Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Na zkoušce s Filmovou filharmonií (video)

Už potřetí zahraje Filmová filharmonie známé hity ze sci-fi filmů. V pražském Rudolfinu se v sobotu večer rozezní tóny ze skladeb titulů jako Star Trek, Star Wars nebo Den nezávislosti. Zazní také skladby z filmů Vetřelec, Jurský svět, Matrix a mnoha dalších. Nás tentokrát zajímalo, jak se takové velké hudební těleso na takový koncert připravuje a tak jsme vyrazili s kamerou na jednu ze zkoušek v pražských Stodůlkách. Podívejte se na video.

Profesionální hudebníky povede mladý talentovaný dirigent Josef Kurfiřt. „Zkoušíme celý víkend dvoufázově. Je to opravdu hodně hodin a protože hraní filmové hudby není žádná legrace, pro hráče je to dost náročný víkend. Pak nás čekají zkoušky těsně před koncertem,“ prozrazuje dirigent koncertu.

Josef Kurfiřt – dirigent koncertu

Diváci se mohou opět těšit na vysokou kvalitu provedení, kterou hodnotí pozitivně jak návštěvníci, tak odborná kritika. Orchestr a sbor Filmové filharmonie čítající celkem 150 členů nabídne v druhé polovině koncertu i pěvecký sbor.
Ředitel orchestru Matěj Lehár říká k výběru repertoáru: „Hrajeme i skladby, které se v Česku moc nehrají. Za všechny bych uvedl Silvestriho Predátora, kterého pravidelně pro velký úspěch zařazujeme do programu na všech sci-fi koncertech.“

Filmová filharmonie

Jeden z hráčů orchestru Václav Kalenda osvětluje i náročnost zkoušení, které mnohdy hraničí s těžkým sportovním výkonem: „Nejdříve se to přehrává v pomalejším tempu až zhruba polovičním tempu. Což je konrétně u dechových nástrojů velmi náročné. Je to velice silový výkon. V momentě, kdy je to dvakrát pomalejší, je to taky dvakrát náročnější. Často nás po zkoušce bolí hlava.“

Filmová filharmonie připravuje na sezónu 2019/2020 nejméně tři tematické koncerty. Posluchačům nabídne napínavou cestu vesmírem, romantickou oslavu dne zamilovaných nebo průřez dobrodružnou hudbou Divokého západu. Nejbližší koncert věnovaný romantickým melodiím se koná na Valentýna, 14. února.

-red-
foto/video: Filmová filharmonie, Totalfilm.cz © 2019

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast