Tlumočník s Jiřím Menzelem bude mít premiéru na Berlinale

Nový film režiséra Martina Šulíka TlumočníkJiřím Menzelem v hlavní roli se představí ve světové premiéře na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Slavnostní uvedení je naplánováno na 23. února, kdy legendární osobnost české kinematografie oslaví osmdesáté narozeniny. Jiří Menzel se tak symbolicky vrací na festival, kde v minulých letech zaznamenal velké úspěchy jako režisér. V roce 1990 zde po letech nucené odmlky uvedl svou slavnou hrabalovskou adaptaci Skřivánci na niti, za níž získal Zlatého medvěda pro nejlepší film. V roce 2006 pak byl vybrán do mezinárodní soutěže Berlinale další Menzelův snímek podle předlohy Bohumila Hrabala, Obsluhoval jsem anglického krále, který získal cenu FIPRESCI.

V loňském roce se ve stejné sekci představil snímek Masaryk režiséra Julia Ševčíka. Oba filmy jsou producentským počinem Rudolfa Biermanna. „Jsem nesmírně rád, že druhý nejvýznamnější světový festival si vybral již druhý rok po sobě náš film do oficiálního programu,“ říká Rudolf Biermann a dodává: „Svědčí to o vynikající práci všech, kteří na Tlumočníkovi  pracovali  a společně s režisérem Martinem Šulíkem jim za jejich  obětavou práci děkujeme. Věřím, že se nám podaří dát dohromady v Berlíně silnou a reprezentativní delegaci a že film bude mít u diváků úspěch. Pro mě je film Tlumočník  velmi důležitý filmařsky, lidsky i soukromě a přeji si, aby ho v Čechách i na Slovensku vidělo co nejvíce diváků.“

Vedle Jiřího Menzela v titulní úloze asketického tlumočníka Aliho si úlohu rakouského učitele, bonvivána se slabostí pro ženy a alkohol, zahrál přední rakouský herec Peter Simonischek, držitel ceny Felix pro nejlepšího evropského herce roku 2016 v komedii Toni Erdmann, snímku nominovaném na Oscara pro nejlepší zahraniční film.

Hlavní hrdinové filmu Tlumočník  pocházejí z nejprotikladnějších světů, jaké si lze představit. Dohromady je svede absurdní situace, díky níž a možná navzdory níž, se vydají na cestu, aby našli pravdu, která nebude příjemná. Na společné pouti dvou odlišných hrdinů nechybějí bizarní  setkání, humorné situace, ale ani krutá pravda o  minulosti a současnosti.  Autoři scénáře Martin Šulík a Marek Leščák si proto před natáčením cestu svých hrdinů sami prošli. K Tlumočníkovi je inspirovala kniha rakouského spisovatele Martina Pollacka Mrtvý v bunkru, v níž autor popisuje vztah k otci, veliteli zvláštních oddílů SS, který koncem roku 1944 působil v Ružomberku. „V okolí Ružomberku jsem strávil dětství a mnohé příběhy jsem znal. Vyprávěl jsem o tom Markovi a oba nás zaujala situace, v níž se syn snaží pochopit otcovu temnou minulost,“ říká režisér Martin Šulík.

Vedle ústřední herecké dvojice se ve filmu Tlumočník představí Zuzana Mauréry, Attila Mokos, či známá slovenská internetová komička Evelyn alias Eva Kramerová.

Nový slovensko-česko-rakouský film vznikl v produkci společností Titanic Martina Šulíka, IN Film Rudolfa Biermanna a COOP99 Filmproduktion Bruna Wagnera. Koproducenty jsou RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a Česká televize. Film vznikl ve spolupráci s televizí ORF. Projekt podpořil slovenský Audiovizuálny fond a český Státní fond kinematografie, Film Fonds Wien a Film Institut.

Do českých kin ho uvede společnost Bioscop 15. března.

-red-
zdroj: Uljana Donátová