Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Čtyřlístek se dočkal pořádného filmu

Když se v roce 2013 v kinech objevil první celovečerní film se Čtyřlístkem, těšil jsem se. Nostalgie spojená s dětstvím tehdy do kin nahnala i dospěláky, které by normálně na takovém filmu v kinech nikdo neviděl. Jaké bylo moje zděšení, když jsem viděl prapodivnou 3D animaci, která měla s komiksovým Čtyřlístkem velmi málo společného. Producent navíc do filmu poměrně necitlivě (jak je v Česku zvykem) nacpal do očí bijící product placement. Pribináček jsem si od té doby nekoupil…
Dobrá zpráva je ale tady. Nový film Velké dobrodružství Čtyřlístku vychází přímo ze čtyř známých příběhů a navíc je animován ve 2D, což je velmi správné rozhodnutí. Jsou to tedy vlastně rozhýbaná komiksová okénka, což je skvělé.

Velké dobrodružství Čtyřlístku (foto: Falcon)

Čtyři legendární kamarádi, které vymysleli Jaroslav a Lucie Němečkovi se tentokrát schází u táborového ohně a každý z nich vypráví jeden příběh. Samozřejmě nechybí všechny atributy, které všichni důvěrně známe: Třeskoprsky, hrad Bezzub i rybník Blaťák. Podíváme se na Ďáblův palec, vyděsí nás Vlkodlak, zaletíme spolu se Čtyřlístkem do vesmíru a nakonec se podíváme i do pekla…

Jak už jsem zmínil, radost mi udělal pocit z vizuálu. Když se na tenhle filmový Čtyřlístek díváte, přímo to evokuje listování v oblíbených obrázkových sešitech. Rodina Němečkových si tentokrát nechala vznik filmu plně pod kontrolou. Produkci měl v rukou výtvarníkův syn Vít Němeček. Dokázal sehnat finanční prostředky k natočení filmu bez koproducentů, fondu kinematografie i product placementu. Slušný animovaný film je v dnešní době nákladná záležitost a tak je na místě producentovi za jeho výkon zatleskat.

Velké dobrodružství Čtyřlístku (foto: Falcon)

Pochválit musím i přes některé viditelné kompromisy animační studio, které film vytvořilo. Kriticky se stavím k občasné topornosti postaviček, konkrétně jejich omezené mimice. Ale nevím jestli v tom vlastně nebyl záměr. Opět se to dá chápat jako příklon ke komiksovým stránkám. Velmi realisticky a plasticky ale působí pozadí, krajiny, které jsou řazeny do jednotlivých plánů a na plátně působí hezky plasticky a prostorově. Mikrosvět, který Jaroslav Němeček na plátně vytvořil mne bavil. Samozřejmě řešit to, že Ještěd stojí na vedlejším kopci vedle Bezzubu (Bezdězu) je nepodstatné.

Příjemný je i výkon dabérů. Hlavní čtveřice (Jiří Ployhar / Myšpulín, Tereza Bebarová / Fifinka, Jan Maxián / Pinďa a Bohdan Tůma / Bobík) je obsazená velmi dobře a nemám s ní jako dlouholetý čtenář Němečkova komiksu problém. Vadilo mi nadmíru velké množství rolí Petra Rychlého. To je bezpochyby skvělý dabér, ale jeho hlas je velmi dobře identifikovatelný. Nutno dodat, že tuhle výtku asi se mnou můžou sdílet rodiče, děti ji řešit budou těžko.

Některé kreslené celky působí opravdu mimořádně atmosféricky (vesmír, peklo, pohádková loď na Blaťáku) a do říše Čtyřlístku, který tak důvěrně známe, nás noří hlouběji. Scénář kritizovat nezaslouží. Poměrně přesně vychází z původních kreslených příběhů a k nim patří i určitá zkratka a svého druhu naivita. Velké dobrodružství Čtyřlístku je určeno ideálně pro děti ve věku od 4 do 10 let.

PS: Jednu věc ale tvůrcům vytknout musím. Chápu, že jde o pohádku, tím méně do ní patří počáteční historický exkurz, který míchá reálné informace o slavných českých panovnících s neexistujícím hradem Bezzub. Ano, jde o Bezděz, ale obávám se, že málokterý dnešní rodič se pak pustí do uvádění věci na pravou míru.

  • 70%
    Režie - 70%
  • 65%
    Scénář - 65%
  • 70%
    Dabing - 70%
  • 80%
    Výtvarná stránka, vizuál - 80%
  • 60%
    Hudba, ústřední píseň - 60%
70%

Velké dobrodružství Čtyřlístku (2019)

Čtyřlístek se konečně dočkal pořádného filmu. Není úplně ideální. Je evidentní, že by potřeboval ještě větší finanční injekci, ale vzhledem k tomu, že rodina Němečkových snímek ufinancovala sama, je to velmi dobrý výsledek.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Vydavatelství Čtyřlístek © 2019

Velké dobrodružství Čtyřlístku
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný
Česko, 2019, 72 min
Premiéra: 4. 4. 2019 Falcon
Režie: Michal Žabka
Scénář: Michal Žabka
Hudba: Ivan Doležálek
Hrají: Tereza Bebarová, Jan Maxián, Bohdan Tůma, Jiří Ployhar ml., Miroslav Táborský, Jiří Lábus, Ota Jirák, Petr Rychlý, Jan Vondráček, Petra Jindrová

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast