Zac Efron vás překvapí jako ikonický sériový vrah

Zlo s lidskou tváří. Český název filmu Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile výstižně vystihuje osobnost amerického sériového vraha Teda Bundyho, stejně jako původní anglický titul. Hlavní roli ztvárnil ženský sexsymbol Zac Efron. A rozhodně překvapí i skeptické diváky. Na plátně předvádí pravděpodobně nejlepší herecký výkon své dosavadní kariéry. Kdo vlastně byl americký sériový vrah Ted Bundy? Kromě toho, že byl nemilosrdným vrahem se sympatickou tváří, stal se také první mediální senzací tohoto typu, protože jeho proces byl poprvé v dějinách Spojených států vysílán v televizi. Film Zlo s lidskou tváří mapuje vše od jeho zatčení a uvěznění včetně hlavního procesu.

Ted Bundy (foto: ABC)

Sympatický psychopat

Ted byl sympatický, inteligentní mladý muž, který se rozhodl studovat práva, zajímal se o politiku, literaturu a líbil se dívkám. To, že už v šedesátých letech projevoval prvky psychopata a sadisty, nebylo nijak zřejmé. Svou závislost na násilné pornografii, voayerismus a drobné krádeže dovedně skrýval. Působil uhlazeně a velmi sympaticky. Do roku 1972 studoval práva a budoval kariéru, nejpozději od roku 1974 se však začal věnovat své pravé vášni – vraždám.
Jeho oběti byly vždy mladé atraktivní ženy, často vysokoškolské studentky. Používal během „lovu“ na tyto ženy několik metod. Předstíral zranění, nohu v sádře, berly či se objevoval v převleku za policistu nebo hasiče. Ve chvíli, kdy vzbudil soucit a důvěru, nalákal svou oběť k autu, kde ji rychle omráčil ranou páčidla či trubkou a odvezl.

Ve svém automobilu značky Volkswagen Beetle z roku 1968 vyndal sedadlo spolujezdce a nechal na podlaze prázdný prostor, aby jeho oběť nebyla vidět. V bytě pak ženy znásilňoval, škrtil, po jejich smrti ještě souložil s mrtvými těly, ta si ve svém bytě i vystavoval.
Když se počet obětí zvyšoval, několik svědků kontaktovalo policii, že viděli zmizelou či zavražděnou ženu s mužem odpovídajícím jeho popisu, někteří si vzpomněli na jméno Ted i na značku jeho auta. Policie se však dlouho nechávala zmást Tedovým vystupování a sympatickým vzhledem. Ted se také naučil nenechávat na místě činu žádné důkazy, které by se tehdejšími technikami daly rozpoznat.

Zlo s lidskou tváří (foto: Bontonfilm)

Na Floridě sklapla past

Ted Bundy byl sadistický psychopat, který, přestože vraždil naprosto příčetný, nikdy nepochopil, jaké hrůzy páchá. Byl upřímně překvapen, když zjistil, že se po ztracených ženách intenzivně pátrá – myslel si, že si přece v tak velké zemi jakou jsou Spojené státy, pár zmizelých lidí nikdo nevšimne. Také ho zarazilo, když zjistil, že si ho někteří svědci všimli. „To nemají nic jiného na práci, než mě sledovat?!“, zlobil se.
V roce 1975 byl Ted Bundy konečně zatčen. Při prohlídce jeho vozu byly nalezeny masky, pouta, provaz a další velmi podezřelé předměty, nic z toho však přímo nedokazovalo spáchání trestného činu. Byl propuštěn, zůstal pak pod dohledem. O několik měsíců později byl zatčen za únos. Utekl z vazby, dostal se do jiného státu a opět vraždil. Nakonec byl přece jen dopaden na Floridě v roce 1978. Jeho poslední obětí byla dívka, které ještě nebylo ani třináct let.

Ted Bundy během svého procesu

Mediální senzace

Po zatčení tak sympaticky vypadajícího sériového vraha vznikla velká skupina jeho příznivců, fanoušků a obdivovatelek. V průběhu procesu, v roce 1980 se Ted Bundy oženil s Carole Ann Booneovou, se kterou měl dceru Rose. Carole Ann Boone, která dlouho věřila v Tedovu nevinnu, si po letech pravděpodobně uvědomila, že Bundy je opravdu zločinec a psychopat a přestala během posledních dvou letech před popravou navštěvovat.
K jeho popularitě přispěl i fakt, že jeho proces byl vůbec prvním v americké historii, který byl vysílán médii napříč Spojenými státy. Z Bundyho vyrobil mediální senzaci. Kromě celostátních médií byly v soudní síni přítomny lokální média ze všech padesáti států, a dokonce i devět zahraničních kanálů.
Byl odsouzen k smrti a 24. ledna 1989 byl popraven na elektrickém křesle. Před vraždou se přiznal k 30 vraždám, pravděpodobný počet je však daleko vyšší, některé prameny uvádějí více než 100 obětí. Přesný počet zabitých žen Tedem Bundym už pravděpodobně nikdy nebude znám.

Zlo s lidskou tváří (foto: Bontonfilm)

10 faktů o Tedu Bundym:

  1. Přiznal se k vraždám 30 mladých žen, v jednom rozhovoru připustil i počet 35, konečné číslo je odhadováno mnohem vyšší, okolo 100 obětí.
  2. Všechny jeho oběti měly tmavé vlasy na ramena či delší rozdělené uprostřed pěšinkou, byly hezké a byly si vzájemně podobné. A všechny připomínaly Tedovu první lásku z vysokoškolských studií.
  3. Nejmladší zavražděné dívce bylo necelých třináct let, nejstarší 26.
  4. Bundymu se podařilo dvakrát uniknout z vazby, jednou vyskočil z okna knihovny, jednou se mu podařilo uniknout otvorem z cely, který vyřezal do stropu.
  5. Jezdil automobilem Volkswagen Brouk, rok výroby 1968, šedomodré barvy. Auto je k vidění v policejním muzeu.
  6. Šest let žil s přítelkyní Elizabeth Klepferovou a její dcerou rodinným životem a přitom znásilňoval a vraždil desítky žen.
  7. Oženil se během soudního procesu a dcera Rose se mu narodila až šest let poté, co byl odsouzen k trestu smrti.
  8. K vraždám se přiznal až krátce před popravou, deset let svou vinu popíral.
  9. Jeho proces byl prvním v americké historii, který byl vysílán médii napříč Spojenými státy.
  10. Popraven byl ve státě Florida na elektrickém křesle. Poslední večeře Teda Bundyho: středně propečený steak, volské oko, tmavý toast, káva, mléko a džus.

Zlo s lidskou tváří (foto: Bontonfilm)

Kromě Zaca Efrona uvidíme ve filmu v roli státního zástupce Jima Parsona (Teorie velkého třesku), vynikajícího Johna Malkoviche jako soudce, Haley Joel Osmenta a další vynikající herce. Film režíroval Joe Berlinger, který ke svému filmu dodává: “I když by se to místy mohlo tak jevit, Ted Bundy není v žádném případě roztomilý nebo vtipný – stále je to jen zvrhlý zabiják, který znesvětil skutečné lidské bytosti. Je skutečný, je děsivý a vždy takový byl – jen jsme ho takto nevnímali před začátkem filmu. A to je také podstatou Bundyho ságy – pravdu měli všichni na očích, ale nikdo nebyl schopen se s ní konfrontovat, dokud nebylo příliš pozdě.

Recenzi filmu přineseme ve středu. Film má premiéru 23. května.

-red-
foto/video: Bontonfilm, archiv, Wikipedia