Recenze: Černobyl – dystopická hrůza jako historická pravda

Minisérie Černobyl rekonstruuje jednu z nejhorších katastrof v dějinách lidstva, kterou zapříčinil sám člověk. Tento počin z produkce HBO se těší nejen zájmu diváků, ale i záplavě nadšených ohlasů mnoha českých i zahraničních kritiků. I přes závažnost námětu i neoblomnou serióznost, se kterou je Černobyl zpracován, se jedná o divácky podmanivý zážitek a dost možná i jednu z nejlepších minisérií, jež byly kdy natočeny.

Černobyl (foto: HBO)

Černobyl aktuálně kraluje napříč filmovými databázemi i webovými stránkami, např. na ČSFD.cz si tato minisérie se svými 97 % uzurpovala prvenství mezi nejlepšími seriály, na prvním místě se stejným počtem procent se Černobyl umístil i na IMDb, a na Rotten Tomatoes, agregátoru filmových recenzí, se pyšní 95% hodnocením. Obrovská pozornost i všudypřítomná chvála je v případě této minisérie každým coulem oprávněná, tudíž nebývale vysoké hodnocení je zcela ospravedlnitelné a není de facto žádným překvapením.

Černobyl (foto: HBO)

V noci 26. dubna 1986, přesně v 01:23:45, došlo k explozi a požárům v Černobylské jaderné elektrárně, což je zároveň i výchozí bod celé minisérie Černobyl, jež sleduje následky této havárie – v prvním díle téměř minutu po minutě, v dalších pak v průběhu dnů, týdnů a měsíců. Děj samotný se pak věnuje dopadům radiace na fyzickou schránku člověka i na jeho mentální roz(po)ložení. Krom toho se příběh zaměřuje jak na ty, kteří chtěli odhalit pravou příčinu nastalé situace, tak i ty, kteří se celou situaci snažili vehementně ututlat. Díky této druhé rovině dostává Černobyl politizovaný ráz, čímž získává na aktuálnosti.

Černobyl (foto: HBO)

Okamžité následky výbuchu se po fyzické stránce projevovaly nenadálým zvracením, popálením kůže a celkovou slabostí. Tvůrci Černobylu zobrazují nejen tyto příznaky, ale jdou ještě o pár dnů a týdnů dál, kdy se radiací zrudnutá kůže těch, kteří byli explozi nejblíže, postupně zbarvuje do nepřirozených odstínů modré, bílé či fialové. Celkový rozklad je vykreslen veskrze naturalistickou optikou a kamera se nezdráhá ukázat věci oku nepříjemné. Černobyl se naštěstí podobnými záběry přespříliš neopájí, naopak je dokáže dávkovat správnou měrou přesně tak, aby vyvolal pocity dostatečného znepokojení.

Dopad reality

Tato pětidílná minisérie začíná jako nejeden katastrofický film, kdy se vybraní vědci dožadují pravdy a nápravy, přičemž stát, či politická ideologie, danou katastrofu zlehčuje a snaží se ji shodit ze stolu. Od výbuchu přes slepou ignoraci nebezpečí až po nevyhnutelnou evakuaci může Černobyl skutečně fungovat jako velice kvalitní, seč rozvážnější, thriller. Nicméně s přihlédnutím na fakt, že to, co se odehrává na obrazovce, se skutečně stalo, musí nejednomu divákovi přeběhnout mráz po zádech. Právě tvrdý dopad realistického tónu a hrůzné reality je jednou z nejmocnějších zbraní této minisérie.

Černobyl (foto: HBO)

Černobyl se do hloubky zaměřuje i na snahy Sovětského svazu zamést veškeré stopy jaderného výbuchu. V momentě, kdy situaci není možné již dále tajit, jelikož jaderné elektrárny napříč Evropou začnou zaznamenávat zvýšené hodnoty radioaktivity, soudruzi z SSSR doufají v usvědčení primárních viníků, aby zakryli mnohem závažnější chyby zakořeněné v samotném sovětském jádru. V posledních dnech se Rusko vyjádřilo, že připraví vlastní adaptaci výbuchu v Černobylu, jelikož aktuální minisérie napadá sovětské, potažmo ruské, politické smýšlení. V jistém ohledu lze sice Černobyl chápat jako kritiku bývalého SSSR, nicméně jeho sdělení je mnohem univerzálnější a komplexnější. Hlavním viníkem tu není jeden konkrétní stát, ale jakákoliv forma dystopie, demagogie a represe.

Černobyl (foto: HBO)

Nezapomenutelný zážitek

Poslední a nejlepší epizoda je mistrovským ztvárněním soudního líčení, ve kterém sdělit holou pravdu a použít selský rozum proti ideologické neomylnosti Sovětského svazu znamená pád do pekel. Celkové pojetí této epizody dýchá až bizarností situace a skutečně připomíná děsivou dystopii. Díky nepřetržitému vážnému tónu, který se zařezává podobně hluboko jako táhlý tón monitoru životních funkcí po posledním úderu srdce, je Černobyl nelehkou a znepokojivou podívanou. Excelentní ústřední trojice herců Jared Harris, Emily Watson a Stellan Skarsgard navíc povyšuje celou minisérii na nezapomenutelný zážitek.

Není radno jakýkoliv film či seriál označovat za nejlepší, avšak Černobyl má k dokonalosti proklatě blízko; ať už důležitostí svého sdělení, extrémně precizním zpracováním nebo čirou hodnotou historické výpovědi. Ve všech směrech jde o událost, které je potřeba věnovat pozornost a na kterou by se nemělo zapomenout. To platí jak pro výbuch samotný, tak i jeho nejaktuálnější převyprávění.

Nyní je již seriál celý k dispozici na HBO GO.

  • Režie - 95%
    95
  • Scénář - 90%
    90
  • Herci - 95%
    95
  • Hudba - 85%
    85
  • Kamera - 90%
    90

Černobyl (2019)

Pětidílná minisérie Černobyl z produkce HBO je místy nepříjemná podívaná. Především je ale připomínkou jedné velké nepříjemné pravdy, jež daleko přesahuje hranice jednoho výbuchu a Sovětského svazu. Po všech stránkách vydařený Černobyl se bez pochyby řadí k těm vůbec nejlepším minisériím a stará se o to, aby se na člověkem a státem způsobené katastrofy nezapomnělo. Už jen díky tomu si vyslouží pozornost každého.

90 %
Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Home Box Office © 2019

Černobyl (TV seriál)
Chernobyl
Drama / Historický
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)
Tvůrci: Craig Mazin
Režie: Johan Renck
Scénář: Craig Mazin
Kamera: Jakob Ihre
Hudba: Hildur Guðnadóttir
Hrají: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson, Jessie Buckley, Paul Ritter, Adam Nagaitis, Robert Emms, Sam Troughton, Con O’Neill, Adrian Rawlins, Alan Williams, David Dencik, Barry Keoghan, Karl Davies, Michael Socha, Ralph Ineson, Mark Lewis Jones, Fares Fares, Michael McElhatton, Alex Ferns, Donald Sumpter, Adam Lundgren, Billy Postlethwaite, Joe Tucker, Philip Barantini, James Cosmo, Gerard Kearns, Lucy Speed, Peter Guinness, Michael Shaeffer, Paulius Markevičius, Sam Strike, Ron Cook, Jamie Sives, Matthew Needham, Laurence Spellman, Victor McGuire, Sakalas Uždavinys, Darius Petkevicius, Lucy Russell, Diarmaid Murtagh, Baltasar Breki Samper, Oscar Dyekjær Giese, Arnas Danusas, James Kermack, June Watson, Josef Altin, Alexej Manvelov, Josef Davies, Ian Pirie, Lukas Malinauskas, Hilton McRae, Kieran O’Brien