Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Anifilm vybral soutěžní filmy – Festival startuje 1. května

Koncem února skončila práce výběrové komise Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm 2018 a festival zveřejnil seznam filmů všech šesti soutěžních kategorií letošního ročníku, který proběhne 1. až 6. května. Z celkového počtu přihlášených téměř 1 500 animovaných filmů prošlo výběrovým sítem nakonec celkem 130 z nich. Diváci i festivaloví porotci uvidí v třeboňské mezinárodní soutěži Anifilmu 10 celovečerních filmů, 37 krátkých filmů, 43 filmů vytvořených studenty, 22 videoklipů a 18 abstraktních a nenarativních snímků.

Gordon a Paddy

V soutěži celovečerních filmů pro děti se představí snímek Živitel (The Breadwinner) irské režisérky Nory Twomey a producentky Angeliny Jolie. Tento film byl v letošním roce nominován na Zlatý globus a na Oscara. V Třeboni představí svůj nový film Gordon & Paddy režisérka Linda Hambäck ze Švédska, která s tímto filmem soutěžila i na letošním Berlinale. Na Anifilmu se před rokem promítal snímek O myšce a medvědovi a letos se bude jeho režisér Benjamin Renner ucházet o cenu s novým filmem Velký zlý lišák a jiné příběhy (Le grand méchant Renard et autres contes). Na své si pak přijdou i dětští diváci libující si v zombie mánii, protože se do soutěže probojoval francouzsko-belgický film Zombilénium (Zombillénium) za nímž stojí tvůrčí dvojice Arthur de Pins a Alexis Ducord. Pětici dětských filmů uzavírá ve vesmíru ztracená fenka Lajka českého režiséra Aurela Klimta. Jediný loutkový film celovečerní soutěže.

Silně vyrovnané bude klání i mezi celovečerními filmy pro dospělé. Představí se hned dva íránské snímky. Vyloučeni z nebe (Release from Heaven) natočil Ali Noori Oskouei a využil při tom kombinaci 2D a 3D animace. Mimo Írán, ale o něm, vznikl provokativní film Teheránská tabu (Tehran Taboo). Natočil ho Ali Soozandeh v německo-rakouské koprodukci. Z Itálie vybrala komise převyprávěnou pohádku o Popelce. Film Kočičí Popelka (Cinderella the Cat / Gatta Cenerentola) režírovala čtveřice režisérů, ale svůj rukopis v něm silně zanechal hlavně Alessandro Rak, držitel Evropské ceny L’arte della felicità za nejlepší celovečerní film z roku 2013. Nezávislou jihokorejskou produkci ve výběru reprezentuje snímek Skončím prostě na ulici (I’ll Just Live in BandoI) mladého režiséra Yongsuna Leeho. A chybět nemůže ani malovanou animací oživený Vincent van Gogh v polsko-britské koprodukci S láskou Vincent (Loving Vincent), režisérského tandemu Dorota Kobiela a Hugh Welchman.

Krátkometrážní filmy představují špičku současné tvorby a nikde jinde než na Anifilmu je nelze v takovém množství a kvalitě vidět. Jejich letošní výběr opět rozšíří festivalovým divákům představy o tom, co všechno může být animace, jak inovativně k ní lze přistupovat a kam až posouvat její hranice. V sekci krátkých filmů svůj nejnovější počin představí například oceňovaní tvůrci Dennis Tupicoff, Don Hertzfeldt či Réka Bucsi s filmem Solar Walk. Ten si nedávno vysloužil cenu za nejlepší krátký film Berlinale. Nové filmy v soutěži Anifilmu uvede také hned několik někdejších porotců Anifilmu – Niki Lindroth von Bahr, Rosto či Chintis Lundgren.

Výběr studentské tvorby zahrnuje i film Ó matko! (Oh Mother!) od Pauliny Ziolkowské z Polska, která si za něj odnesla cenu Emile za nejlepší evropský studentský film. Progresivní přístupy v animaci a drzou tvůrčí odvahu, typické pro studentské filmy, ale diváci posoudí u dalších 42 studentských prací včetně 8 českých.

Diváci Anifilmu (středa 4. května 2016)

Kategorie pro abstraktní a nenarativní animaci se již během čtyř let etablovala a je vyhledávanou sekcí i mezi známými režiséry. Nyní se v ní potkaly například filmy Paula Bushe, Maxe Hattlera, Georgese Schwizgebela, Miraie Mizueho nebo Kojiho Yamamury.

O různorodosti soutěžních hudebních videí leccos vypovídá i složení interpretů, kteří si správně zvolili animaci jako vhodný doprovod své písně. Těšit se tak můžete třeba na klipy od Fergie, Báry Polákové, Shanghai Restoration Project nebo českých Opak Dissu.

Národní soutěž Český obzor je letos rozdělena do čtyř podkategorií. Do výběru studentských filmů se probojovalo 29 snímků a šanci dostaly téměř všechny české animační školy, Český obzor tak nejen jim nabídne jedinečné srovnání. Vedle často zastoupených škol jako je FAMU, UTB Zlín, plzeňská „Sutnarka“ či VŠUP bude v této kategorii soutěžit také Ostravská univerzita, FAMO Písek či pražská Hollarka.

Masarykovo nám. Třeboň – foto: J. Hromádko

Do kategorie krátkých filmů bylo nominováno devět autorských počinů. Některé jsou díla zavedených tvůrců (Pavel Koutský, Vít Pancíř, Katariina Lillqvist), jiné naopak debutantů (Michal Kubíček). Šestice filmů se utká v kategorii televizní a online tvorby. Zajímavé srovnání přinesou vedle seriálů točených pro Českou televizi filmy z produkce serveru Stream.cz nebo společný projekt Kateřiny Karhánkové a Alexandry Hetmerové Mlsné medvědí příběhy. Autorky už s tímto seriálem uspěly na amsterdamském festivalu Cinekid. Nejpočetnější je pak kategorie slučující videoklipy a zakázkovou tvorbu, v níž se utká 32 různorodých příspěvků od reklam a spotů k úvodním titulkům. To vše je animace a po delší době bude díky Českému obzoru k vidění na jednom místě. O vítězi jednotlivých kategorií letos nově bude rozhodovat Rada animovaného filmu v on-line hlasování.

-red-
zdroj: P. Slavík, G. Zajícová

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast