Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Zkáza Dejvického divadla střídá v pondělí Most!

Dnes začne Česká televize vysílat nový komediální seriál nazvaný Zkáza Dejvického divadla. Každé pondělí po deváté hodině můžete po šest následujících večerů sledovat interní záchranou akci slavného pražského divadla, které nedostalo magistrátní grant a bojuje o své zachování všemi možnými i nemožnými prostředky.

Zkáza Dejvického divadla

Celý dejvický soubor v něm samozřejmě režíruje Miroslav Krobot a před kamerou diváci uvidí i zaměstnance, od ředitelky přes pokladní až po rekvizitáře. Tím výčet postav ale nekončí. Většina (alespoň mnou viděných tří prvních dílů) se odehrává přímo v divadle, a to před i za oponou, což je ještě přidaná hodnota pro kteréhokoliv fanouška tohoto divadelního souboru, který má věčně vyprodáno.

Scénáristicky na minisérii pracoval Ondřej Hübl společně s Miroslavem Krobotem. Oba v něm popustili uzdu fantazii a zároveň pak před kamerou nechali jednotlivým postavám prostor k improvizaci. Celá jejich spolupráce začala díky tomu, že si režisér Krobot přečetl jeho povídku Dejvický šmejdi, ve které herci z Dejvic prodávají předražené hrnce.

Šest samostatných příběhů, které řeší momentální krizovou situaci, dohání herce k osobním transformacím těžkého kalibru v tom nejlepším smyslu slova. Určitě vás uhrane třeba hned v prvním dílu Jaroslav Plesl, který se díky zásahu hostujícího finského režiséra převtělí v Shakespearova Richarda lll., a své role se nemůže jen tak zbavit. A třeba Halku Třešňákovou si zase užijete jako vždy připravenou tlumočnici z finštiny.
V dalším díle se zase zjistí, že kostymérka souboru v létě v Praze nejenom oblékala herce Charlieho Sheena, který nedávno přiznal, že má AIDS. To je sice smutná zpráva, smutnější je ale fakt, že tahle událost se tím pádem týká celého dejvického souboru. Zdá se totiž, že všichni už „spali“ se všemi, tedy až na výjimky, a tak je třeba zjistit, jestli nákaza může býti skutečnou zkázou souboru.
Třetí díl je postaven na inspiraci další scénou v Dejvicích, na Divadle Spejbla a Hurvínka a možném výjezdu souboru do Asie. Exceluje v něm především David Novotný a korunu tomu všemu nasazuje Ivan Trojan, Václav Neužil, Marta Issová, Klára Melíšková a Pavel Šimčík v rolích Spejbla, Hurvínka, Máničky, Bábinky a Žeryka.

Zkáza Dejvického divadla

Jednotlivé gagy jsou postavené na absurdních situacích a sebeironickém humoru, který spojuje celý ansámbl a tvoří nezaměnitelného „ducha Dejvického divadla“ (Simona Babčáková, Jana Holcová, Martha Issová, Lenka Krobotová, Veronika Khek Kubařová, Klára Melíšková, Halka Třešňáková, Zdeňka Žádníková Volencová, Hynek Čermák, Miroslav Krobot, Martin Myšička, Václav Neužil, David Novotný, Jaroslav Ples, Ivan Trojan, Pavel Šimčík a mnoho dalších). Do seriálu se povedlo vtělit nekonečný smysl pro hodně suchý humor a těžit maximálně ze schopnosti nebrat se vážně a mystifikovat pro nejlepší možný výsledek.

Ať žije Zkáza Dejvického divadla! A vy se nezapomeňte dnes večer dívat na jeho začátek konce. Ti diváci, kteří postrádají smysl pro humor, ať raději na Zkázu Dejvického divadla zapomenou, mohlo by to na nich zanechat nedozírné následky…

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Česká televize © 2019

Zkáza Dejvického divadla (TV seriál)
Komedie
Česko, 2019, 30 min
Premiéra: 4. 3. 2019 ČT1
Režie: Miroslav Krobot
Scénář: Ondřej Hübl, Miroslav Krobot
Kamera: Jan Šuster
Hudba: Vladimír Franz
Hrají: Ivan Trojan, Václav Neužil ml., Jaroslav Plesl, Martin Myšička, Hynek Čermák, Simona Babčáková, Lenka Krobotová, Miroslav Krobot, Klára Melíšková, David Novotný, Martha Issová, Pavel Šimčík, Zdeňka Žádníková-Volencová, Veronika Kubařová, Jana Holcová, Ctirad Götz, Halka Třešňáková, Eliška Kaplicky Fuchsová, Vladimír Polívka, Pavol Smolárik, Hana Strnadová, Petr Vršek, Richard Fiala, Vojtěch Fülep, Jana Galinová, Anastasia Chocholatá, Jiří Konvalinka, Tatiana Vilhelmová, Lubomír Smékal, Pavla Gajdošíková, Filip Brouk, Matěj Hádek, Jan Španbauer, Anna Bubníková, Ondřej Hübl, Zbygniew Kalina, Lubor Šplíchal

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast