Jubilejní 60. Zlín Film Festival umístí na chodník Mádla s Kotkem

Snowboarďáci Jiří Mádl a Vojta Kotek dostanou na jubilejním 60. ročníku prestižního Zlín Film Festivalu své hvězdy na chodníku slávy. Stanou se tak nejmladšími držiteli této pocty v historii. Letošní ročník se ponese v duchu sloganu NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI. Vizuál letošního ročníku vytvořil Petr Nikl a Zdeněk Macháček. A i tentokrát hraje hlavní roli opice, letos příznačně nazvaná “Roboopice”. Festival se uskuteční od 29. května do 6. června ve Zlíně a dalších městech. 

Jiří Mádl a Vojtěch Kotek ve filmu Snowboarďáci (foto: archiv)

„Jirka Mádl a Vojta Kotek rozjeli svou hvězdnou kariéru jako teenageři a jsou vlastně idoly několika generací. Zároveň budou nejmladšími oceněnými na našem už poměrně dlouhém chodníku slávy,“ uvádí umělecká ředitelka Markéta Pášmová. Svoji hvězdu přijedou oba herci osobně odhalit do Zlína začátkem června. „No konečně! A doufám, že příští rok se ve Zlíně pochlapí a dostanu i sochu,“ reagoval na ocenění s humorem Jiří Mádl.

Šedesátý ročník nejstarší a největší filmové přehlídky svého druhu na světě se ponese v duchu tématu 2020: NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI„Návrat“ představuje úctyhodnou historii festivalu a „budoucnost“ je příslibem naplňování vize jeho moderní podoby rozvíjené prostřednictvím audiovize, vědy, techniky a vzdělávání,“ vysvětluje prezident festivalu Čestmír Vančura.
Tato sekce si klade za cíl rozšíření obzorů malých a mladých návštěvníků v oblasti vědy a techniky. Filmy v ní budou dramaturgicky rozděleny do tří skupin: dokumentární filmy o vědě a technice, hrané sci-fi filmy pro děti a mládež a sekce věnovaná filmovým trikům,“ vysvětlila umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Vizuál 60. ročníku Zlín Film Festivalu

Oslava šedesátky

Nebude chybět ani oslava kulatého 60. ročníku. „Významný ročník, který zaokrouhluje číselnou řadu na šedesátce, se neobejde bez příjemných setkání, překvapení a akcí. Věřím, že si ho naši návštěvníci hlavně užijí,“ vysvětlila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a uvedla příklady z připravovaného programu: „Jistě je potěšíme už samotným zahájením festivalu v podobě veřejného openingu na Gahurově prospektu, na němž v doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů představí známé filmové melodie například Dasha a Petr Bende.“ Historii festivalu připomene nejen výstava velkoformátových davových fotografií z minulých ročníků festivalu, ale také moderní virtuální galerie, speciální festivalový stroj času či připravovaný dokument České televize režiséra a zlínského rodáka Tomáše Luňáka.  

„Pro letošní téma festivalu – a žánr sci-fi obecně – je filmový trik jedním ze základních výrazových prostředků. Seznámit návštěvníky festivalu s historií i zákulisím trikové práce je pro mne pozitivní výzvou,“ řekl Boris Masník a dodal: „Během svých setkání s diváky festivalu bych kromě jiného rád poukázal na to, že filmové triky realizované v naší kinematografii nijak ve své kvalitě nezaostávaly za světovou produkcí i na fakt, že čeští trikoví specialisté a firmy v současnosti úspěšně spolupracují na velkých zahraničních „Blockbusterech“ a navazují tak úspěšně na tradici založenou Karlem Zemanem a dalšími našimi trikovými tvůrci.“

Tuto minisekci tvoří filmy, které se staly revolučními po stránce speciálních a vizuálních efektů. Speciální projekce filmů jako např. Metropolis, 2001: Vesmírná odysea, Jurský park, Matrix či Gravitace budou doplněny o odborný úvod Kamila Fily a Borise Masníka.

Tradiční součástí Zlín Film Festivalu bude opět dražba uměleckých filmových klapek. 23. ročník Salonu filmových klapek odstartuje již 17. března v Divadle Hybernia. KLAPKA TOUR 2020 bude mít letos opět 5 zastávek – z Prahy se vydá do Mladé Boleslavi, Olomouce, Brna a do Zlína, kde vyvrcholí tradiční aukcí, která se uskuteční 31. května v Kongresovém centru.

Výstava filmových klapek (foto: Totalfilm)

Po páté zakončí filmovou přehlídku ve Zlíně Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín, jehož start je naplánován na sobotu 6. června na 16:00 hodin. Předcházet mu bude ve 14:00 i oblíbený Festivalový rodinný běh na 1400 metrů určený pro rodiče s dětmi a také pro ty, kteří preferují kratší trasy.

Zlín Film Festival se od 12. do 16. června přesune do  Mikulova, kde se již počtvrté budou konat Mikulovské ozvěny Zlín Film Festivalu.   

 -red-
zdroj: K. Martykánová
foto/video: Zlín Film Festival, Totalfilm, archiv © 2020