Oslava českého filmu startuje v Plzni 11. dubna

Finále Plzeň zveřejnilo program svého 32. ročníku, který proběhne od 11. do 16. dubna v západočeské metropoli. I v letošním roce je filmová přehlídka především oslavou českého filmu a jeho tvůrců – jako jediný domácí festival má v hledáčku svého zájmu českou filmovou, televizní i internetovou tvorbu a nověji také počiny, které vznikly v české koprodukci. Šestidenní program nabídne divákům celkem 124 projekcí, filmy v 5 soutěžních a 10 nesoutěžních sekcích, doprovodné koncerty, autorská čtení a mimo jiné také třeba venkovní silent kino s maratony nových seriálů České televize Most! a Zkáza Dejvického divadla. Tvářemi festivalu, průvodci zahájením a zakončením a moderátori diskuzí budou i letos herci Jan Cina a Petr Vančura.

Zahajovacím filmem festivalu bude ve čtvrtek 11. dubna od 19.30 cestopisný dokument Cesta jako žádná ze sta Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka, kteří se rozhodli vydat se po stopách legend Jiřího Hanzelky a plzeňského rodáka Miroslava Zikmunda, který letos oslavil 100. narozeniny, na jejich slavnou euroasijskou cestu.

Novinkou letošního ročníku je, že se do této soutěžní sekce mohly hlásit i filmy, které vznikly pouze v české koprodukci a měly premiéru v roce 2018. V programu se tak objeví například polský film Útěk, nebo rumunský film Nevadí mi, že se do dějin zapíšeme jako barbaři. Kromě výše jmenovaných jsou v této sekci zařazeny loni premiérované filmy: Domestik, Hastrman, Chata na prodej, Toman, Jan Palach a Všechno bude.

V dokumentární soutěžní sekci se divákům představí celkem 9 snímků – Archa světel a stínů, Až přijde válka, Central Bus Station, Cirkus Rwanda, King Skate, Mimořádná zpráva, Okupace 1968, Svědkové Putinovi a Vratislav Effenberger.

V uplynulém roce vzniklo či bylo vysíláno několik výjimečných televizních sérií. O Zlatého ledňáčka budou svádět boj seriály Dabing Street, Most!, Profesor T., Terapie, Rédl a Vzteklina.

O Zlatého ledňáčka v kategorie věnované televizním a internetovým filmům a minisériím se utkají Dukla 61, Trojí život, Metanol, Můj strýček Archimedes a Balada o pilotovi.

V studentské sekci budou zápolit animované snímky Bloody Fairy Tales, Spolu sami, Prázdniny a Na okraji.  Hrané krátkometrážní studentské filmy v soutěži jsou Release, Jail Break a Sto dvacet osm tisíc.

Připraveny jsou i nesoutěžní sekce. s novinkovými fil,y (Teroristka, Ženy v běhu, Léto s gentlemanem a jinými). Diváci budou moci zhlédnout i českou stopu v mezinárodních koprodukcích či nesoutěžní dokumenty – v nich třeba i film Jany Andert V Mosulu. Promítat se budou i archivní skvosty.

Vybrané festivalové projekce doprovodí jako každý rok filmové delegace tvůrců a herců, jejichž jména postupně přibývají. Účast zatím přislíbili například Michal a Šimon Cabanovi, kteří uvedou film Panovnice, Petra Nesvačilová, Halka Třešňáková, Jiří Havelka za snímek Mars, Jan Budař představí Hovory s TGM, Jaromír Hanzlík dorazí na promítání Léta s gentlemanem. Ondřej Trojan, Kristýna Boková a Kateřina Winterová seznámí diváky s filmem Toman. Radka Třeštíková, Rudolf Havlík v Plzni uvedou snímek Po čem muži touží. Režisér David Ondříček pohovoří o svém dvoudílném televizním snímku Dukla 61. Herečka Marika Šoposká se objeví v delegaci k televiznímu filmu Beze stopy.

„Rádi bychom, aby festival lidem umožnil užít si českou filmovou tvorbu a podpořit ji. Stejně jako fandíme českým hokejistům nebo vyhledáváme lokální potraviny, můžeme být hrdí i na naše filmaře,“ vzkazuje ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová„Finále Plzeň již několikátým rokem není pouhou bilanční přehlídkou, tedy neobsahuje kompletní přehled filmů z minulého roku, ale vybíráme pozoruhodné filmové, televizní a internetové počiny z uplynulého roku nebo také filmy v premiéře či předpremiéře. A nově jsou v soutěži zahrnuty také snímky, které vznikly v mezinárodních koprodukcích,“ dodává.

Přichystán je i bohatý doprovodný program. Další informace o festivalu přineseme začátkem dubna.

Zakoupit si vstupenky na jednotlivé filmy z programu 32. ročníku Finále Plzeň bude možné od 1. dubna, výhodné vícedenní akreditace dokonce již od pátku 29. března. Také letos platí možnost speciální nabídky pro studenty. Akreditace i vstupenky mohou filmoví fanoušci získat online, nebo přímo během festivalu na prodejních místech v Měšťanské besedě a DEPO2015 (pouze vstupenky). Novinkou letošního roku je v Měšťanské besedě možnost platby kartou, formou Apple Pay a stravenkami, určenými pro kulturní vyžití. Podrobnosti o vstupenkách najdete tady a o akreditacích na odkaze zde.

-red-