Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Na jaře se v Rudolfinu rozezní melodie z fantasy filmů a westernů

Valentýn – svátek zamilovaných byl tentokrát živnou půdou pro další koncert Filmové filharmonie. Pro své posluchače si populární hudební těleso pod vedením Josefa Kurfiřta připravilo výběr romantických filmových skladeb napříč žánry. Kdo ale čekal samé sladké a pomalé melodie, mohl být dost překvapen. Koncert totiž svižně odstartovala hornová fanfára z Robina Hooda. Následovala suita z filmu Casablanca, která překvapila svou barvitostí – hravé tempo střídaly téměř orientální motivy, zaujala i mohutná smyčcová unisona. A pak přišla naprostá romantická klasika – Vzpomínky na Afriku. Tady orchestr ukázal, že umí i překrásná piana. V podobném duchu se nesla i další skladba – Legenda o vášni se sólovým klavírem, měkké smyčce i krásné vedení flétny jen podtrhly sladkobolnou atmosféru.  

Dirigent Josef Kurfiřt

V první půli pak ještě následovala hudba ze Supermana, Pretty Woman a Vzhůru do oblak. Druhá polovina koncertu slibovala samé známé skladby. Trója na začátek, Láska nebeská nebo Titanic patří skutečně mezi nejklasičtější romantiky, jaké si lze představit. Navíc se poprvé představil také ženský sbor pod vedením Lenky Dandové a sólistka Tereza Hořejšová. Velmi oblíbený motiv My Heart Will Go On v rámci suity Titanicu zazněl poprvé právě v jejím podání v unisonu s lesním rohem, který s přehledem odehrál sólohornista Filmové filharmonie Václav Šmiřák.

sopranistka Tereza Hořejšová a pěvecký sbor Filmové filharmonie

Melodie z Lásky nebeské byly notoricky známé a potěšily, stejně jako dechberoucí Across the Stars ze Star Wars a roztancovaný La La Land. Poslední část koncertu pak tvořily dvě skladby ze Střihorukého Edwarda. Atmosféra se změnila, záhadnou náladu podpořil brilantně opět sbor. Parádní výkon předvedl koncertní mistr David Pokorný ve svých houslových sólech, mnohokrát to byl právě on, kdo diváky strhl. Koncertem provázelo moderátorské duo Tereza Petrášková a Václav Liška.
Po potlesku ve stoje následovaly přídavky. Velmi komorní a intimní Inner Light z televizního Star Treku pro sólovou flétnu (Jakub Klögner) vystřídal milý Romantic Flight z Jak vycvičit draka (s účastí sboru), koncert definitivně ukončila další klasika – houpavá melodie Moon River z filmu Snídaně u Tiffanyho.

Vyprodané Rudolfinum (14. 2. 2020)

Filmová filharmonie má za sebou úctyhodnou “bilanci” 9 vyprodaných koncertů v Rudolfinu v řadě, což svědčí o kvalitě, kterou tento, na pražské scéně mladý, orchestr podává. FILMharmonie už má naplánované další koncerty.
V neděli 26. dubna se bude konat koncert na téma Western a v sobotu 30. května se v Rudolfinu orchestr představí s programem Fantasy.

[button-red url=“https://tickets.colosseum.eu/filmova-filharmonie/standard/hall/index/360103/jb6nsnzmpcltardxqaeuyq_rov__rov__xcodex_aga1gfbu4wi4eiympx39mmm9zww1d2l-v1ndjq__?“ target=“_self“ position=“center“]Vstupenky na koncert Western (26. dubna)[/button-red]

[button-blue url=“https://tickets.colosseum.eu/filmova-filharmonie/standard/hall/index/554715/zgdsmuebwporydrbrskurq_rov__rov__xcodex_aga1gfbu4wgo_com__com_ucjymcspxgjlvqb5qgobyxow__?“ target=“_self“ position=“center“]Vstupenky na koncert Fantasy (30. května)[/button-blue]

redakce a T. Trojanová
foto: Filmová filharmonie

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast