na efekt, při níž si tvůrci na filmové ceny už dopředu brousili zuby. Na druhou stranu hlavní představitelé odvedli výtečnou práci a texty písní jsou skvělé. Stejně tak extrémně složité choreografie a práce s kamerou.

17. Lion: Dlouhá cesta domů

Slzotvorný film podle skutečné události těží krom dobrého scénáře především z výtečného představitele hlavní role. Je to dojemné, napínavé a nechybí tomu duše. Divákovy emoce to jitří přirozeně a nedojí je za každou cenu.

16. Pěkně blbě

Na festivalu Sundance film sklízel absolutní nadšení a obdiv. Má v sobě laskavý situační humor. A za jeho nadstavbu se dá považovat i to, že vypráví o dvojici, která pochází ze dvou odlišných kultur. Líbit se bude podle mě všem napříč širokým diváckým spektrem. Celé je to prostě takové mile americké a kosmopolitní a krabice sýrového popcornu se k tomu hodí.

15. Zabití posvátného jelena

V tomhle ulítlém filmu je omamná pachuť, jež byste se jako divák nejspíš podvědomě rád zbavil. Zároveň je tu i nějaká divná lačnost, která vás nenechá po většinu filmu odlepit oči od plátna či obrazovky. Skvěle budované a udržované napětí a něco, co by se dalo nazvat poetickým humorem psychopatů, si s vámi ve snímku hraje podle libosti.

14. O těle a duši

O těle a duši je jateční lovestory o probouzejícím se vztahu dvou lidských originálů. Maďarská režisérka v něm s osobitou radostí rýpe do živého a tváří se přitom poklidně. O její touze provokovat, ale není pochyb. Naštěstí to prvoplánově. Skvělá Alexandra Borbély si svou Evropskou filmovou cenu za nejlepší herečku určitě zaslouží.

13. Wonder Woman

Konečně se podařilo adaptovat něco z DC světa tak, aby se za to Warner Brothers nemuseli stydět. Wonder Woman je skvělá komiksová akční komedie, která skvěle tuto postavu plnohodnotně uvedla na plátna. Je z ní cítit klasické kouzlo několik desítek let starých Supermanů. Je to povedený film a žádná instantní podívaná na objednávku.

12. Cukrář

Velký úspěch na světové premiéře na letošním karlovarském festivalu jen potvrzuje kvalitu výborně zvládnutého intimního dramatu. To se z původní gay roviny přelévá do obecné roviny lásky, která nezná hranice.

11. Strážci galaxie vol. 2

Strážci opět nezklamali a jedou na vlně prvního dílu. Všechny postavy mají stejný prostor, pravidelné hláškování střídá neutuchající akce. Skvělý film jako předvoj k nadcházejícím Avengerům.

10. Blade Runner 2049

Skvělé pokračování klasiky. Blade Runner rozpracovává otázky okolo lidství a umělé inteligenci, občas přimíchá dávku filosofie a celé dějství zakotvuje do depresivní atmosféry, která vás jednoduše uhrane a donutí přemýšlet. Stopáž je sice delší, i tak ale udržuje napětí a vybízí k dalším zhlédnutím, při kterých můžete objevovat další a další příběhové odkazy.

9. Král Artuš: Legenda o meči

Psychedelicky a odvazově. Tak pojal Guy Ritchie krále Artuše. A my jsme tomu rozhodně přišli na chuť. Charlie Hunnam  je velmi uvěřitelný a moderní Artuš. Film obsahuje spoustu veselých okamžiků i dokonale choreograficky pojatých bojů. Rozhodně titul, který nezapadl. Přitom jde v dějinách kinematografie a televize kdo ví o kolikátou adaptaci známé legendy.

8. Uteč

Jeden z nejvýdělečnějších amerických hororů. Možná spíš thrillerů, protože tenhle film boduje především dokonale vystavěnou atmosférou a napětím. Někdy stačí jednoduchý nápad a minimalismus.

7. Baby Driver

Gansgterka jejíž zásadní devizou je extrémní provázanost s hudbou. Výtečně natočené honičky, skvěle padnoucí hlášky. Sexy obsazení a velmi pevně uchopená režie. Rozhodně film, který stojí za vaši pozornost, přestože to nebyl hit hitů. Zasloužil by si to.

6. Místo u moře

Jeden z nejlepších hereckých výkonů roku. A nejen od Caseyho Afflecka. Všichni jsou tu skvělí. A i když tenhle docela depresivní snímek nemusí sednout každému, patří k tomu nejlepšímu, co bylo v roce 2017 v našich kinech k vidění.

5. Thor: Ragnarok

Nečekaně se další filmový Thor hodně uvolnil a ve vtipu překonal dokonce Strážce galaxie. A vůbec to nevadí. Filmům z marveláckého světa prospívá především schopnost humoru. A k tomu ale výtečná a bombastická akce a pár nečekaných zvratů. Tím vším oplývá Thor: Ragnarok.

4. Čtverec

Ruben Östlund patří k našim oblíbencům. Jeho nové komediální drama Čtverec je napěchované tématy. Baví a zároveň popichuje právě proto, že vidíme tak věrný odraz sebe sama. Östlund své postavy nechává přicházet o domnělou důstojnost a pracuje s možným a přirozeným selháním stejně jako se silou skupiny. Östlund sám říká, že točit film, je pro něj energizující očista a připomíná si tak vlastní nedokonalost, která člověka občas až nesnesitelně
definuje.

3. Dunkerk

Dunkerk je neuvěřitelným audiovizuálním zážitkem, který vás na začátku pohltí a vyplivne až na břehu Anglie. Intenzita a styl vyprávění je v hollywoodských blockbusterech nevídaný, stejně jako obraz a soundtrack. Jedinou výtkou tak zůstává netečnost k postavám, která je však zjevným autorským záměrem. O některé pocity vás tak Dunkerk ochudí, ale nové vyvolá. Nolanův autorský projekt, který nemá v poslední době konkurenci.

2. Wind River

Nejlepší kriminální thriller roku. Režisér Taylor Sheridan ve Wind River přichází s temným a koncentrovaným svědectvím o neutěšeném kusu země, kde je uplatňováno právo silnějšího. S upřímným respektem se snaží vyprávět příběh, který spadá do jeho pomyslné filmové trilogie, v níž se zabývá místy Spojených států, kde víc než jinde lidský život ztrácí hodnotu. Jeho novodobý western je ukrytý pod vrstvou těžkého sněhu. I když v něm o drsné přestřelky není nouze, nabízí toho mnohem víc právě díky komornějšímu způsobu zpracování.

1. Logan: Wolverine

Reálné lokace, reálná krev a reálné emoce. Film vás nenechá vydechnout, donutí k zamyšlení a také dojme. Tahle rozlučka s Loganem stojí za to. Nejlepší komiksová adaptace za hodně dlouhou dobu. Brutalita dopomáhá celkovému vyprávění a atmosféře. Svět bez mutantů totiž takový je. Nekompromisní, tvrdý, hnusný a brutální. Sem stárnoucí alkoholik Wolverine a nemocný Profesor X pasují a jejich vzájemná chemie příjemně jiskří. Jejich vztah otec-syn, kdy rodinné vazby uvadají a oba dva si už lezou lehce na nervy, jsou stěžejním nosníkem celého příběhu. Je to nejlepší komiks za hodně dlouhou dobu. Pravděpodobně od dob Temného rytíře.

-red-

připravujeme i videoverzi žebříčku