Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Profil: Výjimečný Vincent Cassel je muž mnoha tváří

Patří k těm francouzským hereckým hvězdám, které jsou velmi známé i mimo svou rodnou zemi. Pronikavý pohled jeho ledově modrých očí, nepopiratelné charisma a až fyzické herectví se skvěle uplatnily v řadě akčních či kriminálních filmů. Herecká filmografie Vincenta Cassela je ale velmi pestrá a zahrnuje role jak v mezinárodních blockbusterech, tak menších artových snímcích. Čeští diváci mají možnost ho nyní vidět ve francouzské komedii Výjimeční, za níž stojí úspěšná scenáristicko-režijní dvojka Olivier Nakache a Eric Toledano – tvůrci hitu Nedotknutelní z roku 2011. Film se představí v předpremiéře na Festivalu francouzského filmu a od 28. listopadu snímek uvede do kin Bioscop.

Vincent Cassel (foto: archiv)

Výjimeční jsou příběhem obětavého Bruna, jehož ztvárňuje právě Vincent Cassel. Bruno vede spolek pro autistické děti a dospívající, jejichž případy jsou tak komplikované, že je všude jinde odmítli. Pokud společně se svým kamarádem Malikem (Reda Kateb) nepřesvědčí úřady, jejich organizaci hrozí, že zanikne.

Vincent Cassel se narodil 23. listopadu 1966 do rodiny herce Jeana Pierra Cassela, přezdívaného někdy jako „francouzský Fred Astaire“ a novinářky Sabine Litique. Studia ho prý moc nebavila – v šestnácti letech si tedy prosadil, že bude pokračovat na škole nového cirkusu. Jeho průlomovou zkušeností ve světě filmu byla role židovského chlapce Vinze ve snímku Nenávist z roku 1995 režiséra Mathieua Kassovitze, za níž byl nominován na Césara. O rok později jde do kin film Byt, při jehož natáčení se Vincent Cassel zamiloval do své kolegyně, italské herečky Monicy Bellucci, jež se později stala na nějaký čas jeho ženou a s níž má dvě děti.

Nenávist (1995)

K výrazným hereckým příležitostem Vincenta Cassela patřily také úloha policisty Maxe Kerkeriana, jíž ztvárnil po boku Jeana Rena v mysteriózním thrilleru Purpurové řeky (2000) či bývalého vězně Paula v milostné romanci s kriminální zápletkou Čti mi ze rtů (2001) v režii Jacquesa Audiarda.

Purpurové řeky

V období po roce 2000 se začíná rozjíždět jeho mezinárodní kariéra. Objevuje se v americké britsko-americké komedii Nevěsta přes internet po boku Nicole Kidman a Bena Chaplina. Propůjčuje také hlas Robinu Hoodovi v animovaném filmu Shrek. (Co se týká dabingu, tak Vincent Cassel několikrát daboval do francouzského znění Hugha Granta. Jeho hlasem také ve Francii mluví šavlozubý tygr Diego ve filmové sérii Doba ledová).

Vincent Cassel jako Diego v Době ledové

Pak přicházejí na řadu Dannyho parťáci 2 a 3. V psychologickém thrilleru z baletního prostředí Černá labuť Darrena Aronofskyho se objevuje jako vilný umělecký šéf Thomas Leroy. Poukáže na sebe také rolí vůdce gangu stojícího za loupeží cenného obrazu ve filmu Trans režiséra Dannyho Boyla.

Černá labuť

Za pozornost stojí také několik frankofonních snímků z posledních let, které mu přinesly možnost ukázat další stránky jeho hereckého talentu. Jde například o romantické drama Můj král režisérky Maiwenn z roku 2014, oceněné v Cannes, vyprávějící o destruktivním vztahu dvou lidí.

Nebo o intimní francouzsko-kanadský snímek Xaviera Dolana Je to jen konec světa (2016), kde Vincentu Casselovi připadla vedlejší, ale výrazná úloha bratra hlavního hrdiny ztvárněného Gaspardem Ullielem.

Vincent Cassel je muž mnoha tváří – ať už ho na filmovém plátně vidíme jako protřelého zločince nebo třeba umělce. Naposledy ztvárnil malíře Paula Gaugina – vždy dokáže svým rolím vtisknout až syrovou autentičnost. V interview pro britský The Telegraph před několika lety s humorem sobě vlastním prohlásil: „Začínám si myslet, že postavy, které ztvárňuji, mají něco společného. Nejsem si jistý, co přesně to je. Ale hádám, že to budu asi já.“
Vladana Drvotová, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Bioscop, Film Europe, Aerofilms © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast