Nejočekávanější zářijové filmy (ukázky)

Začátek školního roku a zároveň start podzimní sezóny. Září nabízí několik zajímavých filmových titulů, na které se těšíme. Pojďte se spolu s námi podívat na přehled toho nejzajímavějšího, co by nemělo uniknout vaší pozornosti. Září je zajímavé v několika ohledech – do kin jde několik filmů z programu letošního varského festivalu. A také českým filmům byste tento měsíc měli věnovat pozornost. Patří zatím k tomu nejlepšímu z letošní domácí produkce.

Predátor: Evoluce (od 13. září)

Sci-fi

Režisér Shane Black, který si přál být hercem, se nakonec stal jedním z nejlépe placených scenáristů (Smrtonosná zbraň). V roce 1987 si v původním Predátorovi zahrál štěk a po třiceti letech režíruje pokračování Predátor: Evoluce. Predátoři jsou v tomto filmu ještě smrtonosnější a nebezpečnější, protože se zdokonalili z DNA jiných druhů. Na planetu Zemi je omylem pustí při hře malý chlapec. Zachránit planetu má parta bývalých vojáků včetně jednoho učitele.

Domestik (od 27. září)

Civilizační horor

Debutující režisér, výtečný scénář, filmařské oko, stejně zapálení a profesionální spolupracovníci. To vše stálo za vznikem výrazného českého snímu Domestik, který viděli už diváci v červenci v Hlavní soutěži karlovarského festivalu. Příběh sobeckého manželského páru, kde si každý z dvojice jde hlava nehlava za svým cílem, vyniká nejen skvělými hereckými výkony, ale zejména špičkovou filmařinou. Tohle není film pro všechny, ale pro otevřené diváky bude velkým zážitkem.

Všechno bude (od 6. září)

Komediální drama

Tvorba slovinsko – českého režiséra Olma Omerzua patří k tomu nejlepšímu, co se v rámci české kinematografie dá v současnosti vidět. Hrdinové komediálního dramatu Všechno bude utíkají (na začátku nevíme přesně od čeho a kam). Důležitější jsou jejich prožitky na cestě, jejich postupně se otevírající povahy. Každý kluk přece vede silácké řeči, ale málokterý to tak opravdu myslí. Cena za režii z 53. MFF Karlovy Vary je naprosto zasloužená. Jedná se o jeden z nejlepších českých filmů roku.

Sestra (od 6. září)

Horor

V roce 2013 odpíchl James Wan velmi úspěšnou hororovou sérii V zajetí démonů. Máme tu spin-off s názvem Sestra. Určitě si ji pamatujete ze dvojky, kde strašil démon s tváří děsivé jeptišky. Ve filmu budou otec Burke se svou pomocnicí vysláni do Rumunska, aby se podívali na kloub vraždě jeptišky.

V Mosulu (od 20. září)

Český válečný dokument

Mimořádný zážitek a jeden z nejsilnějších českých válečných dokumentů vůbec. Blízkovýchodní reportérka a dokumentaristka Jana Andert se na podzim roku 2017 vydala do Mosulu okupovaného bojovníky Islámského státu. Na vlastní pěst, bez podpory zahraničních médií, pro které obvykle pracuje. S elitní jednotkou irácké armády Golden Division osm měsíců riskovala život v prvních liniích bitvy. Přináší o tom velmi silné a šokující svědectví.

King Skate (od 20. září)

Retro dokument

Za minulého režimu jeden ze závanů západního světa a svobody. Přilepit se k betonu. Vysvištět prostorem. Mít to všechno v pohybu. Skateboard! V šedi ČSSR 70. a 80. let něco úplně jiného, úplně nového. Láska na první pohled. Nekonečnej mejdan. Adrenalin. Kultovní postavy českého a světového skateboardingu v příbězích zlámaných kostí, nezlomných přátelství a divoké jízdy za svobodou uprostřed komunismu.

Beze stop (od 27. září)

Sociální drama

Ve Varech byl letos také k vidění thriller Beze stop. A diváky zaujal. Patnáctiletá Tom žije se svým otcem v lese na okraji Portlandu. Dobrovolná izolace od tzv. normální společnosti jim umožňuje vytvořit si realitu čistých, civilizací nezkažených prostých radostí. Jednoho dne však o sobě okolní svět dává vědět a konfrontace je nevyhnutelná.

Po čem muži touží (od 20. září)

Komedie

Nová česká komedie autora úspěšného filmu Pohádky pro Emu. Scénář o věčném soupeření mužského a ženského světa napsal režisér Rudolf Havlík společně s úspěšnou spisovatelkou Radkou Třeštíkovou. Hlavní hrdina filmu, suverén Karel, vysloví osudovou větu: Chci bejt ženská! A souhra okolností a tajemná vědma Zoltana mu jeho přání splní…

Spolu to dáme (od 13. září)

Německá komedie

Nezvedený syn bohatého otce jednoho dne po nespočtu svých eskapád dostane nůž na krk. Tátovi dojde trpělivost. Konec flákání, konec utrácení, konec toho být naprostý budižkničemu. Lenny se musí začít starat o patnáctiletého Davida s těžce nemocným srdcem, kterému podle lékařů zbývá pár měsíců života. David žije v sanatoriu a kromě operací toho vlastně moc nepoznal. V jeden moment se tak střetnou dva naprosto rozdílné světy, svět klubů, mejdanů, alkoholu a krásných holek se světem nemocnice, léků a operačních sálů… V hlavní roli Elyas M´Barek, kterého čeští diváci znají z veleúspěšné série Fakjů pane učiteli.

Tvář (od 20. září)

Drama podle skutečnosti

Polské drama o prvním občanovi Polska, který podstoupil transplantaci obličeje. Hlavní hrdina Tváře – maloměstský podivín a excentrik Jacek – miluje heavy metal, svoji holku, malé auto a svého psa. Pracuje na staveništi, kde má vyrůst nejvyšší socha Ježíše na světě. Když jej nečekaně zmrzačí tragická nehoda, obrátí se k němu oči celé země. Tvář je odpoutaná, nekonvenční bajka o vnitřní síle a kráse, která virtuózně kloubí realismus, fantazijní prvky a černý humor. Szumowska záměrně pracuje s rozvolněnou strukturou, jejíž nevyzpytatelnost ještě umocňuje rafinovanými hrátkami s ostřením. Výsledkem je nekompromisní, ale zároveň mimořádně zábavná studie krize identity, která umně přepíná z komisní frašky do jízlivého společenského komentáře.

Hell Fest: Park hrůzy (od 27. září)

Horor

Představte si, že na Matějské pouti vjedete do strašidelného zámku a do klína vám tam spadne nepříjemně skutečná useknutá hlava. Nemůžete ani mluvit, ovšem nikoho jiného to nevzrušuje, protože useknutá hlava ke strašidelnému zámku tak nějak patří. Přesně tak se cítí hrdinové hororu Hell Fest: Park hrůzy. Sériový zabiják v masce si totiž z celého lunaparku Hell Fest udělal dokonalé maskování a svoje vlastní smrtonosné hřiště. Panoptikum strašidel skropí skutečná krev, na velevážené publikum čeká opravdový děs a smrt.

-red-
foto/video: CinemArt, Film Europe, Aerofilms, Vertical Entertainment, Bontonfilm, Pilot Film © 2018