Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Finále Plzeň přichystalo krom jiného i 11 premiér

Ve čtvrtek 11. dubna začne 32. ročník filmového festivalu Finále Plzeň. V letošním programu diváci najdou mimo soutěžních snímků i 11 premiér a exkluzivních předpremiér. Zahajovacím filmem v pátek 11. dubna bude světová premiéra cestovatelské filmové pocty pánům Hanzelkovi a Zikmundovi s názvem Cesta jako žádná ze sta.
Program nabídne v šesti dnech divákům 124 projekcí, filmy v 5 soutěžních a 10 nesoutěžních sekcích, doprovodné koncerty, autorská čtení a mimo jiné také třeba venkovní silent kino s maratony nových seriálů České televize Most! a Zkáza Dejvického divadla. Tvářemi festivalu, průvodci zahájením a zakončením a moderátory diskuzí budou i letos herci Jan Cina a Petr Vančura.

V programu premiér a předpremiér je třeba poslední případ Detektivů od Nejsvětější trojice Živé terče, dokument o Tomáši Baťovi Baťa, první globalista, nový dokument Theodory Remundové Moje století nebo vítěz Febiofestu, slovenské drama Ostrým nožem. V Plzni budou moci diváci vidět i novinku Víta Karase s Ondřejem Vetchým Beze stopy a další tituly, které ještě nikde nebyly k vidění.

Novinkou letošního ročníku je, že se do této soutěžní sekce mohly hlásit i filmy, které vznikly pouze v české koprodukci a měly premiéru v roce 2018. V programu se tak objeví například polský film Útěk, nebo rumunský film Nevadí mi, že se do dějin zapíšeme jako barbaři. Kromě výše jmenovaných jsou v této sekci zařazeny loni premiérované filmy: Domestik, Hastrman, Chata na prodej, Toman, Jan Palach a letošní vítěz Českých lvů, film Olma Omerzu Všechno bude.

Finále bude letos hostit jako již tradičně Měšťanská beseda, dále DEPO2015Anděl Music BarCafé RegnerMōōVEMENT a Kopeckého sady. Kompletní program festivalu, který letos uvede 124 projekcí, filmy v 5 soutěžních a 10 nesoutěžních sekcích, je k nalezení zde: https://film.festivalfinale.cz

Vybrané festivalové projekce doprovodí jako každý rok filmové delegace tvůrců a herců, jejichž jména postupně přibývají. Účast zatím přislíbili například Michal a Šimon Cabanovi, kteří uvedou film Panovnice, Petra Nesvačilová, Halka Třešňáková, Jiří Havelka za snímek MarsJan Budař představí Hovory s TGM, Jaromír Hanzlík dorazí na promítání Léta s gentlemanemOndřej Trojan, Kristýna Boková a Kateřina Winterová seznámí diváky s filmem TomanRadka Třeštíková, Rudolf Havlík v Plzni uvedou snímek Po čem muži touží. Režisér David Ondříček pohovoří o svém dvoudílném televizním snímku Dukla 61. Herečka Marika Šoposká se objeví v delegaci k televiznímu filmu Beze stopy.

Zakoupit si vstupenky na jednotlivé filmy z programu 32. ročníku Finále Plzeň bude možné od 1. dubna, výhodné vícedenní akreditace dokonce již od pátku 29. března. Také letos platí možnost speciální nabídky pro studenty. Akreditace i vstupenky mohou filmoví fanoušci získat online, nebo přímo během festivalu na prodejních místech v Měšťanské besedě a DEPO2015 (pouze vstupenky). Novinkou letošního roku je v Měšťanské besedě možnost platby kartou, formou Apple Pay a stravenkami, určenými pro kulturní vyžití. Podrobnosti o vstupenkách najdete tady a o akreditacích na odkaze zde.

-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast