Anifilm | Středeční tipy z programu

Mezinárodním festival animovaného filmu v Třeboni v úterý odstartoval. Kromě filmových projekcí je připravena i řada doprovodných programů, workshopů a dalších akcí. Vybrali jsme pro vás to nejzajímavější ze středečního programu.

Už dopoledne začíná v kině Světozor soutěžní projekce výrazného japonského anime snímku Mirai, Dívka z budoucnosti. Film byl nominován na Oscara. Recenzi si můžete přečíst zde. Během dne budou ve stejném kině k vidění bloky soutěžních studentských a krátkých filmů.

V kině Aurora začíná v 11:30 Velké dobrodružství Čtyřlístku. Tvůrci se v novém filmu, který mimo jiné oslavuje i 50 let tohoto komiksu, vrátili ke klasické animaci.

V Divadle J. K. Tyla můžete od 14:30 vidět norský soutěžní film Věž. Děj filmu se soustředí kolem malé palestinské dívky z uprchlického tábora v Libanonu.

Věž

K vidění je dnes také tvorba jedné z porotkyň Kateřiny Karhánkové (11:30 Roháč). Vidět v tomto bloku můžete mimo dalších čtyř krátkých filmů i její nejvýraznější snímek Plody mraků.
V Roháči se bude v 16:30 promítat také výrazný francouzský snímek Až na severní pól, který se odehrává v roce 1892 v Rusku. Mladá dívka je fascinována objevy svého dědečka.

Již tradičně se na Masarykově náměstí bude každý den promítat zdarma jeden z filmových animovaných hitů. Dnes je od 21 hodin na programu Hotel Transylvánie: Příšerózní dovolená.

Letos pokračuje také promítání na zámku v Jindřichově hradci. Večer tam bude mít svůj blok další z porotců – Georges Schwizgebel.

Součástí festivalu je opět Game & VR Zone, která bude otevřena po celou dobu festivalu v přízemí Měšťanské besedy na Masarykově náměstí. Budete si v ní moci jak zahrát hry z mezinárodní herní soutěže, tak se podívat na VR filmy nebo si vyzkoušet hry ve virtuální realitě.
Výstava AnimaCZe po roce 89, kterou připravil Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm ve spolupráci s Alšovou jihočeskou galerií, mapuje uplynulých třicet let české animace. K vidění je v Domě Štěpánka Netolického.

-red-
foto/video: Anifilm, Totalfilm © 2019