Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Na jaře se v ČT objeví řada novinek – očekávaný je hlavně Most! a seriál o Dejvickém divadle

Česká televize se na jaře zaměří především na dramatickou tvorbu. Na obrazovce se objeví řada nových seriálů, filmů i minisérií. Zejména dva tituly budí pozornost už teď. Očekávaný komediální seriál Most! scenáristy Petra Kolečka a režiséra Jana Prušinovského zaujal diváky už v průběhu tohoto roku na několika festivalových či předpremiérových projekcích (premiéru bude mít už 7. ledna). Diváci se také mohou těšit na původní seriál Miroslava Krobota Zkáza Dejvického divadla.

Rámec osmidílného seriálu Most! tvoří příběh Luďka, kterého právě vyhodili z práce, bydlí v polorozpadlé barabizně, dluží, kam se podívá, má problémy s exmanželkou i se synem. A v tom nejhorším za ním přijde pošťák Ondra s pozváním do Pošty pro tebe… „Luďka moc charakterizovat nechci. Svůj názor na něj samozřejmě mám, ale nechal bych to na divákovi. Nicméně doufám, že není úplně beznadějnej, já bych mu dal druhou, třetí i čtvrtou šanci. Dát mu jen druhou je totiž v jeho případě málo. On je trochu debil, takže si myslím, že by to mohla být postava dost oblíbená,“ říká jeho představitel Martin Hofmann.

„Velmi rádi si uděláme legraci sami ze sebe, protože to je jedna z možností, jak čelit skutečné krizi divadla, oddálit jeho zkostnatění a zamezit tvorbě z podstaty. Z tohoto úhlu pohledu je humor Zkázy lehce absurdní, sebeironický a nekorektní. Diváka pozveme do prostředí Dejvického divadla, kam bývá veřejnosti vstup zakázán a kde můžeme být výjimečně svědky intimních událostí, které by veřejnost neměla vidět,“ prozrazuje o své seriálové novince její režisér Miroslav Krobot.

Vrátí se i major Kuneš v pokračování seriálu Rapl. Seriál se přesouvá do jiného prostředí a diváci se dokonce podívají i na Balkán.

Úspěšného Doktora Martina vystřídá spin-off Strážmistr Topinka, který do nového seriálu vrací staré známé postavy i městečko Protějov. V těchto dnech navíc vstupuje do kin film Doktor Martin: Záhada v Beskydech.

Viktor Tauš přichází s kriminálním rodinným dramatem Vodník s Klárou Melíškovou, Zuzanou Stivínovou, Miroslavem Krobotem či Stanislavem Majerem.
V další sérii Detektivů od Nejsvětější trojice přichází Jan Hřebejk s příběhem nazvaným Živé terče.

Adaptací literární předlohy jsou tři nové filmy podle detektivek Hany Proškové – Případ dvou sester, Případ dvou básníků a Případ dvou manželek. V hlavních rolích filmů Lucie Bělohradské se představí Viktor Preiss a David Matásek. Další pokračování už podle Bělohradské nebudou.

Česká televize přichystala i deset filmových premiér nových českých distribučních snímků. Už ve čtvrtek 6. prosince jde do kin filmové zpracování seriálu Doktor Martin: Záhada v Beskydech. Na jaře na seriál Doktor Martin naváže už zmíněná televizní seriálová novinka Strážmistr Topinka.

Na obrazovce se objeví i nové zpracování příběhu z doby okupace Českoslovenka vojsky Varšavské smlouvy – Jan Palach. Scénář k filmu Roberta Sedláčka napsala Eva Kantůrková. Diváci budou mít možnost užít si také nový film legendárního filmového surrealisty Jana Švankmajera. Film Hmyz vznikl podle hry Karla Čapka Ze života hmyzu a je skvěle obsazený. Velmi vizuálně i obsahově zajímavý je debutový distribuční snímek Ondřeje Havelky Hastrman. Snímek podle knihy Miloše Urbana představí v hlavní roli skvělého Karla Dobrého.

Aminátor Aurel Klimt představí svůj nový loutkový snímek Lajka. Na obrazoce se objeví také Tlumočník, film Martina Šulíka s Jiřím Menzelem a Peterem Simonischekem.

Výrazné je také sociální drama Na krátko Jakuba Šmída a především na festivalech oceňovaná Čiara režiséra Petera Bebjaka. Ta navíc patří na Slovensku k nejnavštěvovanějším filmům posledních let.

Marta Nováková natočila dokudrama s Anetou Langerovou 8 hlav šílenství o nespoutané ruské a pronásledované básnířce Anně Barkovové.
V televizi se v premiéře objeví i film Egona Tobiáše Ani ve snu! o křehkosti prvních lásek a citů dospívajících.

Novinkou v jarním schématu bude nová talk show herce Václava Kopty. Do svého pořadu Kopta Show si bude zvát vždy tři hosty, kteří mají něco společného, aniž by to třeba sami tušili. „Od jiných pořadů podobného typu se ten náš liší tím, že budu všechny své hosty zpovídat najednou a budu od nich vyžadovat velkou aktitivitu,“ prozradil na tiskové konferenci sám moderátor. Show bude vznikat v produkci brněnského studia ČT.

Václav Kopta (foto: archiv Totalfilm)

-red-
foto/video: Česká televize (c) 2018, 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast