Recenze: Nový papež – Sorrentino o zázracích a lidech

Na HBO GO už je k vidění celá devítidílná série Nového papeže, na kterou všichni ti, jež cele pohltila ta první (Mladý papež), čekali dlouho a netrpělivě. Patřím mezi ně i já. Tiše a upřímně jsem se ale taky strachovala, jestli i druhá řada bude tak silná, že divákovi opět dokáže způsobovat malé mentální orgasmy. Může za ně skvělé herecké obsazení, vymazlený scénář, dokonalá kamera, svěží střih a unikátní hudební výběr.

Nový papež (foto: HBO)

Italský režisér a scenárista Paolo Sorrentino si mě ale musel tentokrát chvilku získávat. Lenny Belardo aka Pius XII. (Jude Law) mi na scéně prostě chyběl. Ale naštěstí ne dlouho! Moji pozornost mezitím rozptýlil starý dobrý státní sekretář a skalní fanoušek neapolského fotbalového týmu Angelo Voiello (Silvio Orlando), když se ke slovu hned od začátku opět dostal jeho intelekt, břitký humor a schopnost vědět vše.
Co se dalších postav týká, některé z první řady se před kamerou příliš dlouho neohřejí. Pak jsou tu ty, které začaly v Novém papaži do příběhu promlouvat o něco víc jako je třeba kardinál Bernardo Gutiérrez (Javier Cámara). A nakonec takové, na něž se náhled diváka za devět dílů změní nejspíš úplně. Těmi jsou hlavně synem obdařená Ester (Ludivine Sagnier) a ředitelka komunikace Sofia Dubois (Cécile de France).

Na samém vrcholu pyramidy stojí nový papež Jan Pavel III. (John Malkovich). A proč na scénu po kontroverzním Piovi XIII. přichází někdo, kdo je považován za krále „střední cesty“? Voiellův čas ještě vzhledem okolnostem nepřišel a kdysi nezralý a umanutý sirotek Lenny leží v kómatu. A tak je načase, aby katolická církev chvíli odpočívala pod křídly britského aristokrata. Sir John Brannox je sice uhlazený a noblesní muž s plnovousem se skvělým módním vkusem, ale i on má za sebou podobné trápení jako Pius XIII. Je to dítě zavržené rodiči, které stále trpí. Paradoxně je to Brannoxova ješitnost, která ho společně s Voiellovou mazaností dostane na papežský stolec. Posléze ale dokáže církev udržet pohromadě a s pomocí originálních referencí z minulosti dokáže až na celkem malé množství svých odpůrců vybudovat silnou základnu věřících.

Nový papež (foto: HBO)

V Benátkách zatím dál v kómatu leží milovaný Pius XIII. Je už dávno jasné, že zázraky jsou jeho parketa, a proto se dá předpokládat, že jeho čas ještě přijde. Stejně jako se série nevyhne ani terorismu, uprchlíkům nebo třeba i zmínce o Meghan Markle. Prostor dostane i krátká epizoda s Marilynem Mansonem nebo herečkou Sharon Stone, kteří možná trochu překvapivě představují sami sebe. Novým hráčem série se stává postava Bauera (Mark Ivanir), k němuž má nebezpečně blízko Voiello. Vatikánem dál hýbou intriky a svět stále čeká na zázrak, minimálně tedy hrstka fanatiků bivakujích na Svatopetrském náměstí.

Nový papež (foto: HBO)

Brilantní dialogy

Jediné, co bych druhé sérii o moderním papežství mohla vytknout, je trochu menší soudržnost celku, než tomu bylo u první série. Někdy překáží i zbytečně silná tendence příběhu být ještě víc sexy, než by vás na půdě Vatikánu vůbec mohlo napadnout. Provokativnost ve slovech i obrazech je žádoucí, stejně jako uchování si špetky tajemství, ale četné dlouhé a zároveň zpomalené sekvence svůdných a revoltujících tančících jeptišek vyznívají do prázdna, i přesto, že estetika těchto záběrů je jedinečná.
Brilantní je ale naopak práce s dialogy seriálu, zvláště může-li si divák vychutnat původní anglické znění. Slovník a myšlenky jednotlivých postav jsou lingvistickou pastvou pro uši, které podporuje bravurní herectví. Tvůrci také dokonale pracují s poetikou, která se v určitý moment nevyhne žádné z postav.

Nový papež (foto: HBO)

Tým Sorrentinových spolupracovníků se od první série nezměnil – Luca Bigazzi za kamerou, Cristiano Travaglioli v roli střihače, hudbu vybíral opět Lele Marchitelli. Klobouk dolů tedy i za Nového papeže. Mám-li být osobní, neexistuje jiný seriál, který by mě z produkce HBO lákal k tomu, abych se znova s gustem podívala na všechny jeho díly. Doufám, že nebude trvat dlouho a začne se hovořit o natáčení řady třetí. Ta by nejspíš mohla prozkoumávat moderní verzi papežského schizmatu v praxi.

  • Režie - 90%
    90
  • Scénář - 85%
    85
  • Střih - 80%
    80
  • Herci - 95%
    95
  • Hudba - 85%
    85

Nový papež (2020)

Poťouchlé, zkažené, osamělé, toužící, zklamané, naivní, mocichtivé, mazané lidské charaktery - Sorrentinův svět je mozaika osobností obklopených metaforami a jemnými odkazy. Opět skvělé!

88 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: HBO © 2020

Nový papež (TV seriál)
The New Pope
Drama
Itálie / Francie / Španělsko / USA, 2020, 8 h 53 min (Minutáž: 52–61 min)
Režie: Paolo Sorrentino
Scénář: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello, Stefano Bises
Kamera: Luca Bigazzi
Hudba: Lele Marchitelli
Vysílá se: HBO a HBO GO
Hrají: Jude Law, John Malkovich, Silvio Orlando, Cécile De France, Javier Cámara, Ludivine Sagnier, Henry Goodman, Maurizio Lombardi, Massimo Ghini, Mark Ivanir, Ulrich Thomsen, Marcello Romolo, Nora von Waldstätten, Antonio Petrocelli, Kiruna Stamell, Tomas Arana, Julia Snigir, Sharon Stone, Marilyn Manson, Alessandro Riceci, Tony Allotta, Claudio Bigagli, Ignazio Oliva, Daria Baykalova a další