Mafiáni u moci: Do kin v Česku vejde vydařený politický thriller Sviňa

Tvůrci zveřejnili trailer nového slovenského filmu Sviňa, který bude mít v českých kinech premiéru 20. února. Film natočený podle knižního bestselleru Arpáda Soltésze vás zavede do světa vysoké politiky, mafie bílých límečků, organizovaného zločinu, obchodu s bílým masem a velkých peněz. Příběh nás zavede do země, kterou ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty.

“Rozhodli jsme se vytvořit žánrový film, který vypovídá nejen o této zemi, ale i o lidech moci a jejich charakterech. To, že film připomíná naši skutečnou realitu a objevují se tu postavy nápadně připomínající gaunery nejhrubšího zrna, je jen nešťastná náhoda,” řekl Rudolf Biermann, který spolu s Marianou Čengel Solčanskou napsal nejen scénář, ale film společně také režírovali a produkovali.

Připravovaný film SVIŇA je unikátní tím, že reflektuje dobu, která je tady a teď, a neohlíží se na ní s odstupem několika let. Proto se nikdo nebude moci divit, že jej příběh zavede do resocializačního zařízení, jehož chovankyně se stávají oběťmi zvláštních praktik a obchodu s bílým masem. Nikoho nepřekvapí, že představitelé nejvyšší politické moci si podávají ruce s mafiány a se zločinci, jejichž podnikatelské aktivity nepůsobí jako legální ani jako legitimní. A nikoho nepřekvapí ani to, že se ocitneme v prostředí, v kterém si novináři nemůžou dělat svou práci bez obav o vlastní život.

Sviňa (foto: CinemArt)

Postavu bezcharakterního mafiána si zahrál Jozef Vajda, který právě v době, kdy dostal nabídku na natáčení filmu, četl knihu, která je jeho předlohou. Nabídkou byl proto od začátku nadšený. “Hraji postavu Lola Wagnera, velkopodnikatele s metodami, které přesahují hranice normálního podnikání. Nekategorizuji to jen na naši společnost. Tyto praktiky fungují ve všech dalších zemích, v okolních a vyspělejších,” řekl o své roli.

Po jeho boku si zahráli další výjimeční slovenští herci, v hlavních rolích uvidíme Daniela Heribana a Marka Igondu, herečky Dianu Mórovú a Gabrielu Marcinkovú, ale i méně známé tváře jako jsou Dana Droppová, Petra Dubayová a Andrej Remeník.

Sviňa (foto: CinemArt)

„Divák, který přichází na slovenský film, očekává film, který mu bude bližší než všechny ostatní, protože je zasazený do konkrétní situace, konkrétní lokality, do lokací a míst, které znají a postavy mluví jazykem, kterým mluví oni sami. Pohybují se v prostředí, které jim je blízké. Takže i od tohoto filmu mohou diváci očekávat velmi silný příběh, velmi silnou emoci a věřím, že je chytí za srdce,“ říká režisérka filmu Mariana Čengel Solčanská.

Mariana Solčanská patří mezi nejvýraznější režisérky a scenáristky současnosti, svým posledním filmem Únos inspirovala k masívním společenským pohybům, které vedly k demonstracím a k zrušení Mečiarových amnestií. Rudolf Biermann vyprodukoval více ne 30 divácky úspěšných a oceňovaných filmů, mezi jeho nejznámější spolupráce patří ty s Martinem Šulíkem, Matejem Mináčem, Jiřím Menzelem či Agnieszkou Holland. Film Sviňa je jeho režisérským debutem.

Thriller Sviňa vyprodukovaly společnosti InFilm, MagicSeven a Cinemart SK.

Premiéra v českých kinech bude 20. února 2020.

-red-
foto/video: CinemArt © 2020