Eliška Balzerová má v Poslední aristokratce vysněnou roli (video)

V novém filmu Jiřího Vejdělka s názvem Poslední aristokratka se herečka Eliška Balzerová dočkala role, kde si konečně nemusela hrát na dámu. A dokonce mohla vařit, což je hereččina doména. Jejím královstvím se na čas stala zámecká kuchyně v rodině aristokratů, kteří se zrovna přistěhovali na své dávné rodové sídlo.

„Kuchařka paní Tichá je pro mě role snů, strašně ráda vařím a ráda vařím ve velkém. U stolu třeba deset lidí, to je můj svět. Hrozně jsem se těšila. Dělala jsem si těsta, pekla jsem husu, připravovala koblihy a udržovala oheň, takže se do kuchyně všichni stahovali a kuchyň byla středobodem natáčení,“ vzpomíná Eliška Balzerová na natáčení komedie Poslední aristokratka, kterou diváci v kinech uvidí od 24. října.

„Po rolích trochu mondénních dam jsem mohl pro změnu Elišce Balzerové nabídnout v Poslední aristokratce bodrou postavu takříkajíc „z lidu“. Eliška to přivítala s nadšením. Dokonce kvůli roli obětavě po desetiletích poprvé shodila svůj legendární elegantní účes a místo něj si nechala naší uměleckou maskérkou Janou Bílkovou vyrobit na hlavě dobově správný šedivý květák,“ říká režisér Jiří Vejdělek. Ten ji obsadil do svého nového filmu například vedle Martina Pechláta, který ztvárňuje v Poslední aristokratce kastelána, nebo vedle Pavla Lišky v roli zámeckého zahradníka. Jejich zaměstnavateli jsou novodobí aristokraté v podání Hynka Čermáka a Tatiany Dykové.

Posledni Aristokratka (foto: Z. Panská)

Eliška Balzerová nejenže velí v Poslední aristokratce kuchyni, ale stará se i o husy nebo dva lipicány. Navíc má její úloha v Poslední aristokratce jednu specialitu: „Permanentně jsem měla být taková jako trošku v náladě. To mně šlo. Moje kuchařka dává do všeho ořechovku. Pečenou husu s ní polívá, do zelí ji dává, do koblih, do všeho…“. „To je pravda,“ potvrzuje scenárista a režisér Jiří Vejdělek: „Eliška měla být ve své roli v jednom kuse lehce pod parou. Zatímco ostatní herce jsem hlídal a v záběrech mohli pít pouze obarvenou vodu, Eliška u mě měla protekci. Mohla si vždycky cvaknout skutečné ořechovky. Eliška pochází z Moravy, takže jsem si byl jistý, že něco vydrží, a že podá parádní a střízlivý výkon, i kdybych klapku opakoval třeba třicetkrát.“

-red-
foto/video: Falcon © 2019