Recenze: Judy – oscarová Zellwegger kraluje životopisnému dramatu

Život Judy Garland je notoricky známým příkladem hollywoodského snu i noční můry; hvězda, která se zrodila během dětských let, avšak předčasně zhasla v důsledku bezohledného zacházení Hollywoodu. Její osud slouží jako typický materiál pro tento standardně vyprávěný životopisný snímek. Čím Judy vyčnívá z řady podobných biografií, je ústřední výkon Renée Zellweger.

Judy (foto: Bioscop)

Judy je založená na divadelní hře autora Petera Quiltera, kterou pro stříbrné plátno adaptoval Tom Edge. Jeho srdečný, i když nikterak objevný scénář ovšem z Judy nečiní jeho film. Stejně tak Rupert Goold uchopil snímek po režijní stránce zručně, ale ničím výjimečným ho neozvláštnil. Na celém filmu je v každém ohledu nejunikátnější Renée Zellweger, jež se svou proměnou v Judy Garland postarala o to, aby tato biografie nezabředla do průměru.

Film se zaměřuje především na sérii londýnských koncertů, na které Judy musí kývnout, jelikož je na mizině a nemůže tak svým dětem poskytnout ani střechu nad hlavou. Občasné flashbacky poodkrývají, že její závislost na nejrozličnějších prášcích – na spaní, hubnutí a později i depresi – začala již během dětských let, kdy ji muzikálová pohádka Čaroděj ze země Oz katapultovala mezi hollywoodské celebrity. Judy, závislá nejen na pilulkách ale i alkoholu, který poznamenal její hlas, musí nyní znovu na scénu, aby vydělala dostatek peněz a mohla si tak ponechat své děti.

Judy (foto: Bioscop)

V Judy nesledujeme dokonalou proměnu, kdy se herečka naprosto ztratí ve své roli jako například Marion Cotillard v Édith Piaf. Zellwegger ke své roli přistupuje spíše jako Michelle Williams ve snímku Můj týden s Marilyn. Obdobně jako u Williams jsme si i u Zellwegger vždy alespoň částečně vědomi toho, že jedna herečka hraje druhou. Zellwegger a Garland tu koexistují až v jakési fascinující symbióze. Je nadmíru zajímavé a ve finále vlastně příhodné, že pro roli Garland byla vybrána právě Zellwegger, jež nikterak okatě nesdílí fyzickou podobnost se svou předlohou. Mezi těmito dvěma se zrcadlí požadavky filmových studií na jejich váhu. Zatímco Garland byla nucena brát prášky na hubnutí, Zellwegger musela přibrat pro roli Bridget Jones, v zápětí drasticky zhubnout pro Chicago a rok poté opět ztloustnout pro pokračování Bridget Jones. Osud Zellwegger není (snad) tak tragický, avšak poukazuje, že tento problém není v Hollywoodu zdaleka vyřešen.

Film se primárně zaměřuje na události v posledním roce života Judy Garland, která zemřela na předávkování ve svých 47 letech. Zellwegger ji pojala jako smutnou postavu, která i přes obrovskou nervozitu a nechuť vystupovat, ožívá nejvíce právě na scéně. A jsou to především hudební čísla, ve kterých Zellwegger září. Zatímco v Chicagu svůj nasládlý nosový hlas používala rozverně a rošťácky, zde se snaží připodobnit velikosti hlasu Garland. V žádném případě se ji nesnaží kopírovat, ale spíše nám předkládá svou interpretaci jejího rezonujícího hlasu a silné gestikulace. A je to interpretace vskutku fenomenální. Zellwegger za svou roli tak pochopitelně získala snad všechna významná ocenění jako například Zlatý glóbus, Critics‘ Choice Award, BAFTA, a samozřejmě i svého již druhého Oscara, který je mnohem zaslouženější než její první za Návrat do Cold Mountain.

Judy (foto: Bioscop)

Nebýt Renée Zellwegger, snímek Judy by s největší pravděpodobností proběhl kiny bez většího povšimnutí. Film totiž padá do nástrah většiny klišé životopisného žánru. V písni Somewhere Over the Rainbow ze snímku Čaroděj ze země Oz se zpívá o tom, že sny, které se odvážíme snít, se splní. Pro Judy Garland znamenal její sen i zkázu; Renée Zellwegger si teď zaslouženě žije svůj sen; film Judy se ovšem neodvažuje snít ve velkém.

  • Režie - 65%
    65
  • Scénář - 65%
    65
  • Herci - 90%
    90
  • Hudba - 75%
    75
  • Kamera - 65%
    65

Judy (2019)

Klasicky vyprávěné a natočené životopisné drama o Judy Garland vytváří solidní, i když neoriginální, základ pro kreaci Renée Zellwegger. Během jednoho krátkého rozhovoru ve filmu se Judy nechá slyšet, že tou věhlasnou Judy Garland je pouze hodinu denně, po zbytek času je součástí rodiny. Zellwegger se do Judy převtělila na dvě hodiny a tvůrci snímku byli dostatečně soudní na to, aby jí přenechali většinu prostoru - jedná se totiž o její životní výkon.

72 %
Pavel Bárta, Totalfilm.cz


foto/video: Bioscop, Totalfilm © 2020

Judy
Životopisný / Drama / Romantický
Velká Británie, 2019, 118 min
Premiéra: 13. 2. 2020 Bioscop
Režie: Rupert Goold
Scénář: Tom Edge
Kamera: Ole Bratt Birkeland
Hudba: Gabriel Yared
Hrají: Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Rufus Sewell, Michael Gambon, Richard Cordery, Royce Pierreson, Darci Shaw, Andy Nyman, Daniel Cerqueira, Bella Ramsey, Lewin Lloyd, Tom Durant Pritchard, John Dagleish, Adrian Lukis, Gemma-Leah Devereux, Gus Barry, Matt Nalton, Bentley Kalu, Martin Savage, Phil Dunster, Gaia Weiss, Lucy Russell, Ed Stoppard, Tim Ahern, Fenella Woolgar, Luke Fetherston, Jodie McNee