Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nejlepší filmy roku 2018 (přehled)

Po roce je tu další očekávaný žebříček nejlepších filmů. Jejich umístění ovlivnil průměr známek od všech členů redakce a dalších našich spolupracovníků. Kromě textového přehledu se můžete podívat i na dvacetiminutové video s komentářem. Hodnoceny byly filmy, které byly v roce 2018 uvedeny v českých kinech. Rok výroby tedy nerozhoduje.

27. Bumblebee (USA)

Zdálo se to nemožné, ale došlo k rehabilitaci Transformerů. Sám producent a režisér Michael Bay udělal ze série nekoukatelnou skrumáž postav, které se mezi sebou řežou hlava nehlava bez pořádného příběhu. Novinku, která je prequelem všech těchto filmů režíruje šikovný Travis Knight. Bumblebee je emocionální a zábavný. Nechybí mu ale skvělá akce a je to takový mix E. T. Mimozemšťana a Číslo 5 žije. Spolu se sympatickou hlavní hrdinkou výtečný odpočinek.

26. Králíček Petr (USA)

Skvělý casting a dokonalá animace. Rebelský králíček spolu s výtečným českým dabingem pobaví opravdu celou rodinu. Možná ještě víc dospěláky, kteří si některé vtipy na hraně užijí podstatně víc než samy děti. Bizarní válka o teritorium na zahradě vyniká především skvělými nápady, rodící se v hlavách samotných zvířátek. Mnohdy to dost připomíná Kevinovy pasti z legendární komedie Sám doma.

25. Psí ostrov (USA, Německo)

Wes Anderson je génius. Divákům nabízí loutkový film s ohromným přesahem a nábojem, který zaujme všechny generace. Obsahuje hodně absurdní humor a výtečnou stop-motion animaci, která se používá u celovečerních filmů v digitální době už velmi zřídka. Obdiv zaslouží i dokonalá kompozice záběrů, které filmu může závidět leckterý hraný snímek.

24. Upgrade (Austrálie)

Tohle bylo velké překvapení. Australský sci-fi thriller má skvělý a velmi syrový děj s perfektním vizuálem i soundtrackem. Základní složkou filmu je ale především neskutečně rychlá akční podívaná s nápadem. 100 minutový snímek tak vyniká především fungujícím rytmem, díky kterému máte pocit, že je podstatně kratší.

23. Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (USA, VB)

Pokračování ságy J. K. Rowlingové vyniká především větší provázaností se světem, který už důvěrně známe z Harryho Pottera. Opravdový fanoušek tu nachází spoustu souvislostí a přímých odkazů. Děj se navíc stává podstatně dramatičtější a ve svém vyvrcholení maximálně nabudí divákovu zvědavost vidět třetí díl.

22. Aquaman (USA)

Sólovka z komiksového DC univerza opět dokládá, že Warnerům jdou především právě sólovky. Že to může dobře dopadnout napověděla před časem Wonder Woman. Aquaman v režii Jamese Wana dopal také dobře. Nabídl skvěle vizuálně ztvárněný fantaskní podvodní svět a především humor. V této souvislosti se poučil z konkurenční marvelácké stáje. Velmi charismatický Jason Momoa navíc filmu pomáhá i v několika slepých momentech. Přesto se jedná o jednu z nejlepších DC adaptací.

21. Tina a Vore (Švédsko, Dánsko)

Fantasy, které jste ještě neviděli. Na letišti u celní kontroly pracuje velmi nevzhledná žena, která má zvláštní schopnosti. Cítí, když někdo něco pašuje. Jednou ji při službě překvapí muž, který se jí velmi podobá. Následné sbližování patří k tomu nejbizarnějšímu, ale obsahově nejsilnějšímu, co jsme letos v kinech vůbec viděli. Režisér Ali Abbasi navíc točil i podle vlastního výtečného scénáře.

20. Kryštůfek Robin (USA)

Tak trochu netypická disneyovka. Není totiž příliš vhodná pro menší děti. Možná ani ty větší ho příliš neocení. Příběh, ve kterém exceluje Ewan McGregor v roli dospělého Kryštůfka připomíná dospělým divákům, že ztratit dětský náhled na věc a fantazii se nemusí úplně vyplácet. Mnohdy tak ztrácíte nejen kontakt se skutečnou realitou, ale především se svými blízkými. Hraný film doplněný skvělou 3D animací ošuntělých hrdinů ze stokorcového lesa patří přes svou mírnou depresivitu k nejpříjemnějším podívaným uplynulého roku.

19. Potvora (Dánsko)

Skvělé dánské komediální drama ukazuje, kam až se může muž dostat, když se zamiluje do manipulativní mrchy. Mnozí se ve scénách tohoto filmu sami najdeme a mnohdy to asi nebude příjemné zjištění. Režisér na běžných vztahových problémech ilustruje dvě velmi rozdílné povahy a ukazuje, že jejich vzájemná přitažlivost může být velmi destruktivní.

18. Solo: Star Wars Story (USA)

Velmi smutně v kinech dopadl příběh Hana Sola. Přestože film Rona Howarda vůbec nebyl špatný, kasovním trhákem se bohužel nestal. Diváci by mu možná dali šanci, kdyby nestál proti dvojce Deadpola. Přitom se jedná o výtečnou hvězdnou jednohubku, která baví od začátku do konce westernovým rámcem a sympatickými herci v hlavních rolích.

17. Ant-Man a Wasp (USA)

Druhá Ant-Manova sólovka má pořád skvělé nápady. Krom hlavního hrdiny tady větší prostor dostává logicky Wasp v podání Evangeline Lilly. Výlet do říše kvant se tentokrát velmi vydařil a ze závěrečného finále a potitulkové scény opravdu mrazí. Zejména v souvislosti s Avengers: Infinity War, o kterých bude ještě řeč.

16. Dogman (Itálie, Francie)

Velmi emocionální a silný příběh a jeden z nejlepších hereckých výkonů roku. Sociální drama zasazené na periférii s velmi dobře prokreslenými postavami. Navíc povaha hlavního hrdiny velmi kontrastuje. Na jedné straně vidíme jeho neutuchající lásku k němým tvářím a na straně druhé temnou stránku drogového dealera.

15. Deadpool 2 (USA)

Očekávané pokračování komiksového antihrdiny nevzbudilo takový wow efekt jako první díl, ale to je přirozené. Přesto si další příběh přisprostlého komiksového hrdiny získalo nové fanoušky a udrželo i ty stávající. Hláškuje se i tady a pro Ryana Reynoldse rozhodně neplatí, že “dvakrát do stejné řeky nevstoupíš”.

14. Úžasňákovi 2 (USA)

Na pokračování jednoho z nejlepších animáků historie jsme čekali dlouhých 14 let. A vyplatilo se. Příběhově to vůbec nedrhne, technicky se samozřejmě leccos za tu dobu posunulo, ale tahle superhrdinská rodinka si i tady ponechala kouzlo a vtip původního filmu. Velká radost.

13. Zrodila se hvězda (USA)

Bradley Cooper jako režisér a herec v hlavní roli vytvořil skvělý film. Pomohlo mu k tomu několik věcí: skvělý scénář, velmi dobře napsané songy a především obsazení Lady Gaga, z níž se za posledních pár let stala opravdu dobrá herečka, ať už se to někomu líbí nebo ne. Tenhle film dokáže vyloudit slzy dojetí i u průměrného cynika.

12. Venom (USA)

Marvelácký hrdina ve studiové stáji Sony neměl v zámoří před uvedením úplně nejlepší recenze. Upřímně řečeno jsme se tomu s kolegy docela dost divili, protože se nám film nakonec velmi líbil. Recenzenti mu vyčítali přílišnou rozvolněnost a vtip. Je pravda, že původně ohlášené R-ko, tedy nepřístupný film se nakonec nekonal. Ale globálně film velmi dobře funguje. Geniálním tahem bylo samozřejmě obsazení Toma Hardyho.

11. První člověk (USA)

Mladý oscarový režisér Damien Chazelle servíruje divákům příběh astronauta Neila Armstronga na pozadí jeho osobního příběhu. Tragické osudové momenty nejslavnějšího astronauta jsou střídány se skvěle natočeným pozadím chystaného letu na měsíc. Intimní rodinné drama střídá režisér s neokázale zobrazenými a přesto dechberoucími scénami z vesmíru i leteckých zkoušek. Ryan Gosling v hlavní roli filmu velmi prospívá svým civilním a přesto velmi silným hereckým projevem.

10. Tiché místo (USA)

Silný a atmosférický horor z rodinné tvůrčí kuchyně Johna Krasinskiho a Emily Blunt, manželů ve filmu i skutečnosti. Velmi originální snímek natočený podle vlastního scénáře vypráví postapokalyptický příběh jedné rodiny, která žije na důmyslně chráněné farmě. Před nebezpečím ve smíru ji chrání ticho. Vetřelci jsou totiž velmi citliví na jakýkoliv hluk. Věci denní potřeby, tolik běžné pro většinu z nás mohou zapříčinit smrtící útok. Celý film je vlastně čekáním na sérii osudových chyb. Skvělý film na okusování nehtů nervozitou.

9. Coco (USA)

Další nádherný animák z dílny studia Pixar. Krom nepřekonatelné animace s velmi nápaditou výtvarnou stránkou a výpravou, jsou tu opět velmi sympatické postavy. Navíc ztvárnění mexické říše mrtvých je opravdu neuvěřitelně poutavé. Doplněno chytlavými songy je Coco nejen skvělou neutuchající zábavou, ale ve finále především bezkonkurenčním dojákem roku.

8. Studená válka (Polsko)

Studená válka minimalistickou formou vypráví příběh o nejistotách, zklamáních, ale i vášni za těžkých časů milenců, kteří se stejně jako přitahují také odpuzují. Pawlikowský Studenou válku natočil černobíle ve formátu obrazu 4:3. Film zaujme dokonalým obrazem, živelně interpretovanou hudbu a charismatickými hlavními postavami a svým veskrze minimalistickým pojetím příběhu. Hlavní linku snímku tvoří lovestory skladatele Wiktora a zpěvačky Zuly, kteří jsou povahou i původem dva naprosté protiklady. K tomu je tu politická situace v Polsku a potažmo v celé v Evropě. Děj se pak přesouvá do Berlína, bývalé Jugoslávie a také Paříže. Jeden z nejsilnějších filmů roku se před pár týdny stal Nejlepším Evropským filmem roku.

7. Avengers: Infinity War (USA)

Fanoušci Marvelu na konec dubna čekali jako na smilování. Nedá se říct, že by od dob Avataru filmové fanoušky i byznys zaujal nějaký film víc. Na internetu je mu pochopitelně věnována největší pozornost a jak se ukázalo po uvedení, naprostým právem. Marvel neponechal nic náhodě a přináší fanouškům naprosto ultimátní vyvrcholení prvních 10 let marvelovského filmového univerza. Už teď je jasné, že pokračování s názvem ENDGAME vzbudí zřejmě ještě větší zvědavost než právě Infinity War. Nikdo totiž netuší, jak tvůrci s mnoha postavami nakonec naloží.

6. Dej mi své jméno (USA, Itálie, Francie)

Tento film se zřejmě stane příkladem toho jak téma homosexuality zpracovat s obrovskou citlivostí a přístupností pro většinového diváka. Výborný oscarový scénář je tady doplněn nádhernou kamerou, výpravou a především vynikajícími hereckým výkony všech zúčastněných. Na Oscara nominovaný Timothée Chalamet je v této roli naprosto nepřekonatelný.

5. Tísňové volání (Dánsko)

Dánský krimithriller vyniká nejen originalitou námětu, ale především výtečnou režií a hereckým výkonem hlavního představitele, na kterém to celé stojí. Stísněná atmosféra jednoho prostoru vyžaduje opravdu dokonalé zpracování. A to se u Tísňového volání podařilo, proto to tak skvěle funguje. Možná byste si film, který se v podstatě odehrává v jedné místnosti normálně nepustili, ale tu chybu nesmíte udělat. Patří totiž k největším diváckým zážitkům roku 2018.

4. Mission Impossible: Fallout (USA)

Tahle série je posledním dílem v opravdu skvělé kondici. Bombastické a odvážné pokračování se stále skvělým Tomem Cruisem vyniká nejen výtečnými akčními scénami, bondovskou výpravou, ale i všudypřítomným vtipem. Je to velmi hutné, našlapané od začátku do konce a navíc korunované výborným castingem na všech frontách. Jednoznačně jeden z nejlepších filmů pro domácí filmovou párty s přáteli.

3. Black Panther (USA)

Jedna z nejlepších marvelovek všech dob. Black Panther se rozhodně nebojí hrát na vážnější notu, bere nás na místa, která se běžně v takových filmech neobjevují a do popředí staví velmi silného hrdinu i padoucha z vlastních řad. Postavy jsou tu skvěle vykreslené a režisér o ně pečuje stejně, jako v nějakém oscarovém dramatu, přesto Black Panther ani na chvilku nenudí. Bitva příbuzných o trůn patří k vrcholům filmu a přestože je Panther asi nejvážnější marvelovka za poslední dobu, nechybí ani tady humor v podání T-Chalovy sestry.

2. Bohemian Rhapsody (USA)

Bohemian Rhapsody není zase tak nápaditý film, jak by se původně mohlo zdát. Ale podařilo se mu něco jedinečného, zahrát citlivě na emocionální strunu téměř každého diváka, který ho viděl. A tak se děje něco jedinečného, mnozí film viděli dvakrát, třikrát, pětkrát a stále nemají dost. Příběh skupiny Queen a především frontmana Freddieho Mercuryho má krom nesmrtelné hudby jedné z nejslavnějších světových kapel jednu velkou devizu – herce v hlavní roli. Těžko byste hledali lepší a přirozenější kreaci v životopisném filmu, než jakou tady vytvořil Rami Malek. Závěrečná scéna, která adaptuje slavný koncert Live Aid je určitě nejlepším filmovým finále tohoto roku.

1. Spider-Man: Paralelní světy (USA)

A největší šok přišel v závěru roku. Další marvelácký hrdina si od nás vysloužil zlatou příčku. Nejlepším filmem roku je podle nás Spider-Man: Paralelní světy. Přestože se jedná o animovaný film, dá se říct, že dokázal v kontextu všeho ostatního vzbudit nejryzejší divácké emoce roku. Perfektně funkčním scénářem i způsobem, jakým k látce přistoupili scenáristé i animátoři. Jedná se vlastně o plnohodnotný oživlý komiks s výtečně představenými postavami. Je to bezkonkurenčně nejlepší film o pavoučím muži, jaký byl kdy v historii natočen a jedná se jednoznačně o nejkomiksovější film, jaký jste kdy mohli na plátnech vidět. Studiu se podařilo vytvořit skutečně komplexní svět, který skýtá mnoho možností pro další případné pokračování. Spider-Man: Paralelní světy je šokující nezměrnou explozí nápadů svých scenáristů i tím, že film nemá sebemenší chybu. My ji tedy nenašli.

-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast