Recenze | Ostré předměty – výtečná, temná a znepokojující minisérie

Úspěšná autorka knižních bestsellerů Gillian Flynn je autorkou knižní předlohy osmidílné minisérie Ostré předměty. Jedná se o její nejstarší novelu, která se dočkala audiovizuálního zpracování až po extrémně úspěšné Zmizelé a nedávné adaptaci další její knihy Temné kouty. Do Ostrých předmětů se ale dlouho nikdo nechtěl pustit, trvalo to celých dvanáct let. Nakonec to byla americká producentka a scénáristka Marti Noxon, která našla odvahu a scénář podle knižní předlohy byl na světě. Na režisérský post byl přizván kanadský rodák Jean-Marc Vallée, který už slavil úspěchy s minisériií Sedmilhářky, která vznikla také v produkci HBO.

Zvrhlost, trocha sentimentu, chorobnost, nevraživost, temnota a momenty nahánějící hrůzu. To vše tvoří základ vydařené osmidílné minisérie. Znepokojující pocit se tu táhne jako červená nit od prvního záběru a do toho počítám i úvodní titulky.
Hlavní roli tvůrci svěřili herečce Amy Adams (Noční zvířata, Příchozí), která pro mě osobně zatím z nepochopitelných důvodů nedostala Oscara. V Ostrých předmětech skóruje na plné čáře. Hraje novinářku Camille Preaker, která na pokyn svého nadřízeného jede do rodného maloměsta Wind Gap v Missouri, aby napsala o nevyjasněných vraždách malých děvčat. S pochroumanou psychikou se vrací do míst, kde zažívala chorobně odmítavý a neláskyplný vztah s vlastní matkou Adorou (Patricia Clarkson). Následky toho jsou vidět po celém Camilleině těle, které pečlivě schovává do tmavých džínů a vytahaného svetru. Navíc její vodnaté oči a nateklý obličej samy referují o tom, že svůj den začíná i končí alkoholem. K tomu kouří jednu za druhou a s oblibou poslouchá hudbu na svém telefonu, která v ní probouzí mnoho nejrůznějších vzpomínek.

Ostré předměty (foto: HBO)

Camille se po dlouhé době ocitne v honosném domově, kde Adora vládne pevnou rukou a potkává se svou nevlastní mladičkou sestrou Ammou (Eliza Scalen). Ta svůj čas tráví nejraději venku lelkováním s kamarádkami a s oblibou je nestydatě provokativní, kdykoliv se dostane mimo matčin dohled. Vláčnější rozjezd prvního dílu vás připraví na tempo zapadlého městečka, kde je cítit rivalita na sto honů, o spoustě věcí se veřejně nemluví a šeptanda tu vesele kvete. Kromě Camille do Wind Gap přijíždí i detektiv Richard Willis, kterého hraje Chris Messina. Ten se okamžitě ocitá v hledáčku místního policejního šéfa Billa Vickeryho (Matt Craven)…

Ostré předměty (foto: HBO)

Estetika seriálu je skvostná. Skvělá kamera a střih se tu doplňují s výborným hudebním výběrem, který ale není klasickým soundtrackem. Hudbu tu vybírají a pouští přímo účastníci příběhu a stejně tak často i ovlivňují, kolik z daného songu divák uslyší. V dialozích i samotném jednání postav je spousta prostoru pro sarkasmus a v každém z dílů se také pracuje s rychlým střihem mnoha hrůzně vypadajících záběrů, které neodbytně útočí na psychiku diváka a dovedou znepokojit stejně jako napovědět. Osobně považuji za svého favorita šestý díl, který má naprosto hypnotizující atmosféru a zdatně sekunduje ďábelsky zvrhlé divadelní scéně z dílu pátého.

Ostré předměty (foto: HBO)

Nakonec snad ještě jedna poznámka. V sedmi dílech, které jsem mohla vidět, je hodně sexuálního podtextu, který diváka stejně dovede lehce vzrušit, ale umí ho i vyděsit svou intenzitou a zrůdností. A tak jsem zvědavá, co vlastně můžeme od závěrečného osmého dílu očekávat. HBO si poslední díl totiž chrání jako oko v hlavě, a tak ho ještě nikdo z novinářů neměl šanci vidět.

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 85%
    85
  • Herci - 90%
    90
  • Kamera - 80%
    80
  • Střih - 85%
    85
  • Hudba - 80%
    80

Ostré předměty (2018)

Intenzivní minisérie se skvělým scénářem. Nadprůměrný výkon technických profesí je u HBO standard a nepřekvapí. Jedna z nejintenzivnějších rolí Amy Adams v její dosavadní kariéře.

85 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: HBO Europe © 2018

Ostré předměty
Sharp Objects
Drama / Thriller
USA, 2018, 7 h 51 min (Minutáž: 60 min)
K vidění pouze na: HBO, HBO GO
Tvůrci: Marti Noxon
Režie: Jean-Marc Vallée
Předloha: Gillian Flynn (kniha)
Scénář: Marti Noxon
Kamera: Yves Bélanger, Ronald Plante
Hrají: Amy Adams, April Brinson, Violet Brinson, Chris Messina, Taylor John Smith, Will Chase, Jackson Hurst, Catherine Carlen, Patricia Clarkson, Madison Davenport, Elizabeth Perkins, Jean Villepique, Dylan Schombing, Emily Yancy, Jessica Treska, Matt Craven, Betsy Baker, Rolando Boyce, Henry Czerny, Barbara Eve Harris, Sophia Lillis, Randy Oglesby, Celeste Pechous, Miguel Sandoval, Cody Sullivan, David Sullivan, D.B. Sweeney, Sydney Sweeney, Lulu Wilson, Jennifer Aspen, Reagan Pasternak, Justin Welborn, Guy Boyd, Hilary Ward, Eliza Scanlen

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.